AppleApple'ın iPhone 8 Plus'taki şişmiş pilleri daha büyük bir sorunun habercisi olabilir

Apple'ın iPhone 8 Plus'taki şişmiş pilleri daha büyük bir sorunun habercisi olabilir

10.10.2017 - 17:50 | Son Güncellenme:

Apple, iPhone 8 serisini 22 Eylül'de yurt dışında satışa çıkardı. Geçtiğimiz hafta ise iPhone 8 Plus modelinin şarj olurken bataryasının şiştiğini sizlere aktarmıştık. Apple, iPhone 8 Plus'larda yaşanan batarya şişme sorununu araştırmaya başladı ve kısa süre sonra konuyla ilgili bir açıklama yapacak.

Appleın iPhone 8 Plustaki şişmiş pilleri daha büyük bir sorunun habercisi olabilir

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Geçen sene Samsung'un başı Galaxy Note 7'nin batarya problemi nedeniyle patlaması yüzünden epey ağrımıştı. Samsung’un yaşadığı en büyük darbelerden birisi olan bu olay, şimdi de Apple’ın başına geldi. iPhone 8 Plus’larda yaşanan bir sorun, bataryanın şişmesini ve telefonun arka tarafının dışarı doğru çıkmasına neden oluyor.

Küçük ama artan sayıdaki iPhone 8 Plus sahipleri, olası pil arızası nedeniyle cihazlarının bataryalarının şişmesinden şikayetçi. Şu ana kadar patlama olayı gerçekleşmedi ama sorun nedeniyle arka kapak dışarı doğru çıkıyor.

Apple, şişmiş piller hakkında resmi bir soruşturma başlattı. İddialara göre bunlar daha geniş bir sorunun erken belirtileri olabilir.

Konu geçen yılki Galaxy Note 7 faciasını hatırlatıyor. Yayınlanan erken raporlara göre, bazı pil hücreleri şişerek telefonların parçalanmasına ve çalışmanın durduğuna işaret ediyor. Henüz bir geri çağırma durumu yok ve Apple herhangi bir patlama veya yanma rapor etmedi, ancak şirketin bu soruna derhal çözüm bulması gerekiyor.

Haberin Devamı

Bazı uzmanlar, bir şirketin her yıl milyonlarca ürünü satmasıyla bu tür sorunların kaçınılmaz olduğunu iddia ediyorlar ve bu doğru. Bu çeyrekte beklenen 18 milyon iPhone 8 siparişinin %0.001 şeklinde bir başarısızlık oranında bile 180 tane telefon sıkıntı yaşıyor.

Bununla birlikte, iPhone 8 Plus ve Galaxy Note 7 pil sorunları arasındaki benzerlik, modern akıllı telefonlarla daha geniş bir sorun olduğunun semptomatik görünümü olabilir.

Peki bataryalar neden sorun çıkarıyor?

Akıllı telefonlar giderek inceltilmeye çalışılıyor. Apple ve diğer üreticiler, bunu 3.5 mm kulaklık jakını atlamak için bir bahane olarak kullandılar ve tüketiciler en yeni teknolojilerin bazılarını benimsediği için sorun giderek daha da kötüye gidiyor.

Yeni görüntü ve video işleme ünitelerine sahip en son işlemciler daha fazla silikon alan kaplıyor, ancak fişler daha küçük üretim düğümlerine geçtikçe hafifletiliyor. İkili kameraların iki görüntü algılayıcısı, üst düzey ses bileşenleri dahili bir SoC kod çözücüsünden daha büyük ve yüz tanıma teknolojisi eşlik eden devreye sahip yeni sensörleri de gerektiriyor. Liste devam edebilir, ancak temel nokta, bu yeni teknolojilerin hepsinin daha fazla alana gereksinim duyması, ancak akıllı telefonların aynı anda zayıflamaya çalışılması.

Haberin Devamı

Sonuç, modern amiral gemisinde alan içinde bir sıkışma ve bir pile uygulanan herhangi bir önemli basınç başarısızlığa yol açabilir.

