23.04.2018 - 17:39 | Son Güncellenme:
Onur Binay/milliyet.com.tr
Son dönemde yapılam bir çalışma, tipik bir klavyenin klozet kapağında bulundan 400 kat daha fazla bakteri içerdiğini ortaya çıkardı. Klozet kapakları, baş parmağınız kadar alanda ortalama 50 bakteri içeriyor. Çoğu bilim insanı da klavyelerin klozetlerden daha tehlikeli bakteri türlerini içerdiğini savunuyor. Özellikle birden çok kişi tarafından paylaşılan klavyeler daha çok bakteri içeriyor. Klavyelerde MRSA gibi Staphylococcus, Streptococcus gibi bakteriler bulunabiliyor.
Bilgisayarları ne sıklıkta kullandığımız göz önüne alındığında, anahtarların sürekli olarak kirlenme olasılığı yüksek. Çoğumuz bilgisayar başında yemek yiyoruz, hapşırıyor, öksürüyoruz ve ellerimizi yıkamadan onlara tutuyoruz. İş yerinde bilgisayar kullananların hepsi de gün boyunca tuşlara basıyor. Çoğu zaman da ellerini yıkamadan yüzüne veya ağzına tutuyor.
Klavyenizi ne kadar sürede bir temizlemelisiniz?
Çoğu mikrobiyolog, herkesin en az haftada bir kez masalarını ve klavyelerini silmesi gerektiğini kabul ediyor.
Ulusal Sağlık Araştırmaları Merkezi'ndeki (NCHR) doktorlar ve hemşireler, en azından günde bir kez olmak üzere, klavyelerinin dezenfekte edilmesi gerektiğini söylüyor. NCHR, bu temizliğin ise özellikle grip mevsiminde yapılması ve kullanımlardan sonra ellerimizi yıkamamız gerektiğini söylüyorlar.
Bilgisayarı kullanan tek kişi sizseniz (ve gün boyunca birçok kişiye dokunmuyorsanız), klavyenizdeki bakterilerin çoğu kendi ellerinizden ve parmak uçlarınızdan geliyor. Bu yüzden muhtemelen size herhangi bir zarar vermez. Yine de, çalışma alanınızı daha uzun süre temiz tutmak için ellerinizi sık sık yıkayın.
Klavyeyi nasıl temizlerim?
Klavyenizi temizlemek ve dezenfekte etmek basit bir işlemdir ve işe yarıyor. Öncelikle, bilgisayarı dezenfekte etmeye başlamadan önce bilgisayarı kapatın ve fişini çekin. Daha sonra klavyede sıkışmış kırıntıları veya kumları temizleyin. Uzmanlar su veya alkol ile mikrofiber bir bez kullanarak temizlik işleminin yapılmasını söylüyor. Anahtarlar arasını temizlemek için alkol içine batırılmış kulak çubuğu da kullanabilirsiniz.
Bu sırada telefonunuzu da temizlemeyi düşünün. Akıllı telefonlar, E. coli ve Streptococcus hatalarını kolayca toplayabilirler. Çünkü onları da çok sık kullanıyoruz ve her yere yanımızda götürüyoruz. Telefonlarında her günün sonunda iyi bir şekilde temizlenmesi öneriliyor.