EURO 2024Avrupa futbolu kralını arıyor! Berlin'de dev final

Avrupa futbolu kralını arıyor! Berlin'de dev final

14.07.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

EURO 2024’te en büyük takım bugün belli oluyor, İspanya ile İngiltere şampiyonluk maçında karşılaşıyor. İngilizler tarihlerinde ilk kez kupanın sahibi olarak siftah yapmak için, İspanyollar dördüncü kez bu mutluluğu yaşayarak rekor kırmak için sahaya çıkıyor.

Avrupa futbolu kralını arıyor Berlinde dev final

Almanya’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Avrupa Futbol Şampiyonası’nda bir aydır süren heyecan bugün sona erecek. İspanya ve İngiltere, Berlin’deki Olimpiyat Stadı’nda TSİ 22.00’de karşı karşıya gelecek. Karşılaşmayı Fransız hakem François Letexier yönetecek.

Haberin Devamı

17.’si düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası’nın tarihinde, Almanya ile birlikte 3 kez kupaya kazanma başarısı gösteren ve bu alanda ilk sırada yer alan İspanya, kupayı 4. kez kazanarak en fazla kazanan takım rekorunu kırmayı hedefiyle sahaya çıkacak. Bugüne dek bir Avrupa şampiyonluğu bulunmayan İngiltere ise üst üste ikinci kez oynayacağı finalde, ilk şampiyonluğunu elde etmeyi ve kendilerinin deyimiyle ‘kupayı evine döndürmeyi’ istiyor.

İspanya, adını beşinci kez finale yazdırdı. Oynadığı 4 finalde 3 kez kupaya uzanan İspanyollar, 1964, 2008 ve 2012’de şampiyon olurken, 1984’te ise ikinci oldu. Son dönemin yükselen ekibi Boğalar, son beş turnuvada üçüncü kez final oynayacak. Üst üste ikinci kez finale yükselen İngiltere, toplamda da ikinci kez finalde mücadele edecek. Bu turnuvada oynadığı dördüncü yarı finali geride bırakan İngilizler, son olarak kendi evlerindeki finalde İtalya’ya boyun eğerek büyük hayal kırıklığı yaşamıştı.

Haberin Devamı

İspanya Teknik Direktörü Luis de la Fuente ve İngiltere Teknik Direktörü Gareth Southgate de kariyerlerinde ilk kez Avrupa şampiyonluğu için bugünkü finalde takımlarının başında olacak.

MODA İKONU SOUTHGATE

Gareth Southgate oynattığı futboluyla olmasa da her turnuvada giyimi konusunda hep övüldü. İkonik lacivert yeleğine ve takım elbiseye veda eden İngiltere teknik direktörü, EURO 2024’te krem rengindeki örme tişörtüyle zuhur etti. Sizce hangi kıyafeti daha şık?

İngiltere milli takımının teknik direktörü Gareth Southgate, eleştirilerin odağında yer almaya devam ediyor. Bir önceki Avrupa Şampiyonası’nda takımı finale kadar taşıyan deneyimli teknik adam, şimdi bir kez daha bu başarıyı göstererek kupanın bir kulbundan tuttu.

Ne var ki yine de İngiltere’nin oynadığı futbol bir türlü beğenilmiyor. Son 16 turunda Slovakya’yı uzatmalarda, çeyrek finalde İsviçre’yi penaltılarda geçebilen Ada ekibi, en önemli yıldızları kadrosunda bulunduran takım olmakla birlikte buna oranla kısır bir futbol oynamakla suçlanıyor.

Tepkilerin odağındaki isim Gareth Southgate’in giyimine laf söyleyen ise yok. Deneyimli teknik adam şıklığıyla adeta bir moda ikonu olmuş durumda. Bazı giyim firmaları özel Southgate kreasyonları tasarlarken, internet satış sitelerinde Southgate ceketleri, yelekleri satışa sunuluyor.

Haberin Devamı

Her büyük turnuvada yeni imajıyla dikkat çeken tecrübeli çalıştırıcı, 2018 Dünya Kupası’nda açık mavi gömleği, lacivert yeleği, kırmızı, beyaz, lacivert desenli kravatıyla gündeme gelmişti. EURO 2020’de ise ikonikleşen lacivert yeleğini çıkardı, düz bir takım elbisede ceket-kravat kombinasyonu yaptı. EURO 2024’te ise kendisini krem rengi, çeyrek fermuarlı, örme yaka tişörtü ile görüyoruz.