Tüm bu yeni teknolojilerin diğer bir dezavantajı, yeni bir sürümde yer almak ve test etmek için önemli mühendislik zamanı aldıkları, ancak pil yerleştirilmesine önceliğin verilemediği yönünde. Amiral gemileri için yıllık yenileme döngüsüyle optimum dahili akıllı telefon tasarımını tasarlamak ve test etmek için sınırlı bir süre var. Giderek daha sıkı geçen zaman kısıtlamaları nedeniyle daha fazla hatanın yapılması da olası. Galaxy Note 7 sorunun nedeni de imalat hatası örneği gibi görünüyor.

Daha parlak görüntüler ve daha güçlü işlemcilerle birlikte bu yeni teknolojilerin hepsinin daha fazla enerji çektiğinden bahsetmiyorum. Akıllı telefon üreticileri için pil ömrü tartışmalı bir konu ve en azından tam bir günün kullanımını garanti etmek için mümkün olduğunca daha hücre telefona sığdırılmaya çalışılıyor. Daha büyük hücreler ve bileşenlerden ek baskı, pil düzenine daha fazla önem verilmesi gerektiğini gösterse de yıllık yenileme döngüsünde test için sınırlı bir süre var.

Haberin Devamı

Piller baskı altında

Sadece bugünün akıllı telefon pillerini zorlayan fiziksel alan baskısı değil, aynı zamanda daha hızlı şarj teknolojileri ile onlardan daha fazla şey talep ediyoruz. Bu, telefon pillerinin kullanım ömrünü önemli ölçüde azaltmazken, hızlı şarj eğilimi pil ve telefon üreticileri için bir takım sorunlar ortaya çıkarıyor.

Yeni başlayanlar için, hızlı şarjla kullanılacak piller ve devreler, fazladan akımı ve ısıyı ele alacak şekilde özel olarak tasarlanmalı, boyut ve ağırlık arttırılmalıdır. Üreticiler zaten daha ince telefonlarına daha fazla pil sığdırmaya çalıştıklarından bu büyük bir problem. Hızlı şarj pilleri açıkça elde edilebilir ancak daha katı kontrol gerektiriyor ve nihai ürünler için başarısızlıklar daha fazla fark edilecek. Yine bu ekstra kalite kontrolü, hızlı ürün dönüşümü için sınırlı zaman kısıtlamalarına ters düşüyor.

Haberin Devamı

Daha hızlı şarjla ilgili en büyük sorun, artan akım değil, ısı haline gelen boşa harcanmış güçtür. Isı, Li-ion hücrelerinin ömrünü kısaltarak daha çabuk bozulmasına neden olur. 30°C'nin üzerindeki şarj sıcaklıkları, pillerin çok daha hızlı yaşlanmasına neden olabilir; bu da, bazı akıllı telefon üreticileri, ısıyı pilten boşaltmaya çalışan hızlı şarj teknolojilerine yönelten nedenlerden biridir. Örneğin, Qualcomm'un Quick Charge 4+ sistemi ısıyı daha aktif şekilde izleyerek ve güç tüketimini pil ömrünü uzatacak şekilde uyarlayarak bu sorunu çözmeye çalışıyor ancak nihayetinde hızlı şarj yavaş şarjdan daha sıcak. Ayrıca, daha gelişmiş şarj devreleri akıllı telefonunuzda da daha fazla yer kaplar.

Appleın iPhone 8 Plustaki şişmiş pilleri daha büyük bir sorunun habercisi olabilir

Akıllı telefon hücreleri, hızlı şarj talebi nedeniyle uzun sürmüyorsa, artan sayıda tüketiciler pil ömrü bittikten sonra telefon sorunları olarak görmeye başlayacaktır. Özellikle tüketiciler yakışıklılarını birkaç yıl önce olduğundan daha uzun tuttuğundan.

Apple'ın son zamanlarda yaşadığı sıkıntılar yalnızca şirket için değil, tüketiciler için de talihsizlik. Ürünleri satışa çıktıktan sonra sorun yaşamadan veya yaşayacağımızı düşünmeden güvenle satın alabilmeliyiz. Bununla birlikte, Apple'ın pil sıkıntısı çeken son OEM olmayacağından kuşkulanıyorum.