25.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
Ömür Ünver - Ankara
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talebi doğrultusunda, önümüzdeki cumartesi 23.5 yıldır oturduğu koltuğa veda edecek. Siyasi yaşamı boyunca Kenan Evren’le birlikte beş cumhurbaşkanı ve 20’yi aşkın hükümetle çalışan Gökçek’in mensubu olduğu Refah ve Fazilet partileri kapatıldı, ANAP kendini fesh etti.
1948 doğumlu Gökçek, Şanlıurfa Halfeti’de dünyaya geldi. Kısa gazetecilik macerasından sonra kamuya geçen Gökçek, Çalışma Bakanlığı’nda özel kalemde görev yaptı. Siyasete genç yaşta atıldı. 1984’te ANAP’tan Keçiören Belediye Başkanı seçilen Gökçek, ikinci kez 1989’da da buradan aday oldu ama siyasi yaşamındaki tek seçim yenilgisini aldı. 1989’da Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürü oldu. 1991 seçiminde ANAP’tan aday gösterilmeyince Refah Partisi’ne geçen Gökçek, milletvekili seçildi. Gökçek, 1994’te ise partisinin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. Merkez sağ ve sol partilerin tamamının güçlü aday gösterdiği seçimde 6 bin 500 oy farkla aradan sıyrılan Gökçek, belediye başkanlığı koltuğuna oturdu.
‘Böyle sanata tükürürüm’
Gündeme geldiği ilk polemiklerden biri, Altınpark’taki bir heykeli kaldırtması oldu. “Böyle sanatın içine tükürürüm” sözleri günlerce tartışıldı. Refah Partisi kapatılınca Fazilet Partisi’ne geçen Gökçek, 1999’da da bu kez 30 bin oy farkla belediye başkanı seçilmeyi başardı.
Gökçek’in Fazilet Partisi’nden sonraki durağı Demokrat Parti oldu. Her fırsatta kendi partisini kurmayı hedeflediğini söyleyen Gökçek, 2001’de siyasetteki boşluktan yararlanmak istedi ama Demokrat Parti’nin arzulanan desteği bulamaması ile rüzgarı arkasına alan Ak Parti’ye geçti. Gökçek, 2004’te bu kez Ak Parti adayı olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini kazandı. Ak Parti’deki bu seçim zaferini, 2009 ve 2014 yerel seçimlerindeki başarısı izledi. Gökçek, tam beş dönem Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanarak tarihe geçti. 2019’da da Ak Parti’deki üç dönem kuralına rağmen aday olmayı istediğini açıklayan Gökçek, 5. dönemini bitiremeden koltuğuna veda edecek.
‘Kedinin bıyığı ve ODTÜ’
Gökçek, siyasette sürekli olarak polemikleriyle gündeme geldi. Ankara’da özellikle en büyük rakibi gördüğü Çankaya Belediyesi’nin başkanlarıyla sürekli tartışmaların içinde oldu. Polemiklerin bir ucunda CHP varsa, diğer ucunda mimarlar ve meslek örgütleri vardı. Ankara’nın amblemini değiştirmesinden, Akay Kavşağı’ndan başlayarak yargı kararlarına rağmen projeleri değiştirerek planlarında ısrarcı olması her seferinde meslek örgütleriyle mahkemelik olmasına yol açtı. Amblem olarak belirlediği Ankara kedisi yargıdan dönünce kedinin bıyık sayısını ve göz rengini değiştirerek aynı amblemi tekrar etmesinden, ODTÜ Ormanı ve Eymir Gölü’nden yol geçirilmesine kadar uzayan tartışmalarda Gökçek, hep doğru bildiğinde ısrar eden taraf olarak gündeme geldi. Bu tartışmaların birçoğundan da galip ayrıldı. Son olarak ODTÜ ile anlaşma yaparak, kampüs arazisinden yol geçirmesi de siyasi yaşamının en önemli tartışmalarından birinden daha galip ayrıldığını gösterdi.
