TatilGaripçe Kalesi İstanbul'un Neresindedir? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

Garipçe Kalesi İstanbul'un Neresindedir? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

25.09.2020 - 15:12 | Son Güncellenme:

 Garipçe Kalesi, Osmanlı döneminde yapılan bir kaledir. Sarp kayalıkların oyulması sonucu inşa edilmiştir. Boğaza hâkim kayalıklarda bulunan kale, uzun yıllar düşmana geçit vermemiştir. Günümüze sağlam olarak gelen kale, bir dönem Silahlı Kuvvetler tarafından da kullanılmıştır. Günümüzde kaderine terkedilmiş durumda olan bu tarihi yapı, bakım ve ilgi bekliyor. Garipçe Kalesi hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik. 

Garipçe Kalesi İstanbulun Neresindedir Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

 

 Garipçe Kalesi, Osmanlı padişahı III. Sultan tarafından Macar asıllı Fransız mimar Baron François de Tott’a yaptırılmıştır. Yapılma amacı, düşmanların boğazdan geçişini engellemektir. Kale, bu görevini uzun yıllar başarıyla yerine getirmiştir.

Haberin Devamı

 

 Garipçe Kalesi Nerededir?

 

 Garipçe Kalesi, İstanbul’un Avrupa yakasında bulunan Sarıyer ilçesinde, Garipçe Köyü sınırları içinde bulunuyor.

 

 Garipçe Kalesi Nasıl Gidilir?

 

 Garipçe Kalesine en rahat ve hızlı şekilde özel aracınızla veya kiralık araçla gidebilirsiniz. O-6 otoyolunu takip ederek Yavuz Sultan Selim Köprüsünü geçiyorsunuz. Ekolojik Köprüyü geçtikten sonra Garipçe Köyü çıkışından çıkıyorsunuz. Tabelayı takip ederek Garipçe Köyüne ulaşıyorsunuz. Köyün sonunda liman bölgesinde Garipçe Kalesini görebilirsiniz.

 

 Toplu taşıma aracıyla gitmek isterseniz 150 numaralı İETT otobüsünden başka bir toplu taşıma aracı Garipçe Köyüne gitmiyor. Hacıosman metro durağından kalkan 150 numaralı otobüse binerseniz, köye ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

 

 Garipçe Kalesi Hakkında Bilgiler

 

 Garipçe Kalesi, Antik Çağ'da Lykion Limen (Likyalıların Limanı) adı verilen koyda kayalıklar üzerine inşa edilmiş. Kıyıdaki kayaların oyulmasıyla yığma tuğla, yığma taş malzemelerle yapılmış. Boğaza hâkim bir tepede ve kayalıklar üstünde olduğu için hem işgal edilememiş hem de düşmanların geçişini önlemiş.

 

 Kale, bulunduğu konum bakımından hem İstanbul Boğazını hem de Karadeniz’e seyir manzarası sunuyor. Surlarda kısa aralıklarla burçlar bulunuyor. Ayrıca duvar boyunca belirli aralıklarla konulmuş, küçük boyutlu ve beşik kemerli gözetleme pencereleri bulunuyor.

 

 Garipçe Kalesi, Kilyos ve Rumeli Feneri Kalelerinden sonra boğazın üçüncü kalesidir. Kalenin giriş kısmı kuzeybatı tarafındadır. Kalenin dökülen kısımları betonarme malzemeyle tamir edilmiştir.

 

 Kale, bir dönem Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından da kullanılmıştır. Topçu birliğinin izleri kalede hala görülüyor. Kale, günümüze kadar sağlam gelmesine rağmen, ilgisizlikten dolayı, kendi haline bırakılmış. Surların dibinde gecekondular yükselmiş.

 

 Garipçe Kalesi Tarihi

 

 Garipçe Kalesi, Sultan III. Mustafa tarafından 1757-1774 yıllarında yaptırılmıştır. Osmanlı’nın gerileme döneminde, boğazdan düşman saldırısını önlemek amacıyla yaptırılmıştır. Boğaza hâkim gözetleme pencereleri, topçu atışları için idealdir. Topçu mevzileri ve kale surları günümüze kadar sağlam şekilde gelmiştir.

Haberin Devamı

 

 Garipçe Kalesi Giriş Ücreti

 

 Garipçe Kalesini ziyaretler ücretsizdir. Özel aracınızla istediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz. Kalenin üzerinden muhteşem boğaz manzarasını izleyebilir, piknik yapabilirsiniz.