Southgate’in turnuva başından beri üzerinden çıkarmadığı tişörtü için ‘acaba hiç yıkamıyor mu?’ esprileri yapılıyor.

KAHİN KÖPEĞE GÖRE BOĞALAR KAZANACAK

EURO 2024’te yaptığı isabetli tahminlerle dikkat çeken ‘kahin köpek’ şampiyonluk maçıyla ilgili tahminini de gerçekleştirdi. Yorumlarına güvenilen hayvancağız, İspanya ile İngiltere’nin karşı karşıya geleceği maçta 2-1 Boğalar’ın galip geleceğini öngördü. Öte yandan UEFA’nın internet sitesindeki ankette, katılımcıların yüzde 56’sı ‘İspanya kazanır’ seçeneğini işaretledi.

Haberin Devamı

GOL KRALLIĞINDA OLMO - KANE YARIŞI

Berlin’deki final şampiyon takımı olduğu kadar, turnuvanın gol kralını da belirleyecek. İngiltere’nin kaptanı Harry Kane ve İspanya’nın parlayan ismi Dani Olmo’nun şu ana kadar üçer golü bulunuyor. İkişer gol atan İspanyol Fabian Ruiz ve İngiltere’den Jude Bellingham da bu yarışta iddialı diğer isimler olmasına karşın, Kane veya Olmo’dan birinin bir kez fileleri havalandırması durumunda ödüle ulaşmaları büyük olasılık gibi görünüyor. Birden fazla oyuncunun aynı sayıda gol atması durumunda kazanan isim asist sayısına göre belirlendiği için, iki asisti de bulunan Olmo yarışın avantajlısı konumunda.

SOUTHGATE: OLAĞANÜSTÜ OLMALIYIZ

“İngiltere’yi yurtdışındaki ilk büyük finaline götürebildiğim için son derece gururluyum. Şimdi turnuvanın en iyisi olan bir İspanya takımına karşı kazanmak istiyoruz. Elbette hiç kolay olmayacak. Çok iyi pres yapıyorlar, bu yüzden topla olağanüstü olmalıyız ve topsuz alanda da son derece etkili olmalıyız. Ama bu bir final ve sonuçta kupaya uzanmak için yapılması gerekenler belli.”

Haberin Devamı

DE LA FUENTE: KENDİMİZE İNANIYORUZ

“Oyuncularımın çok daha fazlasını verebileceğini, daha da iyi olabileceğini biliyorum, bundan eminim. Futbol anlayışımız kendimize olan inancımıza dayanıyor. İspanya olarak güçlü yönlerimize göre oynamak istiyoruz. Eminim final, bizi daha iyisini yapmaya zorlayacak rakibimize karşı, yarı finalden de farklı olacak. Yani biz yarı finaldeki oyunumuzu da geliştirmek durumunda olacağız.”

NASIL GELDİLER?

İspanya, finale tüm maçlarını kazanarak geldi. İtalya, Hırvatistan ve Arnavutluk’un yer aldığı B Grubu’ndan gol yemeden 3’te 3 yaparak lider çıkan İspanya, son 16 turunda Gürcistan’ı, çeyrek finalde uzatmalar sonucunda Almanya’yı ve yarı finalde de Fransa’yı yenerek adını finale yazdırdı.

İngiltere; Danimarka, Slovenya ve Sırbistan’ın bulunduğu C Grubu’nu lider tamamlayarak son 16 turuna yükseldi. Ada ekibi, son 16 turunda Slovakya karşısında uzatmalarda çeyrek finali gördü. Çeyrek finalde penaltı atışlarıyla İsviçre’yi geçen İngiltere, yarı finalde Hollanda’yı devirdi.

FİNALLERE YABANCI DEĞİL

EURO 2024 finaline ev sahipliği yapacak 70 bin kişi kapasiteli Berlin Olimpiyat Stadı daha önce İtalya-Fransa 2006 Dünya Kupası’nın finaline de ev sahipliği yaptı. Barcelona-Juventus 2015 Şampiyonlar Ligi finali de bu stadyumda oynanmıştı.

YAZARLAR