‘Sosyal yardım’ı başlattı
Ak Partili belediyeler arasında, “sosyal yardımları” başlatan ilk belediye başkanlarından olan Gökçek, Çankaya’da başarılı olamasa da süreç içerisinde Ankara’nın diğer bütün kesimlerinde etkisini artırdı. Belediye şirketleri tartışmalarla gündeme geldi. İhalelerden kaynaklı iddialara rağmen, belediye şirketleri faaliyetlerine devam etti.2009’da en zor adaylık sürecini yaşadı. Son dakikaya kadar aday gösterilmeyen Gökçek, Erdoğan’la yaptığı görüşmeden sonra aday olmayı yeniden başardı. Bu seçimde, “mega projelerle” kampanya yürüttü. Ankara’da Disneyland kurma, bölgenin en büyük hayvanat bahçesini açma, uluslararası fuar alanı oluşturma, Hacı Bayram Projesi, Ankara Kalesi projesi ve tarih öncesi yerleşim projeleri çok tartışıldı. Gökçek’in listesinde kentin girişlerinde dönen semazenler yapılması, metronun bitirilmesi gibi vaatler de vardı. Metro çalışmalarını sonunda Ulaştırma Bakanlığı üstlendi. Gökçek ise kenti, “güzelleştirmek adına” başlattığı projeleri sürdürdü. Dev dinazor ve Ankara kedisi maketlerinin kentin farklı noktalarına yerleştirilmesi ise bir başka tartışma alanıydı.
Kılıçdaroğlu’yla TV’de düello!
Gökçek’in siyasi yaşamındaki en önemli hedef alanlarından biri de CHP ve Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ydu. Kılıçdaroğlu’nun genel başkan seçilmesinde, Gökçek’le girdiği polemik ve grup başkanvekili olduğu dönemde televizyonda, canlı yayınlanan açık oturum da etkili oldu. Gökçek, mağlup ilan edildiği Uğur Dündar yönetimindeki canlı yayının kurgulanmış bir komplo olduğunu savundu.
‘Ankara’yı parsel parsel satmıştır’
Eski TBMM Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kendisinin cemaatle işbirliği yaptığı iddiasında bulunan Gökçek’e, “Gökçek bu yapıya Ankara’yı parsel parsel satmıştır. Zengin işadamlarına okul yaptırmıştır. Yurt yerleri sağlamıştır”
dedi. Arınç ayrıca, Gökçek’in açıklamaları için, “Terbiyesizce bir açıklamadır. Benim görevden alınmamı isteyecek kadar haysiyetli bir insan değildir” ifadelerini kullanmıştı.
Yavaş’la yarışı kıl payı kazandı
Gökçek’in en sancılı seçimlerinden biri CHP adayı Mansur Yavaş’la rakip olduğu 2014 seçimi oldu. Sabaha kadar süren yarışı kılpayı farkla önde bitiren Gökçek, Ak Parti’deki üç dönem kuralına rağmen 2019 için de adaylığını açıkladı. Ancak Ak Parti’nin Erdoğan’ın, “metal yorgunluğu” tespiti kapsamında yaptığı çalışmalar sonunda Gökçek’in istifası talep edildi. İstifa sürecinin uzaması direndiği yorumlarına yol açarken önceki gün Erdoğan’la yeniden bir araya geldikten sonra cumartesi istifa edeceğini açıkladı.
Twitter fenomeni
Sosyal medyanın yaşama girmesinin ardından özellikle twitter’ı en etkili kullanan isimlerin başında Gökçek geldi. Bizzat yazdığı twit’lerde, vazgeçmeyen, tartışmadan kaçmayan tarzını sürdürdü. Türkiye gündemiyle ilgili hemen her konuda twitter’da paylaşımda bulunan Gökçek, Gezi olayları sürecinde Ethem Sarısülük’ün öldürülmesinden sonra Türk polisine teşekkür eden pankartı, olayın yaşandığı yere astırması çok tartışıldı. Yine 2013’te twitter’dan paylaştığı “Belediyenin önündeki fıskiyeyi kim kırdı?” mesajı ile esprilere kaynak oluşturdu.
Oğlunun biri sporu diğeri siyaseti seçti
Gökçek’in iki oğlundan Ahmet Gökçek spor, Osman Gökçek siyaset alanını tercih etti.
Ankaragücü yöneticiliği ile sporda boy gösteren Ahmet Gökçek, daha sonra önce Ankaraspor daha sonra bu kulübün adının değiştirilmesiyle kurulan Osmanlıspor’da yöneticilik koltuğuna oturdu.
Osman Gökçek de Çankaya Belediye Başkan adayı olmaya çalıştı sonra milletvekili aday adayı oldu. Ancak olumsuz sonuç alan Osman Gökçek, ATO Başkanlık seçiminde de gerekli oy desteğini alamadı.