Teknoloji%100 Türk malı cep telefonu!

%100 Türk malı cep telefonu!

11.01.2010 - 00:03 | Son Güncellenme:

Bir zamanlar yerli malı otomobil olarak Anadol vardı, şimdi cep telefonu olarak Anadolu geliyor!

%100 Türk malı cep telefonu

Google Nexus One'ı, Motorola yeni Droid'i çıkartırken ve Apple iPhone 4G'yi hazırlarken hepsinden daha önemli bir haber ortaya çıktı: Yerli cep telefonu Anadolu geliyor!

Lenovo Mobile
ile antlaşmalar yapan Anatolia Telekom A.Ş., Erzincan'da cep telefonu üretmeye hazırlanıyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Kuzu, bu fikrin bundan bir buçuk yıl öne doğduğunu belirtti. MOBİSAD Başkanı Murat Dursun ile görüşme esnasında doğan fikre, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın olumlu yaklaştığı aktarılıyor.

Anatolia Telekom, sadece cep telefonu değil, internet erişim kartları ve çoklu modem üretimi de yapacak. Temmuz ayınca çıkan teşvik yasasının, bu işi Erzincan'da yapmayı avantajlı hale getirdiği de aktarılan bilgiler arasında yer alıyor.

Yerli cep kime satılacak?

Lenovo'nun ürünlerinin yanında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın önerisi üzerine Anadolu marka, tek sim kartlı bir 3G özellikli bir cep telefonu üretilecek.

Ama bütün bunlardan daha önemli bir şey var: Lenovo Mobile ile yapılan anlaşmalar ile distribütörlük ve lisans sahibi olan Anatolia Telekom, yurtdışına ihracat yapacak.

Anatolia Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Kuzu, "Sıfırdan bir marka yaratmak kolay değil. Hele hele bu sektörde bayağı bir mücadele ister. Ama bir Lenovo ile büyük bir mesafe alabileceğimize inanıyoruz" dedi.

Ama bununla bitmiyor! Kuzu, ayrıca Çinli 3G devi Huawaei ile de baz istasyonları ekipmanları ve kart üretimi planladıklarını aktardı.

Yerli üretim ucuz olacak mı?

Yerli üretim fiyatları düşürmeyecek, Kuzu cep telefonlarındaki 50 TL ÖTV'nin pazara zarar verdiğini belirtiyor ve bunun azaltılmasını istiyor.

Anadolu marka cep telefonunun üretimine bir üretim bandında başlanacağını, hedefin 4 bant olduğunu aktaran kuzu, bant başına üretimin 35.000 cep telefonu, 100-150.000 data kart kapasiteli olduğunu aktardı.

Ekipmanlar Şubat ayında Türkiye'ye getirilecek ve üretim de Mart ayında başlanacak. Erzincan'dan yetiştirilmek üzere 50, yurtdışından teknik düzeyde 5 ve İstanbul'dan gelecekler ile birlikte 100'ün üzerinde personelin çalışacağı belirtiliyor. Bu yılın yatırımı 2 milyon dolar düzeyinde olacak ve marka, Çinli ürünlerin Türkiye'deki yüzde 25'lik pazar payını ele geçirmeyi planladığını açıkladı.

Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yazarlar