29.05.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:
GÜLDEN ÇOKTAN İstanbul
GÜLDEN ÇOKTAN İstanbul - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Milletimizin 150 yıllık hayali” dediği Taksim Camisi, dün kılınan cuma namazıyla ibadete açıldı. Erdoğan, “Ülkemiz istiklalimizin timsali yeni bir eser daha kazanmıştır” dedi.
Mimarlığını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin de mimarı olan Şefik Birkiye ile Selim Dalaman’ın yaptığı Taksim Camisi’nin yapımı dört yılda tamamlandı ve dün cuma namazı kılınarak ibadete açıldı. Açılışa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Dagalo Hmidti, bakanlar Hulusi Akar, Mustafa Varank, Adil Karaismailoğlu, AK Parti Genel Başkanvekilleri Binali Yıldırım ve Numan Kurtulmuş. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve bazı AK Parti milletvekilleri de katıldı.
Açılış öncesi Taksim Meydanı’nda yoğun güvenlik önlemi alınırken açılışı cami dışında takip eden vatandaşlar için özel platform kuruldu. Isparta Belediyesi’nin kamyonundan ekipler, Taksim Meydanı ve çevresine gül suyu püskürttü. Koronavirüs salgınına karşı sosyal mesafe kuralına uygun şekilde ibadet edebilmesi için gerekli düzenlemeler yapılırken belediye ekipleri vatandaşlara seccade, maske ve dezenfektan dağıttı. Cuma namazı öncesi camide Kur’an-ı Kerim okundu, tekbir ve salavat getirildi. Camideki ilk cuma namazını da Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldırdı. Erbaş, Fatiha’dan Fetih Suresi’nden ayetler okudu. Camiye giremeyen binlerce vatandaş Taksim Meydanı’nda namaz kıldı.
İstanbul’un sembolü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış programında yaptığı konuşmada, caminin şimdiden İstanbul’un sembolleri arasındaki seçkin yerini aldığını belirtti. Taksim Camisi’nin İstanbul’un en önemli kültür sanat merkezlerinden de biri olacağını kaydeden Erdoğan, caminin yapımını üstlenen Sur Yapı’nın sahiplerine teşekkür ederek cami hakkında teknik bilgileri paylaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mihrap, minber ve kürsü ise bizzat caminin banisi Altan Elmas tarafından tasarlanmıştır. Taksim Camisi’ni bir süre önce yeniden ibadete açtığımız Ayasofya Cami-i Kebir’e verilen bir selam, yarın ulaşacağımız İstanbul’un fethinin 568. yıl dönümüne bir hediye olarak görüyorum. Bu vesileyle Şehri İstanbul’u medeniyet mirasımıza katan Fatih Sultan Mehmet Han’ı da burada bir kez daha hürmetle yad ediyorum” diye konuştu.
‘Neler çekti neler’
Bölgedeki pek çok kiliseye karşılık sadece Ağa Camii’nin Taksim’e selam verdiğini gören Nazım Hikmet’in bu tabloyu dizelere, “Havsalam almıyordu bu hazin hali önce / Ah, ey zavallı cami seni böyle görünce / Dertli bir çocuk gibi imanıma bağlandım / Allah’ımın ismini daha çok candan andım” şeklinde döktüğünü dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Nazım’ı bile hüzünlendiren bu tabloya rağmen Taksim’de özlenen caminin yapılması bir yana, tek parti döneminde Ayasofya ve Bezm-i Alem camileri müzeye çevrilerek milletimizin kalbinde yeni yaralar açılmıştır. Demokrat Parti’nin iktidara gelmesiyle Taksim Camisi arayışları yeniden hız kazanmıştır. Bunun için kurulan bir dernek vasıtasıyla gösterilen gayretlere rağmen somut adım atılamadan 27 Mayıs darbesi gerçekleşmiştir. Darbenin ardından 1965 yılında dönemin Başbakanı Süleyman Demirel, Taksim Camisi’nin inşası için gereken arsanın Vakıflar Müdürlüğüne devrini sağlamıştır ancak bu tahsis CHP’li belediyenin kararı mahkemeye götürmesiyle durdurulmuştur. Merhum Demirel’in 1979’da bu konuda alınmasını sağladığı Bakanlar Kurulu Kararı ise 12 Eylül darbecileri tarafından iptal edilmiştir. Neler çekti burası ya, neler.”
‘150 yıllık hayal’
Taksim Camisi önünden yankılanan sesin, ülkemiz üzerinde hesapları olan tüm emperyalistleri, terör destekçilerini, insanlık düşmanlarını rahatsız ettiğini belirten Erdoğan, “Unutmayın milletimiz 150 yıllık hayaline bugün kavuşmuştur. Ülkemiz istiklalimizin timsali yeni bir eser daha kazanmıştır” dedi.
Erdoğan, Taksim Camisi’ne aslı Topkapı Sarayı’nda bulunan Karahisari’nin hattıyla Kur’an-ı Kerim’i Cumhurbaşkanlığı olarak hediye ettiklerini söyledi. Erdoğan’ın konuşmasının ardından, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş tarafından dua okundu. Daha sonra kurdele kesim törenine geçildi. Erdoğan, protokol üyelerinden kurdeleyi keserken kullandıkları makasları saklamalarını istedi.
‘Kararlılıkla kolları sıvadık’
1991’de İbrahim’in Arslan’ın başkanlığında kendisinin de aralarında yer aldığı 86 kişi ile birlikte Taksim Cami Kültür ve Sanat Vakfı’nı kurduklarını hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti: “Vakfın kurulmasıyla mücadelede yeni bir safhaya geçilmiştir. Bu vakfın girişimi de dönemin belediyesinin planda gereken değişiklikleri yapmamasıyla sonuçsuz kalmıştır. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçildiğimde milletimize verdiğimiz sözlerden biri de bu caminin inşasını gerçekleştirmekti. Ancak 28 Şubat süreci ve sonrasında gelişmeler sebebiyle bu sözümü o dönem yerine getiremedik. Aynı amaçla Başbakan olarak 2013 yılında tekrar harekete geçtiğimizde ise karşımızda Gezi olaylarını bulduk. O teröristlerin karşımıza dikildiği an. Milletimizin 15 Temmuz şanlı direnişinin ardından artık hiçbir gücün bu gelişimin önüne geçemeyeceği azim ve kararlılığıyla yeniden kolları sıvadık. Elmas ailesi bize gelerek caminin inşasına talip olduklarını tekrar söylediler. Bizde bunun üzerine gereken hazırlıkları süratle tamamlayarak 2017 Haziran’ında cami inşaatına başlanabilmesini temin ettik.”
Ayasofya’da icazet törenine katıldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Taksim Camisi açılış töreninin ardından Ayasofya Camii’nde düzenlenen İTO Marmara Anadolu İmam Hatip Lisesi Hafızları İcazet Töreni’ne katıldı. Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi kapsamında hafızlıklarını tamamlayan 136 öğrenci, törende icazet aldı. Erdoğan, törende Kur’an-ı Kerim okudu. Hafız öğrencilerin Kur’an-ı Kerim’den ayet ve sureler okuduğu icazet töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın torunu Ömer Tayyip ile TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un oğlu Ömer Asım da icazet aldı. Programa, hafız öğrencilerin velileri, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Dagalo Hmidti, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve çok sayıda davetli katıldı.
Fotoğraf: Ünal Çam