28.11.2013 - 10:15 | Son Güncellenme:
Xerox, karbon ayak izini azaltmak için kişi ve kuruluşlara öneriler sunan bir açıklama yayınladı. Son 10 yılda sera gazı emisyonlarının yüzde 42 azaltmayı başaran Xerox, karbon ayak izini azaltmak isteyen her ölçekten şirketin uygulayabileceği 12 önemli öneri sunuyor.
Doğru planlanmayan iş süreçlerinin karbon ayak izinin temelini oluşturduğunu, Lean Six Sigma ya da Kaizen gibi süreç iyileştirme araçlarını kullanmanın, enerji, su ve diğer kaynakların tüketim düzeylerini azaltacağını belirten Xerox, bu tür yönetim felsefelerini kullanmayan şirketlerin de belli konulara göstereceği basit yaklaşımlarla çevre üzerindeki olumsuz etkilerini azaltabileceğini belirtiyor. Xerox, sürdürülebilir bir iş ve üretim anlayışı ile şirketlerin çevreye daha az zarar vererek karbon ayak izlerini azaltabilecekleri noktaları şu şekilde açıklıyor.
ENERJİ: Enerji kullanımında karbon ayak izini oluşturan sera gazı emisyonlarını nasıl düşürürsünüz? Başlangıç olarak, etrafınızda kullandığınız elektrikli cihazları, çalışma biçimlerini ve mekan aydınlatmalarını düşünün.
1. İç Mekan Aydınlatma - Mekan Düzenleme: Işıkları gereksiz yere kullanmayın. Cihazları, gösterge ışıklarını, aydınlatma ekranlarını ve lambaları, kulanılmadıkları zaman otomatik olarak kapanacak şekilde ayarlayın. Duvarlarınızda beyaz ya da yansıtıcı renklerde boyalar kullanarak mekanı daha fazla aydınlatarak, daha az ışıklandırmaya ihtiyaç duyulmasını sağlayın. Mobilyalarınızı da ışığın geliş açısını engelleyecek, pencereleri kapatacak şekilde konumlamayın, gün ışığından maksimum düzeyde yararlanın.
2. Güneşten Faydalanma: Gün ışığından doğru şekilde faydalanmak için tavanlarda şeffaf bölmeler oluşturabilirsiniz. Özellikle yeni iş yeri inşaatlarında güneş ışığını çatıdan veya tavandan alan mimari projelere şans tanıyın. Ofis ve şirket binalarınızın güney cephesine güneş panelleri yerleştirmeniz de güneş ışığını, ısınma, su ısıtma gibi ihtiyaçlarınız için kullanmanızı sağlayacaktır.
3. Erken saatlerde temizlik ve bakım: Vardiyalı çalışıyorsanız, çalışma saatlerini en az enerji tüketecek ve gün ışığından maksimum düzeyde faydalanacak şekilde ayarlayın. Ofislerinizde yapılacak, temizlik ve bakım gibi işleri gece yaptırmak yerine, işe başlamadan önce sabah saatlerinde yaptırarak gene gün ışığından yararlanmış ve böylece daha az elektrik tüketmiş olursunuz.
ATIK: İlk etapta üretim atıklarını önlemek için ne yapılacağını önceden düşünün. Ofisinizde ve üretim süreçlerinizde oluşan yan ürünleri, yeniden kullanın ya da geri dönüştürün. Tedarikçilerinizi ve müşterilerinizi de bu çabaya ortak edin.
4. Atıklarınızı biriktirmeyin: Atıklarınızı uzunca süre saklayacağınız depolama alanları oluşturmayın.
5. Atık yönetim desteği alın: Ürünlerinin geri dönüşümünü takip eden tedarikçilerle çalışın. Tedarikçilerle sözleşme yaparken atık yönetimini de içine alan sözleşmeler yapın. Atıklarınızı geri dönüştürülebilir kılmak için ilgili çevre kuruluşları ve yerel kuruluşlarla irtibat halinde olun.
6. En az atıkla üretin: Üretim süreçlerinizde en az atıkla üretim yapma yöntemlerini uygulayın. Daha az atıkla üretilecek yeni ürünler tasarlayın. Ortaya çıkacak atıkları yeniden değerlendirme yollarını araştırın.
MALZEMELER: Size yakın olan tedarikçilerle ve yakın çevrelerden malzeme temin ederek üretim yapın.
7. Tedarik sürecinizi optimize edin: Tedarikçileriniz çevreye karşı sorumlu üretim ve operasyonlar yürütmenize yardımcı olmalıdır. Tedarikçi seçerken sevkiyat bölgelerine ve malzeme tedarik ettikleri yerlere dikkat edin. Size yakın yerlerde çalışan tedarikçiler seçerek, dolaylı olarak da olsa karbon ayak izini artıran iş süreçlerine yol açmamaya özen gösterin.
8. Ambalaj boyutlarını küçültün: Operasyonlarınızı birleştirmek ve depolama alanını ortadan kaldırmak için malzemelerin ambalaj boyutlarını küçültün, stoklu çalışmayın, mümkün olduğunca sipariş üzerine çalışın.
SOLUNAN HAVA: Çalışma ve üretim şekliniz hem iç mekanlarınızı hem de bulunduğunuz dış ortamın havasını kirletmemelidir. Buna neden olan iş süreçleri gözden geçirilmeli. Ortam, hava sirkülasyon ve temizleme cihazları ile desteklenmelidir.
9. Zamanı verimli kullanın: İş süreçlerinizi gözden geçirirerek üretim sürelerini kısmak özellikle hava emisyonuna vereceğiniz zararları azaltır. Düşük enerji ve daha az sera gazı ile üretim yapabilmek için zamanı çok etkili kullanmak gerekir.
10. Etrafınızı yeşillendirin: Hem iç mekanlarda hem dış mekanlarda rahat nefes alabilmek ve bulunduğunuz ortamın havasını temizlemek için ayrıca sera gazı üretmenize neden olacak çözümler kullanmak yerine, ofislerinizin ve üretim tesislerinizin çevresindeki bitki örtüsünün zenginleştirilmesine özen gösterin.
YAKLAŞIM VE POLİTİKA: Şirketinizin toplum içinde yaşayan ve sosyal sorumlulukları olan bir organizma olarak düşünün. Mevcut durumu ve gelecekteki iş hedeflerinizi hep buna göre değerlendirin.
11. Teknolojiyi iyi kullanın, kendinizi denetlettirin: İş süreçlerinizi bulut bilişim gibi uygulamalara adapte edin. Sosyal sorumluluk projeleri yürütün ve bu konuda çalışan STK’larla işbirliği yapın. Yerel otorite veya uluslararası değerlendirme ve sertifika kuruluşlarına kendinizi denetlettirin. ISO 14001, ISO 5001 gibi çevre sertifikasyonlarını almak için başvurun.
12. Kendinize hedefler koyun: Şirketinize karbon ayak izinizi azaltmaya yönelik hedefler koyun ve bu hedefleri yakalamaya hatta aşmaya çalışın. Hedeflerinize ulaştıktan sonra yeni hedeflerle kararlılığınızı sürdürün.