Bu sezon en çok tartışılan konu yabancı kontenjanı kısıtlaması. Ne ilginçtir ki, TFF tarafından iki sezondur uygulanan kuralın değişmesini isteyenler ise o kararın altına imza atan kulüpler! Her neyse. Federasyon Başkanı Yıldırım Demirören önceki gün noktayı koydu: “18 kulübün tamamı onay vermez ise uygulama değişmez.”
Kimler karşı çıkıyordu 6+0+4 kuralının değişmesine? Fenerbahçe ve biraz daha alçak tondan Beşiktaş. Gelecek sezon sayı ne olacak? 5+0+3, yandı gülüm keten helva!
Demirören’in vermek istediği mesaj aslında doğrudan Fenerbahçe’ye. Sarı-lacivertli kulüp “evet” demez ise, Tahkim Kurulu’ndan dönecek bir uygulama ortalığı fazlasıyla karıştırabilir. Sonra çık işin içinden çıkabilirsen.
Ancak hesapta olmayan sakatlıklar ve buna bağlı olarak şampiyonluk yarışında gelebilecek darbeler Fenerbahçe’nin de fikrini değiştirebilir. Zaten bazı hatırı sayılır yöneticiler de şimdiden yabancı kontenjanı ile ilgili yumuşama sinyali göndermiş duruma.
Dolayısıyla yaşadığı olumsuzluklara rağmen şampiyon olsa bile, Fenerbahçe’nin gelecek sezon 5+0+3 uygulamasında sırf inat olsun diye direteceğini sanmıyorum.
Hazır böyle bir ortam hazırlanmış iken, Futbol Direktörü Fatih Terim’in gündeme getirdiği “Yabancı oyuncuda kalite kıstasları” tartışılır ve üzerinde uzlaşma sağlanırsa, Fenerbahçe’nin bu teklife karşı çıkması mantıklı olmaz.
Yıllardır yabancı futbolcular için parayı çarçur eden kulüpler mevcut durumu fırsata çevirebilir. Yaşı, milli olma kriterleri, uzun vadeli ekonomik katkı sağlayacak transferler, bugün yaşanan kaosa uzun soluklu çözüm olabilir.
Unutmayalım. Türkiye, FİFA ve CAS’da en çok davası olan, en fazla tazminat ödeyen ve yaptığı yanlış transferlerin ağır bedelleri altında ezilip, bir sonraki nesillere enkaz bırakan ülkelerin başını çekiyor!
Tahkim doğru yaptı da!..
Tahkim Kurulu 1 Şubat’taki olağanüstü toplantısında ilk sinyali vermişti aslında.
Kurul, TFF’nin devre arasında yaptığı talimat değişikliğinden sonra çirkin ve kötü tezahürat sınırındaki Şanlıurfaspor’un seyircisiz oynama cezasını sıfırlayarak, hukuka aykırı bir uygulamanın da önüne geçmişti.
Ardından diğerleri geldi. Gözler ise Fenerbahçe üzerindeydi. Tahkim, son eylemin talimat değişikliğinden sonra gerçekleştiğine dikkat çekerek, bunun 1. ihlal olduğunu açıkladı ve sarı-lacivertliler haklı gerekçeyle kurtuldu. Tespit doğru mu? Evet doğru.
Tahkim’in örnek oluşturacak kararı demek ki şöyle yorumlanabilir:
“Biz yeni bir sayfa açtık, siz de bundan sonra ayağınızı denk alın. Küfürde 3-5 saniye fark etmez cezayı yersiniz.” Konunun ciddiyetini anlayanlar vardır mutlaka. Buna karşın “Nasıl olsa cezalar sıfırlandı, üç maç daha söveriz” aymazlığında bulunanlar da çıkacaktır elbette.
Özellikle kulüp yöneticileri çok daha duyarlı davranmak ve gerekli önlemleri almak zorunda. Şampiyonluk ve kümede kalma mücadelesinin tavan yapacağı son haftalarda, cezaların can acıtacağı gerçeğini tribünlere anlatmak durumunda.
TFF küfürün önüne geçmek için sert bir hamle yaptı, Tahkim, hukuk çerçevesinde frene bastı. Artık kimse ağlayıp yırtınmasın. Gelinen noktadan sonra tercih taraftarın!
Finale 4+2 şart!
Bir dönem ilave yardımcı hakem uygulamasını gereksiz bulup eleştirenler, bugün Ziraat Türkiye Kupası maçlarında niçin 5 ve 6. hakem görevlendirilmediğini sorguluyor. Tıpkı yakın geçmişte ülke gündemini sarsan davalarda alkış tuttukları hakim ve savcıları, şimdilerde paralel yapılanmanın parçası olarak suçladıkları gibi. Ne diyelim, hepsinin tarzı aynı! Yüzsüzlük diz boyu...
İlave hakem projesinin özellikle son dönemlerde ne kadar yarar sağladığını gördük. Sistemi ilk günden bu yana savunan biri olarak Merkez Hakem Kurulu Başkanı Zekeriya Alp’e sorduk: “ Kupada niçin ilave hakem yok?”
“Kupada ilk etaptan itibaren yüzün üzerinde maç oynanıyor. Hepsinde görev yapacak sayıda hakemimiz mevcut değil.”
“En azından son grup maçlarından başlayarak uygulanamaz mıydı?
“Bunu geçen yıl konuşmuştuk. Yarı finalden başlayalım diye. Biz fikrimizi TFF yönetim kuruluna sunarız. Onlar da karar verir.”
“Yani bu seneden umudu keselim mi?
“Konuyu tekrar gündeme getirebiliriz.”
“En azından final maçını 6 hakemle oynatabilirsiniz değil mi?”
“Olabilir. Geçen sene de ilk uygulamasına Süper Kupa finalinde başlamıştık. Bu kez de yapabiliriz.”
Alp’in haklı olduğu konu, kupanın ilk etaplarında çok fazla maç oynanması ve yeteri sayıda hakem olmayışı.
Lakin bugün gelinen noktada durum farklı. Telafisi olmayan bir süreç. Müsabaka sayısı azaldı. Yarı final olmasa bile, finalin 6 hakemle oynanması şart.
MHK Başkanı Zekeriya Alp’in bu konuyu dikkate alacağına inanıyoruz. Kupanın marka değerinin tartışıldığı bir dönemde, küçük detayların kafa karıştırmasına izin vermeyeceğine de hâkeza...