14.09.2018 - 17:00 | Son Güncellenme:
Onur Binay/milliyet.com.tr
2016 yılının sonuna doğru AOC, MVA panel, 200Hz yenileme hızı ve AMD'nin FreeSync teknolojisine sahip 35 inçlik kavisli oyun monitörü AGON AG352QCX'i piyasaya sürdü.
AOC C3583FQ ise 2.560 x 1080 çözünürlükte çalışan 165 Hz’lik başka bi monitör. Nvidia ekran kartlarıyla kullanıldığında 165Hz'de kare atlama da dahil olmak üzere birkaç sorunu vardı. Peki yeni model selefinin yaşadığı sorunları çözüyor mu? Gelin hep birlikte görelim.
Nasıl görünüyor?
Monitör, son derece iyi inşa edilmiş. Gümüş ve siyah renk düzeniyle de çarpıcı görünüyor. Sırtın etrafında ve monitörün altında, masanızı kırmızı, yeşil veya mavi tonlara boyayacak, altı LED şerit bulacaksınız. Dikkatinizi dağıttığını düşünüyorsanız, devre dışı bırakılabilirsiniz. Ancak ışıkların kapatılması durumunda, bu LED’lerin ruh halinizi aydınlatacağını söyleyebilirim.
Stand,eğim ve yükseklik ayarlarına izin veriyor. Metal standın üst kısmındaki tutacak monitörü taşıyacak kapasitede. Büyük bir monitör olduğundan ayağı da doğal olarak büyük. Masanızı ona göre seçmenizde fayda var.
Eğer monitörü duvara monte etmek istiyorsanız, arkada bulunan 100 x 100mm VESA bağlantı yerini bunun için kullanabilirsiniz. Ayrıca, sol üst köşede, kulaklıklarınızı elinize yakın tutmanıza olanak veren katlanabilir kulaklık kolu bulacaksınız.
Bağlantı noktaları açısından AOC, DisplayPort, HDMI, VGA ve DVI video girişleri, iki adet 3,5 mm giriş ve çıkış ses jakı ile biri hızlı şarjı destekleyen iki adet USB 3.0 bağlantı noktası sağlıyor. Ayrıca şasinin içine yerleştirilmiş 5W hoparlörde yüksek ses çıkışı sağlıyor. Ekstra hoparlörünüz kadar olmasa da anı kurtarabilir.
Bir şeyleri kontrol etmek ya da ayarlamak için, QuickSwitch Controller’ı kullanabilirsiniz. Üzerinde bir dizi düğme bulunan ayrı bir kumandadan bahsediyorum. Bununla renk profilleri arasında geçiş yapabilir veya OSD menüsünü içinde dolaşabilirsiniz. Bunu istemiyorsanız, monitördeki joystick denetleyicinin kullanımını da oldukça kolay. Diğer üreticilerin aksine dokunma duyarlı düğmeler, etkili bir şekilde ayarlara erişim sağlamanıza olanak tanıyor.
Son olarak, AOC AG352QCX, AMD FreeSync desteğine sahip.Yani bir AMD grafik kartınız varsa, oyunları daha akıcı bir şekilde oynayabilirsiniz. Nvidia G-Sync ne yazık ki desteklenmiyor.
Gelelim sunduğu görüntü kalitesine
Monitörde 2560 x 1080 çözünürlükte MVA panel kullanılıyor.Grafik kartınızın ayarları aracılığıyla monitörü “overclock” ile 200Hz’de çalıştırabilirsiniz. Tepki süresiyse 4ms.
Daha eski kardeşi AOC C3583FQ'dan farklı olarak, AG352QCX 200Hz'de herhangi bir kare atlamasında etkilenmiyor. Ancak bu yenileme hızında gamma kayması fark edebilirsiniz. Eğer monitörü 200Hz'de kullanmak istiyorsanız, onu kalibre etmelisiniz. Görüntü kalitesi testlerimi 144Hz'de yaptım, bu da çoğu kullanıcı için her durumda yeterli olacaktır.
AOC sRGB modunda son derece iyi performans gösterdi. Renk doğruluğu, 0.59'luk ortalama bir Delta E değeri ile iyiydi. 2467: 1 kontrast oranı da oldukça etkileyici. En karanlık sahnelerde bile mükemmel detaylar sağladı. Bununla birlikte, monitörün renk gamı kapsama alanı sRGB modunda oldukça hayal kırıklığı yaratıyor. % 95,4'lük sRGB kapsamına rağmen % 67,4'lük Adobe RGB ve% 70 DCI P3 kapsama alanına sahip.
Maksimum parlaklık çoğu ortamda kullanım için kesinlikle iyi olan 260cd / m2'ye ulaşabiliyor.Ancak parlaklık açısından monitörün alt ve üst köşeleri arasında biraz fark var. Film veya oyunda karanlık bir sahneye bakıyorsanız, üst köşelerin alttan daha parlak olduğunu görebilirsiniz. Backlight bleeding (arka ışık sızması), üst köşelerde çok karanlık sahnelerde fark ediliyor.
Siyahlar derin ekranın beyaz doygunluğu ise iyi.Yine de parlak değil. Viewsonic XG2703 ile karşılaştırıldığında AOC'nin beyazları biraz sararmış durumda.
AGON AG352QCX'in görüş açıları oldukça iyi olsa da, panelin kenarlarında hala hafif renk kayması var.
Oyunlarda nasıl performans sağlıyor?
AG352QCX, maksimum 200 Hz yenileme hızına sahip. Bu da hızlı ve tempolu oyunları pürüzsüz hale getiriyor. Ancak 144 Hz ile arasındaki avantaj hiç fark edilmiyor.
Yine de, bazı oyuncular için - özellikle rekabetçi türlerde - 200Hz bir zorunluluk. Algılanan düşük tepki süresi ve düşük giriş gecikmesiyle, monitör testlerimde uçtu. Daha da iyisi, OSD aracılığıyla tepki süresi ayarlarını düzenlerken, (genellikle nesnelerin etrafındaki gölgeler) aşırı gölgelendirme yoktu.
Ekranın eğriliği Samsung CF791 kadar derin değil. Yine de düz panellerle karşılaştırıldığında, AG352QCX daha iyi bir oyun deneyimi sunuyor.
Benim tek gerçek şikayetim, 2560 x 1080 çözünürlük. Samsung CF791’de 3440 x 1440 çözünürlük sunuluyor, bu da bazı detayların daha net görünmesine yardımcı oluyor. AG352QCX modelinde de bu denli yüksek çözünürlük oranını görmek güzel olabilirdi.
Sonuca bağlıyorum
Düşük çözünürlük ve parlaklık hatalarına rağmen, AOC AG352QCX hakkında hala olumlu pek çok şey var. Yüksek yenileme hızı, hızlı tepki, düşük giriş gecikmesi, iyi renk doğruluğu ve şık genel tasarım bu monitörü tavsiye etmeyi kolaylaştırıyor.
AOC AG352QCX’e yaklaşık 4700 TL’ye sahip olabilirsiniz. Fiyat yüksek gelebilir ama piyasada ultra geniş olup da çok yönlü performans sağlayan monitör bulmak zor.
ARTILARI
EKSİLERİ