SiyasetYeni hükümete "zorunlu" miras

Yeni hükümete "zorunlu" miras

20.06.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeni hükümete "zorunlu" miras

Yeni hükümete zorunlu miras

REFAHYOL, RP Lideri Necmettin Erbakan'ın başbakanlık görevini DYP Lideri Tansu Çiller'e devrederek imaj tazelemeye yönelirken koalisyon ortakları arasında görüş ayrılığına yol açan 8 yıllık eğitim olgusunun yeni hükümet programında nasıl yer alacağı tartışılıyor.
28 Şubat tarihli MGK kararlarının en önemli maddelerinin birini oluşturan 8 yıllık eğitim Erbakan'ın başbakanlığı döneminde bir karara bağlanamadı. 54. hükümetin sıkıntılar yaşamasına neden olan 8 yıl sorunu kurulacak yeni hükümetin aşması gerekecek en önemli sorunlarından biri olacak.
Refahyol döneminde 8 yıllık zorunlu eğitim konusunda rapor ve yasa tasarısı taslağı hazırlamaktan başka bir şey yapılmadı. Yasal düzenlemenin yapılması RP - DYP arasında siyasi pazarlık konusu haline geldi. Erbakan'ın istifasından sonra kurulacak yeni hükümete 8 yıllık zorunlu eğitim, "miras" kaldı. Yeni hükümetin 8 yıllık zorunlu eğitimin yasalaşması konusundaki girişimleri tartışmalara neden oluyor.
Yeni hükümetin protokolünde, 8 yıllık eğitimin Refahyol'un protokolünde olduğu gibi "5 + 3"e açık kapı bırakan bir şekilde mi yoksa kesintisiz olarak uygulanmasını öngören bir şeklinde mi yeralacağı merak konusu haline geldi.
Refahyol'un büyük ortağı RP, imam hatip liselerinin orta kısmının kapanmaması için 8 yıllık zorunlu eğitimin "5 + 3" olarak uygulanmasını isterken, hükümetin küçük ortağı DYP, "kesintisiz" olarak uygulanması için bastırdı. RP, 54. hükümet protokolündeki "Zorunlu eğitim, 8 yıla çıkarılarak, öğrencilerin ilgi ve kabiliyetlerine göre çeşitli meslek alanlarında eğitim görebilmeleri için ilköğretimin ikinci kademesinde yönlendirme sistemine işlerlik kazandırılacaktır" maddesinden yola çıkarak, 5 yıldan sonra isteyen öğrencinin istediği okula gitmesi gerektiğini savundu. Bunun temeli de imam hatiplere orta kısımlarıydı. RP, tabanının ve milletvekillerinin tepkisiyle imam hatiplerin orta kısmının kapanmasına neden olacak ve ilkokul mezunlarının Kuran kurslarına devamını engelleyen kesintisiz eğitime, altyapının yetersiz olduğu gerkeçesiyle karşı çıktı. Erbakan, çocukların küçük yaşta yönlendirilmesi gerektiğine "kemancı" örneğini vererek, çocukların küçük yaşta din eğitimi almalarını savundu. RP'liler zorunlu eğitimin kesintisiz olup olmayacağının refarandum yapılarak halka sorulmasını da istedi. RP'li Maliye Bakanı Abdüllatif Şener'in hazırladığı bir roparda, 8 yıllık zorunlu eğitime geçiş için 2 katrilyon liraya ihtiyaç olduğu savunuldu.
DYP, 8 yıllık eğitimin askerlerin isteği doğrultusunda kesintisiz uygulanması için bastırdı. Hükümetin, 8 yıllık eğitim konusunda uzlaşmaya varamaması askerlerin tepkisine neden olurken, konu MGK toplantılarının gündeminden de inmedi. Kesintisiz krizi nedeniyle uzun toplanamayan Bakanlar Kurulu'nun daha sonraki toplantılarında görüş ayrılığı giderilemediği için konu karara bağlanamadı.

8 yıllık zorunlu eğitimin yasalaşması halinde bu yıl ilkokullar mezun vermeyecekti. Ancak, yasalaşmaması nedeniyle bu yıl ilkokul son sınıf öğrencilerine ilkokul diploması verilecek. Önümüzdeki öğretim yılına kadar 8 yıllık eğitimin yasalaşması halinde ilkokul diplomasını alan öğrenci direkt 6. sınıfa gidip kaydolacak. Bakanlığın hazırladığı rapor ve yasa tasarı taslağına göre 8 yıllık zorunlu eğitimin uygulaması şöyle olacak:
* İmam hatip, Anadolu liseleri ve meslek liselerinin orta kısımları kademeli olarak kaldırılacak
* İlkokullar mezun vermeyecek. İlkokulu bitiren öğrenci direkt ortaokula devam edecek
* İmam hatiplerin ve Anadolu liselerinin orta kısımlarının kalkması nedeniyle ilköğretimin 6., 7. ve 8. sınıflarına "seçmeli" olarak Arapça, Kuranıkerim, yabancı dil ve meslek tanıtıcı dersler konulacak. Bu okulların orta kısımlarındaki mevcut öğrencilerin hakları korunacak.
* Milli Eğitim Temel Kanunu'yla İlköğretim ve Eğitim Yasası'ndaki "ilköğretimin sadece ilkokul kısmı zorunludur" hükümleri kaldırılarak, "8 yıllık eğitim zorunludur" hükmü getirilecek.
* Milli Eğitim Teşkilat Kanunu'ndaki değişiklikle ortaokullar, İlköğretim Genel Müdürlüğü'ne bağlanacak. Çıraklık Yasası'ndaki değişiklikle çıkarlık yaşı 13'ten 14'e çıkarılacak.
* 1997'de tamamlanması planlanan 237 ilköğretim okulu ve yatılı bölge okulları hızla tamamlanacak, öğretmen ihtiyacı giderilecek.