16.07.2009 - 00:09 | Son Güncellenme:
TAHSİN AKSU HALUK ATALAY İstanbul
Avukat ve akademisyenlerden oluşan bazı hukukçular, Türkiye’deki tutuklamaların anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu savunurken, bazı hukukçular ise yargılama sürecinin uzamasını hâkim ve savcıların yoğun iş yüküne bağladı.
İstanbul Barosu’nun düzenlediği “CMK’da Tutuklama Kurumu ve Makul Süre” konulu panelde, Ergenekon davasıyla yoğun tartışmalara neden olan “sanık ve şüphelilerin tutukluluk süreleri” tartışıldı.
Deniz Seki örneği
İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın, Ergenekon davasını anımsatarak sanık ve şüphelilerin tutukluluklarında makul sürenin aşıldığını vurguladı. Cezaevindeki sanatçı Deniz Seki’yi örnek gösteren Aydın, “Hâkim önüne çıkarma süreci açısından soruşturma ne kadar yürütülmeli, ne kadar zamanda sonuçlandırılmalı? Hiçbir yasal düzenleme yok” dedi.
Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Feyzioğlu da Türkiye’de tutuklamaların haksız olduğunu, sürecin ise makul olmadığını kaydetti.
İstanbul Barosu avukatlarından Önder Öztürel de terör operasyonu sonrası tutuklanan Vatan Gazetesi İnternet Sitesi Genel Yayın Yönetmeni Aylin Duruoğlu’nun avukatı olduğunu hatırlatarak, “Bir şüpheliyi hak arayacağı yargının önüne 10 ay sonra çıkarıyorsanız o zaman orada makul süreyi kullanmak mümkün olmaz” dedi.
‘Beşiktaş’ta 600-700 dosya’
Avukat Metin Çetinbaş ise, Beşiktaş’taki her mahkemede 600-700 derdest dosya olduğunu vurguladı. Öte yandan Çağdaş Avukatlar Derneği üyesi bir grup avukat, konuşmacılardan Çetinbaş’ı protesto etti.
Avukat Taylan Tanay, “Tercih konusunda hata olduğunu düşünüyoruz. Temel hak ve özgürlükler konusunda inanılmaz ihlallerde bulunan bir insandır” dedi.
Avukatlar yağmurda Taksim’e yürüdü
İstanbul Barosu’na üye avukatlar, “zorunlu müdafilik hizmetinden doğan ücret ve hizmet giderlerinin ödenmemesini” yürüyüşle protesto etti. İstiklal Caddesi’ndeki İstanbul Barosu’nun önünde toplanan yaklaşık 300 avukat adına İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın bir açıklama yaptı. Aydın, gönüllü olarak zorunlu müdafilik hizmetini yürüten avukatların kendi ceplerinden karşıladıkları giderlerini 1 yıldır alamadıklarını belirtti. Açıklamanın ardından cüppelerini giyen yaklaşık 300 avukat, yağmur altında slogan atarak Taksim Cumhuriyet Anıtı’na kadar yürüdü.