TeknolojiDünyanın en eski yazı formu Tartaria tabletleri olabilir

Dünyanın en eski yazı formu Tartaria tabletleri olabilir

18.04.2017 - 18:05 | Son Güncellenme:

M.Ö. 3500’lü yıllarda yazıldığı tahmin edilen Sümer yazıtları bilinen en eski yazı formu olabilir. Ancak bilim adamları eski Tartaria yazıtlarının Sümerler’inkinden 2000 yıl daha eski olduğunu savunuyor.

Dünyanın en eski yazı formu Tartaria tabletleri olabilir

Çıkışı M.Ö. 5500 yıllarına dayandığını iddia ediilen Tartaria Tabletleri, 1961'de Romanya'nın Tartaria kentindeki Neolitik çağdan kalan bir yerleşimden çıkan üç eserden oluşuyor. Keşiflerinden bu yana, üç gizemli tablet arkeologlar ve tarihçiler arasında tartışılmaya devam ediyor. Birçok yazar ve akademisyene göre bu esrarengiz tabletler, gezegendeki en eski yazının kanıtını oluşturuyor.

Haberin Devamı

Ana akım bilim adamlarına göre ise Sümerler, M.Ö. 3500 yıllarında ortaya çıkmış olan en eski yazı tarzını icat eden ilk insanlar olmayabilir.

1961'de keşfedildi

Tabletler 1961 yılında Romanya'da arkeolog Nicolae Vlassa tarafından keşfedildi. İçeriğinin son derece tartışmalı fakat bir o kadar da anlamlı olduğu söyleniyor. Vlassa, tabletlerdeki yazıtların piktogram olduğunu belirtiyor, ayrıca karbon testleri gibi tarihlendirme yöntemlerinin tabletlerin hangi zamana ait olduğunu aşınmalardan ötürü net belirleyemediği yönünde de söylentiler var.

Neolitik Vinça kültürünün sembollerini taşıyan yazıtlar, Güneydoğu Avrupa'nın bir bölgesinde egemen olan Vinçalara ait. Tüm bu bölge günümüzde Sırbistan, Romanya, Bulgaristan, Bosna, Karadağ, Makedonya ve Yunanistan'ın bir bölümünü kapsıyor.

Haberin Devamı

Aynı zamanda pek çok bilim adamı Tartaria tabletlerinin Tuna Uygarlığının bir ürünü olduğunu da savunuyor.