TatilYabancı turistlerin gözüyle Türkiye

Yabancı turistlerin gözüyle Türkiye

07.09.2011 - 13:02 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin gelecek yıl tanıtım için bütçe ayırdığı ülkelerin vatandaşları üzerine yapılan araştırmalar, "Türkiye imajı" üzerine ilginç görüşleri ortaya koyuyor.

Yabancı turistlerin gözüyle Türkiye

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet sitesinden derlenen bilgiye göre, Almanlar Türkiye’yi "ucuz bir tatil ülkesi" olarak görürken, güneşi az gören ülkelerden İngiltere’nin vatandaşları ise Türkiye’yi en çok "sıcak iklimi" ile tanıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’yi ziyaret eden Hollandalılar "lüks, güvenli ve hoşgörülü bir ülke" olarak tanımlıyor, ziyaret etmeyenler bunun tersini düşünüyor.

"Tatil" denilince Rusların aklına ilk Türkiye gelirken, Danimarka vatandaşlarının yaklaşık yüzde 40’ı Türkiye hakkında bilgiye sahip olmadığını belirtiyor.

Ülkeyi hiç görmeyen Fransızlar, Türkiye’yi bir "Arap ülkesi" olarak algılarken, Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşları ise Türkiye’yi "Avrupalı" olarak tanımlıyor.

Bakanlığın gelecek yıl yurt dışında tanıtım yapmayı planladığı ülkelerde Türkiye imajı farklılıklar göstermekle birlikte genel olarak "sıcak iklimi, misafirperverliği, tarihi ve kültürel değerleri" ile öne çıkıyor.

Almanya pazarında Türkiye, kumsalları, yüksek servis kalitesi ve misafirperverliğiyle tatil ülkesi olarak olumlu imaja sahip. Almanya’da, Türkiye için "ucuz bir tatil ülkesi" algısı da bulunuyor.

Haberin Devamı

Seyahat edenlerle yapılan araştırma sonuçlarına göre, Türkiye, servis kalitesi ve çocuklara gösterilen sevgi bakımından da birinci sırada yer alıyor.

Alman turistlerin memnuniyet unsurları ise deniz-kum-güneş, uzun turizm sezonu, fiyat-hizmet dengesi, yüksek otel kalitesi ve kültürel zenginlik olarak sıralanıyor.

Rusya'da yıllardır birinciliği koruyor: Rusya Federasyonu’nda Türkiye’nin imajı "en popüler ve en çok tercih edilen tatil destinasyonu" şeklinde.

Araştırmalara göre, Rusların yüzde 47’si tatil için en uygun ülkenin Türkiye olduğunu düşünüyor. Türkiye, uygun fiyatlı, hizmet ve tesis kalitesine sahip, özgün tarihi ve kültürel değerleri olan ve medeni bir destinasyon olarak algılanıyor.

Rusya Federasyonu vatandaşları nezdinde tatil denince akla gelen ilk ülke Türkiye. Türkiye, Rusya Federasyonu pazarında tanınmış bir marka haline gelerek, yıllardır birinci sıradaki yerini koruyor.

Türkiye ile ilgili çağrışımlar, güneşli, eğlenceli, pitoresk, dostane, rahatlatıcı, karşıtlıklar ülkesi, Akdenizli ve kendine özgü olarak şekilleniyor.

İngilizler, tarihi alanları ve müzeleri ziyaret ediyor: Türkiye, İngiltere pazarında sıcak iklimi ve kültürel zenginlikleri olan bir ülke olarak algılanıyor. İngilizler, Türkiye’yi en çok "güneşli (yüzde 68)", "tarihi (yüzde 55)" ve "kültürel (yüzde 48)" sözcükleriyle tanımlanıyor.

Haberin Devamı

Türkiye imajı, hem ülkeyi son birkaç yıl içinde ziyaret edenler ve hem de henüz ziyaret etmemiş ancak listesine almış olanlar açısından olumlu.

Türkiye’de yapılan tatillerin çoğu deniz tatili, ardından ise kültürel/tarihi turlar geliyor. Türkiye’de tatil yapan 10 kişiden 8’i, kalışları sırasında tarihi alanları ve müzeleri ziyaret ediyor.

İngilizler, Türkiye’den "sıcak iklim, tarihi ve kültürel değerler, fiyatların uygun olması, doğal güzellikler, Türk halkının dostça karşılaması, ailelere uygunluk ve konaklama tesisleri" bakımından memnun kalıyor.

Türkiye’ye yaptıkları son seyahatlerini değerlendirmeleri istenen her 10 kişiden 7’si, "ziyaretten çok hoşlandıklarını" belirtiyor.

ABD'li turistler, yerel halkla temas kurmayı seviyor: ABD’de, Türkiye, uzun yıllardan beri yürütülen tanıtım faaliyeti sonucunda "tarihi, kültürel, arkeolojik ve doğal zenginlikleriyle ön plana çıkan bir turizm destinasyonu" olarak tanınıyor.

Haberin Devamı

Okyanus ötesi seyahat etme alışkanlığı olan, Türkiye’ye seyahat edebilecek 8 milyonluk hedef kitleden seçilen kişiler arasında yapılan anket çalışması, bu topluluğun yüzde 50’sinin Türkiye’ye seyahat etmek istediğini ortaya koyuyor.

ABD’li ziyaretçilerin memnuniyet unsurları ise Türkiye’nin tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri, dini turizm zenginlikleri, kruvaziyerle seyahat imkanı, ABD dolarının Türkiye’de güçlü olması.

