19.09.2017 - 17:11 | Son Güncellenme:
Haftasonu gidilecek yerler konusunda kafanız karşıksa haberimiz size ilham verebilir. Bütün bir hafta çalışmanın yorgunluğunu atabileceğiniz yakın yerleri sizler için derledik. İşte İstanbul'a yalnızca bir kaç saat uzaklıktaki haftasonu tatili için gidebileceğiniz yakın yerler...
Maşukiye
Maşukiye nerede? Nasıl gidilir?
Maşukiye İzmit'in Kartepe ilçesine bağlı bir yerleşim yeridir. İzmit merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Maşukiye'ye İstanbul'dan 2 saatte varmak mümkün. Kartepe'nin eteklerinde bulunan Maşukiye'nin bir ucu da Sapanca Gölü'ne uzanmakta.
Maşukiye adı nereden geliyor?
Maşukiye'nin adı "Aşık" kelimesinden gelmekte. İnanışa göre, Maşukiye'ye gelen herkes, buranın doğasına aşık olduğu için bölge bu isimle anılmaya başlanmış.
Maşukiye'de nerede kalınır?
Maşukiye, küçük bir yerleşim birimi. Dolayısıyla bölgede konaklamak isteyenler daha çok Kartepe'deki otelleri tercih ediyor. Kartepe'nin, Maşukiye'ye olan uzaklığı yaklaşık 2.5 kilometre olduğundan konaklama için genellikle burası tercih ediliyor.
Maşukiye köyünde nereleri görmeli?
Maşukiye, birçok doğa harikasına sahip. Aygır Deresi ve Kuzu Yaylası bunların başında geliyor.
Sapanca Gölü'ne karşı bir konumda yer alan Kuzu Yaylası özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor.
Öte yandan Kartepe'ye de çok yakın bir konumda olduğundan, Maşukiye'ye gelenler Kartepe'yi de görmeden bölgeden ayrılmıyor.
Polonezköy
Polonezköy nerede? Nasıl gidilir?
Polonezköy, İstanbul'un Beykoz ilçesine bağlı bir köy. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan Polonezköy, İstanbul'un Karadeniz kıyılarına da 20 kilometre mesafede.
Polonezköy adı nereden geliyor?
19. yüzyılda Polonya'dan Osmanlı'ya sığınanların yerleştiği bölge, başlarda Adampol adıyla anılıyordu. Daha sonraları köyün adı Polonezköy oldu. Günümüzde de az sayıda Polonyalının yaşadığı köyde, Leh mimarisine ait yapılar da göze çarpar.
Polonezköy'de nerede kalınır?
Özellikle hafta sonu İstanbulluların yoğun olarak ziyarete geldiği Polonezköy'de birçok pansiyon ve otel bulunmakta. Bunun dışında İstanbul'un merkezine olan yakınlığından ötürü, Polonezköy'e günübirlik ziyaretler de yapılıyor.
Polonezköy'de nereleri görmeli?
Polonezköy, bölgede yaşayan Polonyalıların da etkisiyle mimari açıdan bu kültürün etkilerini taşıyor. Polonezköy'de 19. yüzyıl Polonya mimrisine ait evler göze çarpmakta. Bunun dışında yine Polonyalılar tarafından inşa edilen bir kilise de Polonezköy'de yer alıyor.
Polonezköy'de neler yapmalı?
Doğayla iç içe bir köy olan Polonezköy'de bisiklet sürmek, orman içinde yürüyüş yapmak gibi aktiviteler sıklıkla tercih ediliyor. Bunun yanı sıra Polonezköy civarında birçok açıkhava lokantasında barbekü imkanı sunuluyor. Güzel havalarda İstanbulluların yapmaktan en çok zevk aldığı şeylerden birinin bu olduğunu düşünürsek Polonezköy'ün de bu açıdan sıklıkla tercih ediliyor.
Tirilye
Tirilye nerede? Nasıl gidilir?
Tirilye, Bursa'nın Marmara Denizi kıyısındaki Mudanya ilçesinde yer alan bir kıyı kasabasıdır. Mudanya'nın batısında yer alan Tirilye, ilçe merkezine 11 kilometre uzaklıktadır. Tirilye'ye İstanbul'dan gelmek için en çok tercih edilen yol, öncelikle Mudanya'ya deniz otobüsüyle ulaşmak. Yenikapı ve Sirkeci'den Mudanya'ya İDO ve BUDO'nun deniz otobüsleriyle ulaşmak mümkün. Mudanya'ya geldikten sonra da 20 dakikalık bir minibüs yolculuğuyla Tirilye'ye ulaşabilirsiniz. Tirilye'den Bursa il merkezine gitmek isterseniz de yine minibüsleri kullanarak ulaşmanız mümkün. Bursa, Tirilye'ye 42 kilometre uzaklıkta. Trafiğe takılmazsanız bir saatten kısa bir sürede buraya ulaşmanız mümkün.
Tirilye'de nerede kalınır?
Eski devirlerde bir balıkçı köyü olan Tirilye'nin nüfusu zamanla artmış. Bölgede kalabileceğiniz birkaç pansiyon olmakla birlikte genelde günübirlik turlar gerçekleştiriliyor.
Tirilye'de ne yapmalı?
Tarihi evlerin korunduğu Tirilye sokaklarında mutlaka bir keşfe çıkın. Birbirinden güzel yapılar sizi karşılayacak. Fatih Camii, Taş Mektep görülmeye değer mekanlar. Fatih Camii önceleri bir Rum kilisesiyken daha sonra camiye dönüştürülmüş. Özellikle mübadele sonrası Yunanistan'a giden Rumlardan geriye kalan çok sayıda ev hala ayakta. 13. yüzyılda inşa edilmiş olan Başmelekler Kilisesi de Tirilye'de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.
Cumalıkızık
Cumalıkızık köyü nerede?
Bursa ilinin Yıldırım ilçesine bağlı olan Cumalıkızık köyü, Uludağ eteklerindeki beş Kızık köyünden biridir.
Cumalıkızık köyüne nasıl gidilir?
Bursa'dan Ankara yönüne giderken Cumalıkızık tabelasını takip etmeniz yeterli. Bunun dışında Bursa merkezinden kalkan minibüslerle Cumalıkızı köyüne ulaşmanız mümkün. Bir diğer seçenek de Değrimenönü metro durağında inip minibüsle aktarma yapmak.
Cumalıkızık tarihi nedir?
Cumalıkızık köyünde ilk yerleşimler 1300lü yıllarda başladı. Tipik bir Osmanlı köyü olan Cumalıkızık'ta Osmanlı mimari yapıları da korunmuş durumda. Köyün, Osman Gazi tarafından bir Cuma günü kurulması nedeniyle bu isimle anıldığı rivayet edilir.
Cumalıkızık köyünde nereleri görmeli?
Bursa ile birlikte UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilen Cumalıkızık, tarihi evleri ve sokaklarıyla ön plana çıkıyor.
Cumalıkızık Etnografya Müzesi de bölgenin en çok görülmesi gereken yerlerden biri.