Populer BilimKuzey Amerika'da ekolojik çözüm

Kuzey Amerika'da ekolojik çözüm

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bilim adamları, Kuzey Amerika‘da 13 bin yıl önce türleri yok olan fil, aslan ve çita gibi iri memeli hayvanları yeniden doğaya kazandırmayı planlıyor.

Kuzey Amerikada ekolojik çözüm

Kuzey Amerikada ekolojik çözüm
Cnnturk.com

Bilim adamları, Kuzey Amerika‘daki geniş alanların hem Asya ve Avrupa‘da tehlike altında bulunan büyük vahşi hayvan türlerine sığınak olacağını hem de ekolojik parkların turistlerin ilgisini çekeceğini savunuyor.

New York Cornell Üniversitesi‘nden Josh Donlan‘ın yönetimindeki grup, Afrika ve Asya‘nın bazı bölgelerinin hayvan türlerinin tamamının yaşadığı ve göreceli olarak bozulmayan tek yer olduğunu ancak bu yüzyılda türlerin birçoğunun yok olmasının olası görüldüğünü belirtti.

Nature adlı bilim dergisindeki yazıda grup, nesillerin tükenme riski nedeniyle Kuzey ABD alanlarının yeniden vahşileştirilmesinin global görüşme çıkarımları taşıdığını açıkladı.

Geç buzul dönemine (1.65 milyon -10 bin öncesi) kadar bütün kıtada yeralan geniş memeli hayvanların yerini daha sonra küçük baş hayvanlar aldı. Bugün ABD‘de en büyük meme hayvan türü ise bizon.

Bilim adamları, "geniş etçiller ve otçullar biyolojik çeşitliliğin korunmasında önemli bir rol oynar ve yok olan türlerin bugün bildiğimiz birçok türün şekillenmesinde rolü olmalı" dedi.
Bilim adamları, kaybolan türlerin modern akrabalarını Kuzey Amerika‘da yeniden ortaya çıkarma görüşmelerinin biyolojik çeşitliliğe katkıda bulunabileceğini de açıkladı.

Yazarlar