24.09.2018 - 13:19 | Son Güncellenme:
Onur Binay/milliyet.com.tr
Bu sene oyun dizüstü bilgisayarları için trend, daha ince ve daha güçlü olmakla ilgiliydi. Artık 20 mm den daha ince ve 2.5 kg ağırlığında yetenekli oyun dizüstü bilgisayarları satın almak mümkün. Tıpkı Asus Zephyrus M gibi. Ancak G703GI bu dizüstü bilgisayarlardan biri değil.
G703GI, 17 inçlik ekranıyla Razer Blade'in veya MSI GS65'in iki katı kadar kalın, 4.7 kiloluk bir canavar. Ciddi anlamda yetenekli bir oyun laptopu olsa da ağırlığı, çağın gerisinde kalmasına neden oluyor.
Ancak bu alanda yalnız değil. Halen çeşitli fiyat noktalarında 17 inçlik bu tipte oyun dizüstü bilgisayarları mevcut. G703GI, hem teknik özellikleri hem de yüksek fiyat etiketiyle rakiplerinin epey üstünde.
Bu arada cihaz sürümle geliyor. Biri Core i7 işlemci, 32GB RAM, 512GB SSD ve 1 TB HDD ile; diğeri Core i9 işlemci, 64 GB RAM ve iki adet 512GB SSD ve 2TB HDD. Her iki modelde de Nvidia GTX 1080 ekran kartı ve her zaman takılması gereken iki büyük güç bloğu var.
Peki kolay taşınabilir veya yükseltilebilir değilse, Asus G703GI’ı satın almanın ne anlamı var?
Şu ana kadar test ettiğim en şık oyun laptopu
Asus ROG G703GI, normal G703'ün yükseltmiş ikinci nesli. G703GI ile Asus, donanımı zorlu oyun için daha da güçlendirdi. Bu artırılmış özellikler, en yeni oyunları daha önce hiç olmadığı kadar iyi oynamasına olanak sağlarken, G703’ün yaşadığı pil ömrü sorunları az da olsa düzeltildi.
Asus ROG G703GI'nın tasarımı ROG G703 ile hemen hemen aynı,metal zırh' tasarımı çok şık. Bu model Asus Zephyrus GX501 gibi ince MaxQ dizüstü bilgisayarlardan değil.
Asus ROG G703GI, yaklaşık 51 mm kalınlığında ve 4.7 kg ağırlığında. Bir masaüstü kadar olmasa da ağır bir dizüstü ile karşı karşıyayız. Taşınabilirlik açısından çok elverişli değil. Sırt çantanıza atıp istediğiniz yere götürürken epey zorlanabilirsiniz. Yanında gelen iki adet batarya da taşımayı epey zorlaştırıyor. Evet yanlış duymadınız iki adet bataryası var. Normalde değil ama oyun oynarken ikisini de kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.
17.3 inç büyüklüğündeki ekran, bu dizüstü bilgisayarın daha büyük ve ağır bir canavar haline gelmesine yardımcı oluyor. Ancak birçok kişi büyük ekranda oyun deneyimleri için ödeme yapmaya istekli olabilir.
Fırçalanmış alüminyum kasa sağlam bir yapıya sahip. Aynı zamanda G703GI’a sahip birinin oyun oynamayı çok ciddiye aldığını gösteren kaliteli bir görünüm kazandırıyor. G703'te olduğu gibi, arka tarafta, dizüstü bilgisayar kullanımdayken parıldayan ROG logosu var.
Arkadan aydınlatmalı klavyenin kullanımı oldukça rahat. Mekanik olmasa da tam boyutlu klavyenin sunduğu ‘tıklama ve tepki süresi mükemmel. G703GI’daki klavyenin, bir oyun dizüstü bilgisayarında kullandığım en iyilerinden biri olduğunu söyleyebilirim.
Touchpad, klavyenin altında hafif sol tarafa yerleştirilmiş. Kullanma açısından doğal bir his veriyor. Performans anlamında ise hızlı ve duyarlı. Tarayıcıda sekmeler arasında kolayca gezinmek veya ufak fotoğraf düzenlemeleri yapmak için kullanışlı. Tabii ki de oyun oynamak için ayrı oyun faresi kullanmak isteyeceksiniz.
