TatilHazar Gölü Elazığ İlinde Nerede? Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

Hazar Gölü Elazığ İlinde Nerede? Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

24.09.2020 - 13:21 | Son Güncellenme:

Hazar Gölü Elazığ ilinde nerede yer almaktadır, Hazar Gölü'nün genel özellikleri nelerden oluşmaktadır, Gölün oluşumu ve tarihçesi hakkında bilgi nereden elde edinilir, Hazar Gölü göl türü bakımından hangi sınıfa girmektedir, Hazar Gölü'nün uzunluğu ve genişliği kaç kilometredir, Gölün ortalama yüzölçümü toplamda kaç km² kapsamaktadır, Gölün en derin noktası neresi ve kaç metredir, gibi sorulara yanıt veren detaylı bilgileri sizler için toparladık.

Hazar Gölü Elazığ İlinde Nerede Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

Hazar Gölü, Türkiye topraklarında bulunan, tektonik göl statüsünde yer alan ve uzantısını güneybatıdan, kuzeydoğuya doğru yapan bir gölü ifade etmektedir.

Haberin Devamı

 Hazar Gölü Elazığ İlinde Nerede?

 Hazar Gölü, Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunmaktadır. Elazığ ilinin güney batısında bulunan sivrice ilçesinde yer almaktadır. Tektonik bir tür olan Hazar Gölü'nün ekolojik dengesi, karabalık, sazan ve aynalı sazan gibi balık türlerinden meydana gelmektedir. Gölün içinde yaşayan canlıların, habitat alanları genellikle kürk çayı civarlarındadır. Bunun dışında Hazar Gölü, batağan ve sakarmeke gibi yaygın kuş türlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Gölün üzerinde, Büyük Ada, Küçük Ada, Adatepe Adası ve Taşlı Ada gibi çeşitli ada yapıları da yer almaktadır. 

 Hazar Gölü'nün Özellikleri

 Hazar Gölü, etki alanı bakımdan Elazığ ili ve çevresini kapsamaktadır. Gölün uzunluğu 22 kilometre, genişliği ise 6 kilometre dolaylarındadır. Göl, uzunluk ve genişlik bakımından kabaca bir elips şeklinde görünmektedir. Türkiye'de bulunan ve derinlik bakımından oldukça büyük olan göllerden biri olarak bilinmektedir. Gölün tam derinliği tespit edilememekle birlikte, günümüzdeki son veriler ışığında gölün en derin noktası 213 metre ile gölün kuzeydoğu kısmı olarak bilinmektedir.

Haberin Devamı

 Hazar Gölü, Elazığ ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Toros Dağları arasında yerleşke göstermiştir. Gölün toplam yüzölçümü 81 km² olarak hesaplanmış, yüzey rakımı ise 1248 metre olarak belirlenmiştir. Gölün su kütlesi bakımından doluluk oranının en fazla olduğu ay haziran, alçak olduğu ay ise aralık olarak tespit edilmiştir. Hazar Gölü'nün bir gideğeni bulunmadığından dolayı, suyun yapısı tuzlu ve hafif sodalı şeklindedir. Bunun haricinde gölün tarımsal verimliliği oldukça fazladır.

 Hazar Gölü'nün Oluşumu ve Tarihçesi

 Hazar Gölü, oluşumunu dünya üstünde bulunan en uzun kırk hat üzerinden tamamlamıştır. Bu sayede Afrika'nın doğusunda bulunan tektonik göllerle beraber, rift sistemi üzerinden doğmuştur. Göl, birçok körfez ve göl oluşumları yardımıyla kırk hat üzerinden Doğu Anadolu Fay Hattı'na kadar ulaşım göstermektedir. Yatay ve düşey bir şekilde sıralanan bu fay hattının, yerkabuğunda yaşanan hareketlenmeler sonucunda da, meydana gelen çökmeler Hazar Gölü'nün oluşmasını sağlamıştır.