SiyasetTBMM Başkanı Şentop'tan 'çekiçli eyleme' tepki: Kürsüler şov yeri değil

TBMM Başkanı Şentop'tan 'çekiçli eyleme' tepki: Kürsüler şov yeri değil

13.10.2022 - 14:42 | Son Güncellenme:

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, dezenformasyonla mücadele yasasını protesto etmek amacıyla TBMM kürsüsünde çekiçle telefonunu kırdı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop yaşananlara tepki göstererek, "Kürsüler şov yapmak için tasarlanmış yerler değil, başka arayışlar içine girmek yanlış" dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, başörtüsü konusunda, “Bazı tartışmalar ortaya çıkınca konuyla ilgili bir düzenleme yönünde bir eğilim belirdiyse, bunun kanunla yapılması doğru değil diye düşünüyorum. Kanuna dayalı bir serbestlik getirdiğinizde daha sonra başka bir kanunla bunu yasaklayabilir hale geliyorsunuz. Bunu daha güvenceli olan Anayasa’daki bir düzenleme ile teminat altına almak doğru olur” dedi.

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Şentop, TBMM’de gazetecilerin sorularını cevapladı. Şentop, dün Genel Kurul’da CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay’ın kürsüde çekiçle telefonunu kırmasına ilişkin soru üzerine, “Kınama cezasını gerektiren bir eylem. Orada oturumu yöneten başkanvekili arkadaşımızın konu hakkında karar vermesi, oya sunması gerekiyordu. Öyle bir aletle Genel Kurul salonuna girmek de yanlış. Milletvekillerinin Genel Kurul salonuna girerken cihazdan geçmesi, üstü aranması gibi bir şey söz konusu değil. Kürsüye de zarar verildiğini duyduk. Bunun da tazmini kendisinden talep edilir. Kürsüler konuşmak içindir, bu tür eylemler, çekiçti, keserdi bir takım maddelerle şov yapmak için tasarlanmış yerler değil. Mecliste herkes istediği gibi söz alabiliyor. Bunun dışında arayışlara girmek yanlış” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Şentoptan çekiçli eyleme tepki: Kürsüler şov yeri değil

SİYASETTE BAŞÖRTÜSÜ TARTIŞMASI

Başörtüsü konusunda Anayasa değişikliğine ilişkin soru üzerine de Şentop, “Bu konu çözümü sorun olmaktan çıkmış bir konu. Daha önce müteaddit defalar rahmetli Özal döneminde değişiklikler yapıldı, daha sonra 2008’de AK Parti öncülüğünde MHP ile beraber Anayasa değişikliği yapıldı. Sadece üniversiteler için değil, bütün öğretim kurumları için sorun olmaktan çıkmıştı. Bana göre tekrar ayrı bir düzenlemeye gerek yok. Tabii bir haktır. Bu Anayasa'ya bağlı bir hak değildir, Anayasa ötesi bir haktır. Bazı tartışmalar ortaya çıkınca konuyla ilgili bir düzenleme yönünde bir eğilim belirdiyse, bunun kanunla yapılması doğru değil diye düşünüyorum. Kanuna dayalı bir serbestlik getirdiğinizde daha sonra başka bir kanunla bunu yasaklayabilir hale geliyorsunuz. Bunu daha güvenceli olan Anayasa’daki bir düzenleme ile teminat altına almak doğru olur” diye konuştu.

SEMRA GÜZEL'İN VEKİLLİĞİ DÜŞECEK Mİ?

Mecliste devamsızlıkla ilgili çalışmaya ilişkin Şentop, “Nihayetinde devamsızlıkla ilgili tespitler milletvekillerine gönderiliyor. Buna süresi içinde itiraz etme imkanları var. Milletvekili Semra Güzel itirazda bulunmamış, onunla ilgili tespit Karma Komisyona gönderildi” ifadelerini kullandı.

AK PARTİ TEPKİ

Öte yandan AK Parti Grup Başkan Vekili Yılmaz Tunç, Meclis Başkan Vekili Haydar Akar'ın tutumunu eleştirerek, "CHP'li Meclis Başkan Vekili taraflı tutumuyla CHP grubunun Meclis çalışmalarını sabote etmesine göz yummuş, düzeni sağlayamadığı gerekçesi ile birleşimi kapatmıştır. Savaşta bile, 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde bile açık olan milli iradenin tecelligahına saygısızlık yapmıştır" ifadelerini kullandı.