28.11.2018 - 14:17 | Son Güncellenme:
Onur Binay/milliyet.com.tr
Profesör Saffa Riffat'ın liderliğindeki The Sino-UK projesi, dünyada sürdürülebilir enerji, malzemeler ve teknojiler konusunda yaptıkları yeniliklerle tanınıyor.
Bu, binalarda, enerji teknolojilerinde veya ambalajlamada gelişmiş malzemeler geliştirmek için bitki polisakkaritleri (karbonhidratlar) ve proteinler gibi sürdürülebilir doğal malzemelerin yapısı, işlevselliği üzerine araştırmaları içeriyor.
Ekip, özel bir teknik yaklaşım kullanarak, konjak unu, nişasta, selüloz veya proteinlerden, insanlar veya hayvanlar tarafından kazara yendiğinde tamamen yenebilen ve zararsız olan plastik filmler üzerinde çalışıyor.
Araştırmacılar, bitki karbonhidrat ve protein makromoleküllerinin, film oluşturma işlemi sırasında özel bir ağ yapısına bağlandığını buldu. Ağ yapısı, filmin ambalaj malzemeleri olarak kullanılması için gereken mekanik mukavemeti ve saydam görünümü sağlayabiliyor.
Avrupa Bilimler Akademisi Üyesi ve Dünya Sürdürülebilir Enerji Teknolojileri Derneği Başkanı Prof. Riffat, "Plastik malzemeler yaklaşık bir yüzyıl boyunca kullanıldığında, kötü parçalanabilirliklerinin artık ciddi çevresel zararlara neden olduğu biliniyor. Daha sıkı geri dönüşüm hedeflerine ve yasakların devreye girmesine de yol açtı.
Kraliçe Elizabeth, şubat 2018 'de kraliyet mallarında plastik pipet ve şişeleri yasakladı. AB, 2030 yılına kadar tüm plastik ambalajları geri dönüştürülebilir veya yeniden kullanılabilir hale getirmeyi planlıyor. Plastik kirliliğin üstesinden gelmek için çözülebilir çözümler bulmamız gerekiyor. Şu an için çalışıyoruz." dedi.
Tamamen biyo-bozunabilir torbalar sadece gıda ambalaj malzemelerinin güvenlik ve kirlilik sorunlarını çözmekle kalmayıp, aynı zamanda meyve, sebze ve diğer taze ürünlerin raf ömrünü de verimli şekilde uzatabilir.
Bu bitkisel bazlı ambalaj malzemeleri için birincil pazar, süper marketler ve gıda tedarik zincirleri olacak.