Ayrıca ABD’li turistler, yerel halkla temas kurabilecekleri, ziyaret ettikleri destinasyonları tecrübe edebilecekleri turizm çeşitlerine odaklanıyor. Bu çerçevede Türk misafirperverliği, tatil deneyimlerini pekiştirici bir unsur oluyor.

Türkiye'yi ziyaret edenler ile etmeyenler farklı düşünüyor: Türkiye’ye seyahat eden Hollandalıların ülkeyle ilgili çağrışımları ise "güneşli ve güzel iklim (yüzde 63)", "güzel kumsallar (yüzde 21)", "deniz (yüzde 20)", "güzel yiyecek ve içecekler (yüzde 14)", "arkadaş canlısı insanlar (yüzde 10)" şeklinde. Hollandalılar, Türkiye’yi "misafirperver, kendine özgü, geleneksel bir ülke" olarak algılıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’yi ziyaret edenler "lüks, güvenli ve hoşgörülü bir ülke olduğunu" belirtirken, ziyaret etmeyenler bunun tersini düşünüyor. Türkiye’ye gelen Hollandalı turistlerin yüzde 92’si ise ziyaretlerinden memnun kalıyor.

Ayrıca Türkiye’ye yönelik "her şey dahil, ucuz ülke" imajı, Hollanda pazarında yerleşmiş durumda bulunuyor.

Danimarkalıların yaklaşık yüzde 40’ı ise Türkiye hakkında hiç bilgiye sahip değil. Türkiye ile ilgili algılamalara bakıldığında, yüzde 32’si olumlu, yüzde 33’ü nötr, yüzde 13’ü olumsuz, yüzde 6’sı çok olumlu, yüzde 5’i çok olumsuz görüşe sahipken, yüzde 11’inin herhangi bir fikri bulunmuyor.

Danimarka’da Türkiye imajının son bir yılda olumlu yönde ivme kazandığı görülüyor. Bunun nedenleri arasında Türkiye’nin dünya siyasetinde daha geniş yer bulması ve rakip turizm ülkelerindeki kötü gidişat bulunuyor.

Türkiye’yi ziyaret edenlerin yarısı ise ülkeden güzel hatıralarla ayrılıyor.

Fransa'ya göre 'Arap ülkesi', B.A.E'ye göre 'Avrupalı': Fransa’da, Türkiye imajı turistik açıdan genel olarak olumlu. Ancak yanlış ve eksik bilgi nedeniyle, hiç gelmeyen Fransızlar, algılarında Türkiye’yi bir "Arap ülkesi" olarak konumluyor. Bu da Türkiye’nin kültürel ve doğal farklılıklarının çekiciliğini gölgeleyen bir algı biçimi olarak şekilleniyor. Fransızların memnuniyet unsurları ise hizmet kalitesi, kültürel çeşitlilik ve zenginlik.

Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) pazarında ilk akla gelen tatil destinasyonları arasında yüzde 24 ile ilk sırada yer alıyor.

Yapılan araştırmada, BAE pazarında Türkiye ile ilgili olumlu çağrışımlar, "heyecan verici, yeşil, tarihi, çekici, aile destinasyonu, karşıtlıklar ülkesi, güneşli, Müslüman, arkadaşça, güvenli ve Avrupalı" olarak şekilleniyor.

Türkiye tüm algılamaların dışında en popüler turistik yer olarak görülüyor. Turistlerin yüzde 96’sı seyahatlerinden memnun ayrılıyor.

Avusturyalılar 'çok sempatik' buluyor: Ukrayna’da, Türkiye tatili akıllara ilk "eğlence, deniz ve kum, kültürel geziler, otellerdeki her şey dahil sistemi"ni getiriyor. Ukraynalı turistler, Türkiye’de herkesin mutlaka yapabileceği bir şeyler bulabileceğini düşünüyor.

Avusturya’da, Türkiye, sevilen ülkeler arasında (karayoluyla ulaşılan Hırvatistan hariç) İtalya’nın ardından ikinci sırada yer alıyor. Yapılan anketlerde, Avusturya vatandaşlarının yüzde 86’sı tatil ülkesi olarak Türkiye’yi "sempatik" ya da "çok sempatik" olarak tanımlıyor.

İspanya pazarında Türkiye bir tatil ülkesi olarak, İtalya pazarında ise tarihi ve kültürel zenginlik açısından olumlu imaja sahip. Belçika’da da "doğal güzelliğe sahip, tarihi ve kültürel bakımdan zengin, özellikle deniz-kum-güneş tatili için iyi bir turizm ülkesi" olarak algılanıyor.

İsviçre’de Türkiye, "heyecan verici ve ilginç, modern-antik sentezi, mistik, misafirperver bir turizm ülkesi" olarak algılanmakla birlikte "siyasi açıdan karmaşık" olarak tanımlanıyor.

Çin’de "Asya ve Avrupa’nın birleştiği, kültürel açıdan zengin bir ülke olarak" olumlu imaja sahip. Japonlar da Türkiye’yi "tarihi, kültürel ve doğal zenginliklere sahip dost bir ülke" olarak algılarken, yüzde 95’i seyahatlerinden memnun kalıyor.

Öte yandan, Bakanlığın gelecek yıl tanıtım faaliyetinde bulunmayı planladığı ülkeler arasında, Bulgaristan, Kazakistan, İsveç, Finlandiya, İsrail, Polonya, Malezya, Suudi Arabistan, İran, Hindistan, Sırbistan, Suriye, Makedonya, Mısır ve Bosna Hersek de yer alıyor.