20.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
Ayşegül Kahvecioğlu / ANKARA
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “TEOG’u artık yanlış buluyorum, kaldırılması lazım” açıklamasından sonra merakla beklenen “Bu yıl TEOG sınavı olacak mı?” sorusuna yanıt verdi. Yılmaz, bu yıl TEOG sınavının yapılmayacağını açıklayarak “Avrasya yapılırken tartışma oldu, şimdi Avrasya yapıldı itiraz eden var mı? Yine Anadolu Tüneli’ni yaparken geciktirildi de şimdi her geçen ‘Teşekkür ederiz’ diyor. Yani yapılmadan önce itiraz var, yapıldıktan sonra ‘Herhalde gereksiz yere itiraz etmişiz’ diyorlar. TEOG’un kaldırılması da Türkiye’nin önünün açılmasıdır” ifadelerini kullandı.
‘MEB deneyimli kuruluş’
Bakan Yılmaz, bir otelde düzenlenen Afrika büyükelçileri ile kahvaltı programının ardından bir taksi durağını ziyaret etti. Burada esnafla sohbet eden Yılmaz, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. TEOG’la ilgili soru üzerine Yılmaz, 18 milyon evladının bulunduğunu belirterek, “Bu evlatlarımın hiçbirisinin kendilerinin geleceğinden kaygı duymasına gerek yok. MEB, ölçme, değerlendirme konusunda en deneyimli kuruluş. Dolayısıyla tüm velilerimizden istirhamım şu ki; evlatlarınız evladımız; kafalarında en ufacık bir soru dahi olmasın. Kendilerini kaygıya, sıkıntıya düşürecek hiçbir şey olmayacaktır” dedi.
Her yaptıkları değişikliğin daha iyiye gitmek için olduğunu savunan Yılmaz, şunları kaydetti:
Avrasya örnekli yanıt
“İnşallah bu TEOG’un kaldırılması da çok daha iyi olacaktır. Uygulamada herkes görecektir ki ‘Gerçekten iyi oldu teşekkür ederiz’ diyeceklerdir. Avrasya yapılırken tartışma oldu, şimdi Avrasya yapıldı itiraz eden var mı? Yine Anadolu Tüneli’ni yaparken geciktirildi de şimdi her geçen ‘Teşekkür ederiz’ diyor. Yani yapılmadan önce itiraz var, yapıldıktan sonra ‘Herhalde gereksiz yere itiraz etmişiz’ diyorlar. TEOG’un kaldırılmasına karar verildi. TEOG’un kaldırılması da Türkiye’nin önünün açılması, evlatlarımızı yarış atı konumuna koyduk yani. İnanın evlatlarımız büyüyor, büyüdüğünü fark edemiyorsunuz.”
Yılmaz, etüt merkezlerinin sırf TEOG’dan dolayı arttığına işaret ederek, “Dolayısıyla da daha çocukluktan başlayarak her evladımızın yarış atı konumuna girmesini hangi anne baba ister? Biraz sevin, biraz evinde kalsın, ailesiyle, kardeşleriyle kalsın. Son sözümüz, bize güvenin. Niyetimiz halis” diye konuştu.
‘Bu yıl yapılmayacak!’
Yılmaz, TEOG’un bu yıl uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin bir soru üzerine “Bu yıl uygulanmayacak, bu yıl TEOG yapılmayacak” dedi. TEOG yerine adrese dayalı ya da sınavsız geçiş modelinin uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin bir soru üzerine Yılmaz, “Üzerinde bakanlığımız çalışma yapıyor. Bakanlar Kurulumuza sunacağız, Bakanlar Kurulu’nda çıkan kararı da milletimizin bilgisine sunacağız” ifadesini kullandı. Yılmaz, eğitimle ilgili Finlandiya bir değişiklik yaptığında mutlak doğruymuş gibi herkesin Finlandiya’nın takip edilmesini istediğini belirtti. Yılmaz, “Eğitimle ilgili biz bir değişiklik yaptığımızda herkes kaygı duymaya başlıyor. İyi ama Türkiye’ye bir bakın. Geçmişten daha iyiye gitmiyor muyuz? Geçmişten daha iyiye gidiyor. Türkiye, geçmişten daha iyiyse bugün hiç şüpheniz olmasın yarın da bugünden daha iyi olacaktır” şeklinde konuştu.
Yüzde 5’e özel sınav
MEB’in, TEOG’suz dönem için oluşturduğu çalışma gruplarında tamamen sınavsız geçiş yerine sadece yüksek nitelikli liseler, fen ve sosyal bilimler liseleri ve özel liselerin sınavla öğrenci alacağı bir sistem öne çıktı. Bu kapsamda MEB’in 1.2 milyon öğrenciden bu sınavlara girebilecek sadece yüzde 5-10 arasında başarılı öğrenciyi belirlemesi dahil, yeni döneme ilişkin 10 farklı formül üzerinde çalışmaya devam ettiği öğrenildi. Bu formül doğrultusunda, yüzde 5-10 kapsamına girmeyecek öğrencilerin ise oluşturulacak e-kayıt sistemi ile diğer liselere yerleştirilmesi gündemde.
Alternatif formül sayısı 10’a indi
Erdoğan’ın açıklamasının ardından bakanlık hızlı bir çalışmaya girişti. Yeni formüller üzerinde duran MEB bürokratlarından oluşturulan çalışma gruplarında, liseye geçiş sisteminde tamamen sınavsız bir geçişin henüz mümkün olmadığı yönünde görüş belirtildiği öğrenildi.
Bakanlığın sınava alınacak öğrenciler, değerlendirme kriterleri, sınav yöntemleri üzerinden öğrenciler için mağduriyet yaratmayacak şekilde birden çok formül üzerinde çalıştığı aktarıldı. Çalışma grubundaki formül sayısının 10’a indirildiği öğrenildi.
Adrese dayalı E-kayıt
Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, TEOG’un yerine konulacak sistemin mevcut durum itibariyle tamamen sınavsız olamayacağı ancak 1.2 milyona yakın 8. sınıf öğrencisinin tamamı yerine bir bölümünün sınava alınacağı bir seçenek öne çıktı. 4+4+4 sisteminin ardından temel öğretimin ikinci kademesi olarak belirtilen 5-8. sınıf arasında öğrencilerin okullarda alacağı notlar, katıldıkları etkinlikler ve öğretmen görüşleri başarılı öğrencilerin belirlenmesinde temel kaynak oluşturan faktörler olacak.
İmam hatip, meslek liseleri seçmeli
Bakanlığın çocukların evlerine en yakın liseye yerleştirildiği e-kayıt sistemine gelebilecek itirazlara karşın öğrencilere seçenekler sunabileceği bir sistem de üzerinde durulan formüller arasında. Sınava girmeyecek öğrencilere adreslerine yakın 1-2 lise seçeneği ile imam hatip ve meslek liseleri e-kayıt sisteminde seçenek olarak sunulacak. MEB’in hazırlayacağı formüllerin son hali ise Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına sunulmasının ardından resmi açıklama yapılarak duyurulacak.
Özel okul yöneticileri ile de görüşülecek
Bakanlık ayrıca, üzerinde çalışılan formülleri özel lise temsilcileri ile de tartışmaya karar verdi. Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Nurullah Dal, bakanlığın daveti üzerine Ankara’da MEB yetkilileri ile yarın veya cuma günü bir araya geleceklerini, kendi komisyonlarında olası formülleri değerlendirdiklerini ve bugün yapılacak son toplantının ardından bakanlığa görüşlerini sunacaklarını söyledi.