Yaz OlimpiyatlarıTokyo’nun özel konukları

Tokyo’nun özel konukları

22.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

2020 Olimpiyatları’nın ardından şimdi sıra, 24 Ağustos’ta başlayacak olan 2020 Paralimpik Oyunları’nda... Türkiye’yi oyunlarda 13 branşta 87 sporcu temsil edecek. 2016 Rio’yu 9 madalya ile kapatan sporcularımız tarihi başarı hedefliyor

Tokyo’nun özel konukları

ONUR DİNÇER

Haberin Devamı

Tokyo’da olimpiyat heyecanının sona ermesinin ardından bu kez paralimpik oyunlarının heyecanı başlıyor. 24 Ağustos-5 Eylül’de düzenlenecek Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’na 22 dalda yarışacak olan, 160 ülke ve bölgeden yaklaşık 4 bin 400 sporcu katılıyor.Tokyo’da olimpiyat heyecanının sona ermesinin ardından bu kez paralimpik oyunlarının heyecanı başlıyor. 24 Ağustos-5 Eylül’de düzenlenecek Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’na 22 dalda yarışacak olan, 160 ülke ve bölgeden yaklaşık 4 bin 400 sporcu katılıyor.Türkiye oyunlarda 13 branşta 87 sporcuyla temsil edilecek. Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’na bağlı branşlardan 57, Görme Engelliler Spor Federasyonu’na bağlı branşlardan 21, Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu’ndan 3 ve Para Tekvando’dan 6 kişi olmak üzere milli sporcular dev organizasyonda ter dökecek. Türkiye, Paralimpik Oyunlara tarihinde ilk kez bu sayıda sporcu ile katılıyor. Rio 2016’da ise bu sayı 81’di. Tokyo’daki olimpiyatlarda Türk sporcular toplamda 13 madalya kazanarak rekor kırmıştı. 32. Yaz Olimpiyat Oyunları’nda ay-yıldızlılar, 2 altın, 2 gümüş ve 9 bronz olmak üzere bu sayıda madalya ile toplamda 12 madalyalı Londra 1948’i geçerek tarihinin en çok madalya topladığı organizasyonu yaşarken, bu kez Paralimpik Oyunları’nda da Türk sporcular benzer bir tarihi başarıya imza atmak için mücadele edecekler.Paralimpik Oyunları tarihinde Türkiye’nin toplamda en çok madalya aldığı organizasyon 2012 Londra olmuştu. 2016 Rio ise Türkiye’nin 3 altın madalya ile tarihinin en çok birinciliğini elde ettiği organizasyon olarak kayıtlara geçti.    

Haberin Devamı

Türkiye oyunlarda okçuluk, atletizm, badminton, judo, halter, atıcılık, yüzme, taekwondo, masa tenisi, tekerlekli sandalye tenisi, tekerlekli sandalye eskrim dallarının yanı sıra takım sporlarında kadın-erkek goalball ve bedensel engelliler tekerlekli sandalye basketbol dallarında mücadele edecek. Ay-yıldızlı sporcuların 44’ü kadın ve 43’ü erkek sporculardan oluşacak. Paralimpik Oyunları’nın açılış töreni, Tokyo’daki Olimpiyat Stadyumu’da salı günü TSİ 14.00’te gerçekleştirilecek. Yaklaşık iki hafta sürecek heyecan aynı yerde 5 Eylül’de yapılacak kapanış töreniyle sona erecek.

Haberin Devamı

Hemen oynamak için buraya tıklayın!" target="_blank" rel="box noopener noreferrer">Milliyet

Milliyet

Tokyo 2020’deki Paralimpik Oyunlarda Türkiye’nin sporcuları
ATICILIK:
Ayşegül Pehlivanlar, Murat Oğuz, Hakan Çevik, Çağla Baş, Korhan Yamaç, Savaş Üstün, Suzan Çevik, Erhan Coşkuner, Aysel Özgan
BADMİNTON:
Zehra Bağlar, Emine Seçkin
HALTER:
Abdullah Kayapınar, Besra Duman, Nazmiye Muratlı, Sibel Çam, Yasemin Ceylan Baydar
OKÇULUK:
Sadık Savaş, Bülent Korkmaz, Murat Turan, Bahattin Hekimoğlu, Sevgi Yorulmaz, Yağmur Şengül, Vedat Aksoy, Öznur Cüre, Fatma Danabaş, Nihat Türkmenoğlu, Zehra Özbey Torun
TEKERLEKLİ SANDALYE TENİS:
Fatma Büşra Ün
TEKERLEKLİ SANDALYE ESKRİM:
Hakan Akkaya
YÜZME:
Sümeyye Boyacı, Elif İldem, Beytullah Eroğlu, Sevilay Öztürk, Koral Berkin Kutlu
TEKERLEKLİ SANDALYE BASKETBOL:
Ferit Gümüş, Samet Toptaş, Deniz Acar, Selim Sayak, Özgür Gürbulak, Uğur Toprak, Volkan Gülem, İsmail Ar, Fikri Gündoğdu, Mücahit Günaydın, Ahmet Efetürk, Rıdvan Aksoy
MASA TENİSİ:
Abdullah Öztürk, Ali Öztürk, Neslihan Kavas, Hatice Duman, Nesim Turan, Kübra Korkut, Merve Cansu Demir, Nergis Altıntaş, Hamza Çalışkan
ATLETİZM:
Zübeyde Süpürgeci, Hamide Doğangün
GOLBOL KADIN TAKIMI:
Şeydanur Kaplan, Sevda Altunoluk, Reyhan Yılmaz, Kader Çelik, Sevtap Altunoluk, Fatmagül Güler,
GOLBOL ERKEK TAKIMI:
Tekin Okan Düzgün, Tuncay Karakaya, Abdullah Aydoğdu, Ekrem Gündoğdu, Hüseyin Alkan, Ebubekir Sıddık Kara
JUDO:
Ecem Taşın, Zeynep Çelik, Duygu Çete Artar, Raziye Uluçam, Recep Çiftçi
ATLETİZM:
Oğuz Akbulut, Büşra Nur Tırıklı, Hakan Cira, Sevda Kılınç Çırakoğlu
PARA TEKVANDO:
Meryem Betül Çavdar, Gamze Gürdal, Şeyma Nur Emeksiz Bacaksız, Mahmut Bozteke, Fatih Çelik, Mehmet Vasıf Yakut
ATLETİZM:
Esra Bayrak, Mihriban Korkmaz, Fatma Damla Altın