Klavyenin üst kısmında, sesi ya da mikrofonu ayarlayabileceğiniz kısayol tuşları var. Ayrıca RGB aydınlatmasını özelleştirmek için Aura, Windows Oyun Çubuğu ve Xbox uygulamasını getiren Xbox, XSplit Gamecaster yazılımını başlatan kamera ve Asus'un oyun merkezi yazılımını açan ROG tuşları da burada.
Bu servislerden veya özelliklerden herhangi birini düzenli olarak kullanıyorsanız, bu tuşlar harika birer kısayol. Eğer çok işinize yaramıyorsa faydasızlar. Tuşları başka görevler veya yazılımları başlatmak için kullanmanın yolu yok. Bunları kullanmıyorsanız, en azından klavye alanında çok fazla yer kaplamıyorlar.
Bağlantı noktaları açısından seçenekleriniz geniş. USB-C Thunderbolt 3, üç adet USB 3.0, mini DisplayPort, HDMI, SD kart okuyucu ve Ethernet gibi farklı portlara sahipsiniz. Özellikle ethernet portu bir dizüstü bilgisayar büyük bir bağlanabilirlik. Elbette kablosuz olarak takılmak istiyorsanız, 802.11ac Wi-Fi bağlantısı da var.
Ekranın ve kasanın altında yer alan hoparlörler, gürültülü ve bas açısından zenginler. Yüksek ses seviyelerinde bozulma yaşanmıyor. Bunun bir odada yalnız oyun oynamak veya müzik eşliğinde birkaç kişiyi eğlendirmek için kullanabilirsiniz. Kulaklık veya harici hoparlör gibi detay odaklı değiller ama bir dizüstü bilgisayarındaki en iyi hoparlörlerden.
Tam bir oyun canavarı
Asus ROG G703GI'nin fiyat ve özelliklerine baktığınızda performans açısından mükemmel sonuçlar elde etmeyi umabilirsiniz ki gerçekten de öyle. Hem testlerhem de günlük kullanımda dizüstü bilgisayarların performansından epey etkilendim.
Daha taşınabilir oyun dizüstü bilgisayarlarına kıyasla, cihazın getirdiği iki önemli şey var Core i9 işlemci ve 17.3 inçlik ekran. Piyasadaki Max Q dizüstü bilgisayarların hiçbirinde bu ikisi mevcut değil.
G703GI, Nvidia GTX 1080 ekran kartı, Intel Core i9-8950HK işlemci, 32GB RAM, 2x512GB SSD ve 1TB HDD ile çalışıyor. Bunların hepsi istediğiniz güçten daha fazlasını size sunuyor.
Asus’un cihazı, bir oyun dizüstü bilgisayarında gördüğüm en iyi sonuçlardan bazılarını verdi. Örneğin Middle Earth: Shadow of War oyununda Ultra ayarlarda saniyede 101 fps’i görebildim.
Shadow of War, grafiksel açıdan yoğun bir oyun.Bu nedenle dizüstü bilgisayarın bu kadar yüksek kare hızlarına ulaşabilmesi Asus'un içine yerleştirdiği üst düzey bileşenlerin kanıtı.
Fortnite, League of Legends, Destiny 2 ve Monster Hunter: World gibi oyunları ultra ayarlarda, yaklaşık 100 fps (bazen üstünde) hızında çalıştırabilirsiniz.
Asus ROG G703GI'ı oyun dışındaki görevler için de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Photoshop veya Lightroom gibi yaratıcılık gerektire işlerde harika.Süper hızlı NVMe PCIE SSD depolama alanının büyük bir miktarı ve Windows 10'un hızlı bir şekilde yüklenmesini sağlıyor.
İşlemcinin hızını yoğun uygulamalarda overclock ile 4.8 GHz'e kadar çıkartabilirsiniz. Doğal olarak Core i9 yüksek hızda daha fazla soğutma gerektirecek. Fanları kontrol etmek için üç fan modunu (sessiz, dengeli ve aşırı yük) kullanabilirsiniz. Sessiz mod, cihazı ofiste çalışmak için uygun. Oyun oynarken veya çoklu monitörlerde çalışırkenfanın yüksek sesine alışmalısınız.
Eğer oyunları 4K TV gibi daha büyük ekranlarda oynamak isterseniz Asus ROG G703GI, üç monitöre kadar 4K veya 2K çözünürlükte çıktı verebilir.
