04.03.2021 - 17:19 | Son Güncellenme:
Karadeniz iklim tipinin görüldüğü Bartın, hemen tüm mevsimlerde yağış alıyor. Kış aylarının ılık geçtiği ilimiz, yaz aylarında ise serin bir havaya sahiptir. 200 civarında nüfusa sahip olan Bartın'da birçok müze ve doğal alan bulunduğundan, seyahatinizi rahat bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Türkiye'de hemen her ilde bulunan müze kartlardan alarak, Bartın'da bulunan müzeleri gezebilirsiniz. Tirit ve unlu ispit dolmasının Bartın'a has yemekler olduğunu da ayrıca belirtebiliriz. Bartın eski tarihi yerlerinin olmasının yanında, daha çok doğal yerleriyle bilindiği için havasının temiz olduğunu söylemek mümkün.Bartın gezinize toplamda 2 veya 3 gün ayırmanız, sizler için hazırladığımız listemizdeki yerlerin tümünü gezmeniz için yeterli olacaktır. Türkiye'nin doğa olarak en güzel şehirlerinden olan Bartın'ı gezmeden önce, planlarınızı yapmanızı önerebiliriz. Bu hemen zaman kaybı yaşamanızı önler hem Bartın'ı daha kolay keşfetmenizi sağlar. Mekanları açısından birçok seyahat sever için Bartın'ın önemli olduğunu ayrıca belirtebiliriz.
1- Amasra MüzesiBartın'ın 3 bin yıllık tarihini gözler önüne seren bu müze Amasra ilçesinde bulunuyor. İki arkeolojik iki tane de etnografik müze olmak üzere toplamda 4 sergi odasına sahiptir. Helenistik dönemden, Roma dönemine, Bizanslılardan, Ceneviz ve Osmanlılara kadar birçok medeniyetin eserleri müzede sergileniyor. Müzeyi çevreleyen bahçenin içerisinde, yakın tarihe ait pek çok eser bulunuyor.
2- Amasra Ağlayan AğaçAmasra'da bulunan diğer bir mekan, Ağlayan Ağaç olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle buraya gelen turistlerin ilgisini fazlasıyla çektiği söyleyen Ağlayan Ağaç, 300 ile 350 yaş aralığındadır. Ağacın özelliği ise denizden aldığı nemi bünyesine alması ve yapraklarının üzerinde damlacıklar oluşturmasıdır. Çay içerken manzarayı seyredebilir, günün yorgunluğunu bu mekanda atabilirsiniz.
3- Fatih CamiYine Amasra ilçesinde bulunan mekanlardan birisi de Fatih Cami'dir. Cami 9. yüzyılda Bizanslılar tarafından kilise olarak inşa edilmiştir. Amasra'nın fethedilmesinden sonra Fatih Sultan Mehmet Han burayı camiye dönüştürmüştür. Birçok kez onarım gören cami özgünlüğünü yitirmiş olsa da görülmeye değer mimari yapısıyla ziyaret edilebilir yerler arasında yer alıyor.
4- Güzelcehisar KoyuSadece Bartın'ın değil Karadeniz'in de en güzel plajlarının başında gelen Güzelcehisar Koyu, çevresinde yerleşim yeri olmaması nedeniyle doğal yapısını korumayı başarmıştır. Bartın ve çevre halkının sıklıkla tercih ettiği plajı da bulunan bu mekan, gezilip görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Zamanınız varsa, burada birkaç saat zaman geçirmeniz hatta mümkünse daha fazla kalmanızı tavsiye ediyoruz.
5- İnkumu PlajıTemmuz ve Ağustos aylarında İnkumu Plajı, Karadeniz serin havasını hissettiriyor. Eğer Bartın'a yaz aylarında gelmişseniz, bu plaja gitmenizi tavsiye edebiliriz.
6- Karaman KoyuBartın il merkezine 50 kilometre uzaklıkta olan Karaman Koyu, 400 metre kadar bir uzunluğa sahiptir. Tekne yolculuğuyla ulaşılabilen Karaman Koyu, özellikle sakin ve huzurlu bir ortam arayanlar için değerli bir mekan.
7- Balamba Tabiat ParkıBartın merkeze sadece 1 kilometre kadar uzak olan Balamba Tabiat Parkı, on üç hektar büyüklükte güzel bir yerdir. Voleybol sahasından, yürüyüş parkurlarına, çocuk parklarından çay bahçelerine kadar birçok şey bulunuyor bu parkta. Ailenizle birlikte seyahat edebileceğiniz Balamba Tabiat Parkı, şehir merkezinde tabiatın kendisi olarak adlandırılıyor. Serpme ekmek, su böreği ve köy gözlemesini günün her saatinde parkta bulabilirsiniz. İster ailenizle birlikte ister tek başınıza bu güzel yeri keşfe çıkabilirsiniz.
8- Ahatlar Tabiat Parkı2011 yılında tabiat parkı olarak ilan edilen bu güzel yer, herhangi bir sınıra sahip değildir. Doğa sporlarını yapacağınız bu yeşil alanda tertemiz havayı alabilir, doğaya saygı çerçevesinde güzel anılar bıraktıracak piknikler yapabilirsiniz. Bartın seyahatinizde Ahlatla Tabiat Park'ını mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz.
9- Ulukaya ŞelalesiKüre Dağlarının hemen yamacında bulunan Ulukaya şelalesi, 50 metre yükseklikte düşüyor. Şelalenin aktığı yerde 40 metre dolayında gölet oluşuyor. Ulus ilçesine 18 kilometre kadar uzak olan şelalenin etrafında herhangi bir işletme bulunmadığını söyleyebiliriz. Piknik veya kamp gibi organizasyonlar için izin alıp, güzel vakit geçirebilirsiniz.
10- Gürcüoluk MağarasıAmasra'nın Makarcı Köyü sınırları içinde bulunan Gürcüoluk Mağarası, 169 metre uzunluktadır. Tek galerisi bulunan mağaranın genişliği 4-5 metre iken, yüksekliği 5-6 metre civarlarındadır. Karbondioksit miktarının fazla olması nedeniyle, nefes alışverişlerinde sıkıntılar yaşanması mümkün. Sıcaklık seviyesinin düşük olduğu mağara, görülmeye değer mekanlar arasındadır. Bartın'a yapacağınız seyahatte, listemizde bulunan mekanların tümünü gezmenizi tavsiye ediyoruz. Daha keyifli bir gezi için yanınızda mutlaka gerekli olabilecek eşyalarınızı almanızı öneriyoruz.