Haberin Devamı

Havuzda iddia var!
Türkiye Paralimpik Oyunları tarihinde yüzmede henüz madalya kazanabilmiş değil. Ancak bu kez havuzda geçmişe göre daha iddialı bir görüntü çiziliyor. Rio 2016’da 13 yaşındayken mücadele ederek Paralimpik Oyunları tarihine geçen ve 2019 Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası’nda üçüncülük elde eden Sevilay Öztürk, aradan geçen beş senenin ardından şimdi daha çok deneyim kazanmış olarak karşımıza çıkacak.Türkiye Paralimpik Oyunları tarihinde yüzmede henüz madalya kazanabilmiş değil. Ancak bu kez havuzda geçmişe göre daha iddialı bir görüntü çiziliyor. Rio 2016’da 13 yaşındayken mücadele ederek Paralimpik Oyunları tarihine geçen ve 2019 Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası’nda üçüncülük elde eden Sevilay Öztürk, aradan geçen beş senenin ardından şimdi daha çok deneyim kazanmış olarak karşımıza çıkacak.Sevilay gibi Rio’da yer alan Sümeyye Boyacı da, aradan geçen sürede derecelerini geliştirdi, 18 yaşındaki yüzücü Dünya Şampiyonası’nda gümüş madalya aldı. Sümeyye ve Sevilay son olarak kürsüye birlikte çıktı, Paralimpik Yüzme Dünya Serileri’nde Sümeyye 50 metre sırtüstünde birinci olarak altın madalya kazanırken, Sevilay da 45.97’lik derecesiyle ikinciliği elde etti. Sümeyye Boyacı burada, Rio’da 50.34 yüzdüğü bu mesafedeki derecesini 43.83’e kadar indirirken (Rio’daki gümüş madalya derecesinden iyi), Sevilay ise Rio’da 50.19 yüzdüğü 50 metre sırtüstünü aynı şampiyonada 45.97’ye getirdi. Yüzmedeki diğer sporcular Elif İldem, Beytullah Eroğlu ve Koral Berkin Kutlu da madalya için havuza girecek. 

Haberin Devamı

Açılış seyircisiz yapılacak
Paralimpik oyunlarına da tıpkı olimpiyatlarda olduğu gibi koronavirüs salgınının gölgesinde gidilyor. Paralimpik oyunları da bu yüzden Tokyo’da yapılan olimpiyat oyunları gibi seyircisiz bir şekilde gerçekleştirilecek. Organizasyona kısa bir süre kala Japonya’nın başkentinde koronavirüs vaka sayılarında yeni rekorlar kırılırken, ülkede Kovid-19’a karşı 13 eyalette olağanüstü halin ve 16 eyalette kısmi olağanüstü halin 12 Eylül’e kadar sürmesine karar verildi.

Mete Gazoz’la cesaretlendiler
Tokyo Olimpiyatları’nda Mete Gazoz’un bir ilki başarması ve okçulukta altın madalya getirmesi, Paralimpik Oyunları’na katılacak okçuları da cesaretlendirdi. Paralimpik okçular, Mete Gazoz gibi oyunlardan altın madalya ile dönmeyi hedefliyor. Mete de geçtiğimiz haftalarda paralimpik oyunlara gidecek milli okçularla bir araya gelerek kendilerine Tokyo’daki deneyimlerini aktardı ve bilgi paylaşımında bulunarak kafileye moral verdi.

Hem görsel hem dokunsal
Madalyalar, Paralimpik Oyunlar tarihinde ilk kez Tokyo 2020’de görme engelliler düşünülerek tasarlandı. Madalyaların yan yüzeyindeki girintiler, madalyaların dokunularak ayırt edilebilmesini sağlıyor.

Altın rekoru Rio’da kırıldı
Türkiye, altın madalya sayısı bakımından tarihinin en başarılı Paralimpik Oyunları’nı, bir önceki organizasyona ev sahipliği yapan Rio de Janeiro’da geçirdi. 3 altın, 1 gümüş ve 5 bronz olmak üzere toplam 9 madalya kazanan ay yıldızlılar, madalya sıralamasında 34’üncülüğü elde etti.
2016 Rio Paralimpik Oyunları’nda kadın golbol takımı, masa tenisinde Abdullah Öztürk ve halterde Nazmiye Muratlı, Türkiye’ye 3 altın madalyayı kazandıran isimlerdi. Rio 2016’nın altın madalyalı isimleri Tokyo’da da Türkiye adına mücadele edecek ve yine kürsünün güçlü adayları olacak.