Yerleşik FHD 17.3 inçlik ekranda kalsanız bile, oyunlardaki tüm grafikler harika görünüyor. Ekran, 144Hz yenileme hızını ve G-Sync'i destekliyor.Daha az ekran yırtılmasıyla oyunlardan pürüzsüz ve hızlı tepki alabilirsiniz.
144Hz panel, sRGB renk alanının % 90’ını ve oyuncular için büyük ölçüde yeterli olan AdobeRGB renk alanının % 60'ını kaplıyor.
Pil ömrü
Oyun dizüstüler, uzun pil ömrüyle bilinmiyor.Yeni ve daha ince, dizüstü bilgisayarların bazıları bu eğilimi dengelemeye çalışsa da Asus ROG G703GI, pil ömrü açısından sürpriz yapmıyor.
Bunu söyledikten sonra, pil ömrünün ne kadar hızlı tükendiğini öğrenmek sizi şaşırtabilir. Pil bitene kadar FHD video dosyası oynattığımda sonuç, bir saat 53 dakika çıktı. Yani birçok filmin sonunu prize takılı olmadan göremeyebilirsiniz. En düşük ekran parlaklığında bile, cihaz boş moddayken 3 saat sonra kapanıyor.
PCMark 8 batarya testinde ise sonuç bir buçuk saat çıktı. PCMark 8 batarya ömrü test testinde video görüşmeleri yapmak, internette gezinmek ve kelime işlemlerini yapmak gibi orta-ağır kullanım tekrarlanıyor.
Daha önce de belirttiğim gibi bataryayı doğru şekilde şarj etmek için iki güç kaynağına ihtiyaç duyuluyor. İyi haber şu ki, batarya çabuk şarj oluyor.
Sonuca bağlıyorum
Asus ROG G703GI, şimdiye kadar kullandığımen güçlü oyun dizüstü bilgisayarlarından biri. Yeni Intel Core i9-8950HK işlemcisinin eklenmesi, önceki modele göre belirgin bir performans artışı sağlıyor. En yeni oyunları en yüksek grafik ayarlarında oynatabilme kabiliyeti oldukça etkileyici.
Yapı kalitesi de çok iyi ve pek çok bağlantı noktası var.
Cihazla ilgili iki önemli sorun var. Her şeyden önce, yüksek fiyatı onu satın alabileceğiniz en pahalı oyun dizüstü bilgisayarlarından biri yapıyor. İnsanların çoğu bu bilgisayara ne yazık ki sadece uzaktan bakacak.
Grafik kartı fiyatları kripto-para madenciliği ve dolar kuru yüzünden zaten yüksek. Bu nedenle ROG G703GI'ın gücüne eşit, kendi masaüstü oyun PC'nizi inşa etmek daha maliyetli olabilir.
Tabii ki de, bir dizüstü bilgisayarın taşınabilirliğini masaüstü bilgisayarla elde edemezsiniz. Bu da bizi diğer soruna getiriyor. Asus ROG G703GI'nin pil ömrü inanılmaz derecede kısa, yani her zaman bir güç kaynağına bağlı (veya iki). Büyüklüğü de onun taşınabilir olmasını engelliyor.
G703GI’ın, esas olarak oyun oynayacağınız bir dizüstü bilgisayar olduğunu ve bu alanda üstünlük sağladığını belirtmek gerek.
Oyun performansı, en yeni oyunların bazılarını maksimum grafik ayarlarında oynamanız için bile mükemmel. Çok uzun bir süre yükseltme konusunda endişelenmenize gerek yok. Sanal gerçekliği de kolaylıkla deneyimleyebilirsiniz.
Fiyatı gerçek çok pahalı. Burada 37 bin TL’den bahsediyoruz. Fiyata göre değişen bir dizi konfigürasyon var. Bütçenize uygun bir versiyonunu bulabilirsiniz ama bu size yine de pahalıya patlayacak.
En son çıkan veya çıkacak oyunları takılmadan oynamak istiyorsanız, ciddi bir e-spor oyuncusuysanız ve bundan para kazanıyorsanız ya da 4K videolar, kurgular sizin hayatınızsa Asus ROG G703GI yatırımınıza değebilir.
Asus ROG G703GI teknik özellikler:
ARTILARI
EKSİLERi