30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:
İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi‘nin açıklamasına göre California Üniversitesi‘nden David J. Gross, California Institute of Technology‘den H. David Politzer ve Massachusetts Institute of Technology‘den (MIT) Frank Wilczek, maddenin mümkün olan en küçük parçası (kuark) üzerinde yaptıkları çalışmalar göz önüne alınarak 1.36 milyon dolarlık ödüle layık görüldü.
Bilim adamlarının ödüle hak kazanan ‘parçacıkların çevremizde gördüğümüz her şeyi nasıl oluşturdukları ve işlevleri‘ hakkındaki çalışmaları, yerçekimi dahil, ‘her şeyi açıklayabilecek teori‘ rüyasına yaklaştırdı.
Standart Model Teorisi‘ne destek
Çalışma, proton ve nötron içindeki kuarklar arasında hareket eden atom çekirdeğindeki güce dair önemli bir kuramsal buluş olarak niteleniyor. Teori, elektromanyetik kuvvet, güneşin enerji üretimi açısından önem taşıyan zayıf kuvvet ve kuarklar arasında hareket eden kuvvetle bağlantılı tüm fiziksel kuramları açıklayan Standart Model teorisine destek veriyor.
Standart Model Teorisi, dünyanın çekirdeğini, kuark, gluon ve lepton olarak tanımlanan yapı taşlarından oluşan hareketli bir yapı olarak tanımlıyor. Kuarklar sadece ikili ya da üçlü gruplar halinde bulunuyor ve bünyelerinde gizemli renkler taşıyor. Gluonlar ise proton ve nötron gibi parçacıkların içinde yaşıyor. Bütün hepsi bir araya geldiğinde aşırı çekingen bir yapı sergiliyor, insanın onu gözlediğini fark edince yapısını değiştiriyor.
İlk ödülü Röntgen aldı
Nobel Fizik Ödülü, dünyamızı ve yaşadığımız evreni anlamaya çalışan araştırmaların altını çiziyor. İlk Nobel Fizik Ödülü, 1901 yılında ‘X Işınları‘ çalışması ile Almanya‘nın Münih Üniversitesi‘nden Wilhelm Röntgen‘e verildi. Daha sonraları, iletişim teknolojisi, radyasyon, süper iletkenler ve maddenin yapısı üzerine birçok araştırma ve keşif de Fizik Ödülü‘ne değer görüldü.
Diğer ödüller
Nobel Ödülleri haftası dün Tıp Ödülü‘nün açıklanmasıyla başladı. ABD‘li bilim adamları Richard Axel ile Linda B. Buck, koku alma duyusuna ilişkin çalışmaları ile 2004 Nobel Tıp Ödülü‘ne layık görüldü. 1896‘dan beri verilen Nobel Ödülleri‘nde bu yıl, Kimya Ödülü yarın, Edebiyat Ödülü perşembe günü, Barış Ödülü cuma günü ve Ekonomi Ödülü pazartesi günü açıklanacak.
1985‘TEN BU YANA ÖDÜL ALANLAR...
İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından verilen Nobel fizik ödüllerini 1985‘ten bu yana kazananların listesi şöyle: