SiyasetTBMM Başkanı Şentop, Engelsiz Yaşam Fuarı ve Farkındalık Zirvesi'nde konuştu

TBMM Başkanı Şentop, Engelsiz Yaşam Fuarı ve Farkındalık Zirvesi'nde konuştu

02.12.2022 - 16:57 | Son Güncellenme:

Engelsiz Yaşam Fuarı ve Farkındalık Zirvesi'nde konuşan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı, istihdamdan erişilebilirliğe, eğitimde sağlığa siyasi hayata katılımdan hakların korunmasına kadar çok geniş bir alanı kapsamaktadır. Bu plan, güçlü koordinasyon, çok taraflı iş birliği ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla hazırlanan 31 hedefe yönelik 107 eylem alanı ve 275 faaliyeti içermektedir" dedi.

TBMM Başkanı Şentop, Engelsiz Yaşam Fuarı ve Farkındalık Zirvesinde konuştu

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ev sahipliğinde düzenlenen Engelsiz Yaşam Fuarı ve Farkındalık Zirvesi dün başladı. İstanbul Fuar Merkezi'nde başlayan zirve için bugün özel program düzenlendi. Programa, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe de katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da gönderdiği mesajla katılımcılara selamlarını ileterek, 'Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı'nı herkesin sahiplenmesi için davette bulundu.

Haberin Devamı

"ENGELLİLERİMİZE YAPILACAK POZİTİF AYRIMCILIĞI EN ÜST DÜZEYDE GARANTİ ALTINA ALDIK"

TBMM Başkanı Şentop, "İnsanımızın her bir ferdine devletimizin hizmetlerini ulaştırıyoruz. Engelli kardeşlerimize yönelik çarpık ön yargıları kırmakla kalmadık, onları hayatın içine katacak adımları attık. Devletimizin şefkat şemsiyesini genişletirken yardım, lütuf veya ihsan yerine hak temelli bir anlayışla hareket ettik. Bunun için önce engellilerimizle ilgili güçlü bir hukuki altyapı oluşturduk. Ülkemizin ilk Engelliler Kanununu, 2005 yılında çıkardık. Birleşmiş Milletlerin (BM), Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmesini 2009 yılında kabul ettik. Anayasa değişikliğiyle, engellilerimize yapılacak pozitif ayrımcılığı en üst düzeyde garanti altına aldık. Bunun yanında mevzuatımızı özürlü-sakat-çürük gibi incitici ifadelerden tamamen arındırdık. Eğitim, rehabilitasyon, istihdam, sosyal yardım, evde bakım, girişimcilik, sportif ve kültürel faaliyetler, sağlık ve erişilebilirlik gibi geniş bir yelpazede pek çok düzenlemeyi hayata geçirdik. Tüm bu çabalarımız sayesinde, ülkemizdeki kamuya ait bakım ve rehabilitasyon merkezlerinin sayısı 21'den 104'e yükseldi. Kamu-özel toplam 403 bakım merkezinde, şu an 33 bin kardeşimize yatılı bakım hizmeti sunulmaktadır. 2007 yılında başlattığımız evde bakım yardımı kapsamında 562 bin 365 vatandaşımıza aylık ödeme yapıyoruz. Ailesi yanında bakımı mümkün olmayan engelliler için hayata geçirdiğimiz 149 umut evinde, 654 kardeşimiz hizmet almaya devam etmektedir" diye konuştu.

Haberin Devamı

"OTİZM MESELESİNDE YENİ ADIMLAR ATILACAKTIR"

Şentop, dünyada bir ilke imza atarak engellilerin istihdamı için ayrı ve merkezi sınav uygulamasına geçildiğini de hatırlatarak, "Türkiye yapılan bütün yatırımlar ve hukuki düzenlemeler neticesinde sosyal politikalar alanında dünyada örnek gösterilen bir konuma gelmiştir. Bunlar yeterli değildir. Kendimizi ve politikalarımızı sürekli geliştiriyoruz. Otizmli çocuklar konusu bütün dünyada öne çıkmaktadır. Otizm Eylem Planı'nda otizmle ilgili farkındalığın oluşması, kurumsal ve akademik alt yapının tesisi noktasında önemli kararlar alınmıştır. Otizm meselesinde yeni adımlar atılacaktır. İkinci Otizm Eylem Planı nisan ayında hayata geçirilecek" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Şentop ayrıca, "Artan saldırılar ve tehditler karşısında, toplumun kilit taşı olan aile müessesini korumaya da büyük önem veriyoruz. Bu amaçla hazırlıklarını tamamladığımız anayasa değişikliği teklifimizi, Meclis'te grubu bulunan tüm siyasi partilere götürdük. Bütçe maratonunun bitmesinin ardından teklifimizi Meclis gündemine taşıyacağız" dedi.

"ENGELLİ HAKLARI ULUSAL EYLEM PLANI GENİŞ BİR ALANI KAPSAMAKTADIR"

Şentop, "Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı, istihdamdan erişilebilirliğe, eğitimde sağlığa siyasi hayata katılımdan hakların korunmasına kadar çok geniş bir alanı kapsamaktadır. Bu plan, güçlü koordinasyon, çok taraflı iş birliği ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla hazırlanan 31 hedefe yönelik 107 eylem alanı ve 275 faaliyeti içermektedir. Ulusal Eylem Planı kamu, kurum ve kuruluşlarının politika, program ve hizmetlerine yönelik bütün süreçlerde engellilik konusunun hak temelli bir yaklaşımla ele alınmasını sağlayacak şekilde hazırlanmıştır. Engelli fertlerin durumlarının çeşitliliğine ve düzeyine bağlı olarak farklılaşan ihtiyaçları için gerekli tedbirleri ve düzenlemeleri öngören çift yönlü yaklaşımla hareket edilmektedir. Etkili koordinasyon ve çok taraflı iş birliği ile engelli fertlerin katılımını gözeterek, bu plandaki tüm faaliyetlerin uygulanacağından kimsenin şüphesi olmasın. Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu, yeni yönetim sistemimizin ruhuna uygun şekilde, daha da güçlendirilmektedir. Kurul, bakanlığımız koordinasyonun faaliyetlerin gerçekleştirilmesi, izlenmesi ve raporlanmasından sorumlu olacaktır. Eylem Planımızı tatbik ederken istisnasız herkes sorumluluk üstlenecektir. Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı'nın kurumlarımızın ve illetimizin sahiplenmesiyle layık olduğu şekilde hayata geçirileceğinden şüphem yoktur. Yeni planın engellilerin haklarının korunmasına ve güçlenmesine katkı sağlamasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.