31.03.2021 - 02:02 | Son Güncellenme:
Elektronik projelerde sıkça kullanılan motor çeşitleri bulunmaktadır. Bu motor çeşitleri DC motorlardır.
DC Motor Nedir, Nasıl Çalışır?
Düz akım elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren makinelere DC motor adı verilmektedir. Motorun içerisinde sargılar yer almaktadır. Sargılara elektrik akımı uygulandığı zaman motorun içerisinde yer alan sabit mıknatıslara zıt yönde manyetik kuvvet oluşmaktadır. Bu kuvvet etkisi ile hareket etme prensibine dayanmaktadır.
Akımın yönünün sürekli bir şekilde sabit mıknatısa ters manyetik alan oluşturacak biçimde değiştirilmesi gerekmektedir. Bu değişim ile fırçalı motorlarda motorun sarımlarına temas eden fırçalar ile fırçasız motorlarda ise bu durum elektronik hız kontrol devresi tarafından yapılmaktadır.
DC Motor Çeşitleri Nelerdir?
DC motorlar fırçalı, fırçasız, step ve servo motorlar olarak çeşitlendirilmektedir. DC motorların çeşitleri ve özellikleri ise şunlardır:
- Fırçalı DC Motor: DC motor çeşitleri arasında en temel motor fırçalı DC motorlardır. Redüktörsüz veya redüktörler ile birlikte pek çok projede kullanılmaktadır.
- Fırçasız DC Motor: Fırçalı DC motorların yerini almaları amacı ile tasarlanmıştır. Sürtünmenin en az düzeyde olması sayesinde verimlilikleri çok yüksekte olmakta ve fırça gibi aşınan parça olmaması sayesinde yüksek performansa ihtiyaç duyulan uygulamalarda kullanılmaktadır.
Step Motor: Konumlama hassasiyetine göre en yüksek motor çeşididir. Genellikle 2 veya 3 boyutlu yazıcılarda kullanılmaktadır.
Servo Motor: Servo motorlar 0 ile 180 derece arasında istenilen konumda yapılabilecek motorlardır. Uzaktan kumandalı araçlarda kullanılması amacı ile tasarlanmıştır. En büyük avantajı harici bir sürücü derecesine ihtiyaç duymamalarıdır.