Siyaset‘Suriyeli sorunu acilen çözülmeli’

‘Suriyeli sorunu acilen çözülmeli’

10.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

İdlib’den yaklaşık 1 milyon Suriyelinin daha Türkiye’ye gelme ihtimaline dikkat çeken CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Suriyeli sorununun acilen ve insan haklarına saygılı olarak çözülmesi lazım. Artık kutuplaşmak değil, bir araya gelmemiz lazım” dedi

‘Suriyeli sorunu acilen çözülmeli’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün, Siteler bölgesinde üretim yapan mobilya esnafını ziyaret etti. Ziyaretinin ardından, Ankara Mobilyacılar Lakeciler Odası üyeleri ile bir araya gelerek, esnafın sorunlarını dinleyen Kılıçdaroğlu, “2012’den beri geliyorum, ama hiç dertler değişmemiş aynı şeyler sürekli tekrar ediyor. Siz üretiyorsunuz, siz alın teri döküyorsunuz, siz istihdam yaratıyorsunuz. Normalde siyasetçinin sizi kucaklaması lazım, derdinizi çözmesi lazım” diye konuştu.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Suriyeli sığınmacılar konusunda ise şu değerlendirmelerde bulundu:

Haberin Devamı

‘İç savaşı bitirin

“Suriyeliler için ne yapılması lazım? Esad ile konuşulması lazım. Rusya konuşuyor, Fransa konuşuyor, bir biz kan davası haline getirmişiz illa konuşmayacağız. ‘Arkadaş, bu Suriyelileri al’ diyelim, ‘güvenliğini sağla’ diyelim. Güvenliğini sağlama konusunda bizim üzerimize düşen bir şey varsa onu da yapalım. Ben Avrupa Birliği’ne gittim dedim ki ‘Suriye’nin bu hale gelmesinde en büyük sorumluluk size aittir. Müslümanlar birbirini öldürdüğünde siz seyrettiniz. Ne zaman ki mülteciler geldi ‘vay efendim Suriye’de ne oluyor’ dediniz. Suriye’de iç savaşı bitirin, sonra elinizi cebinize atın; Suriye’nin yolunu yapacaksınız, okulunu yapacaksınız, hastanesi yapacaksınız ve sonra biz Suriyelileri oraya göndereceğiz.’ Kimse gönüllü gitmez, Suriyelilere bizim, evini, yolunu, hastanesi yaptıktan sonra ‘kardeşim kendi ülkene gideceksin’ dememiz lazım. Daha büyük bir tehlikeden söz edeyim, şimdi İdlib’den yaklaşık 1 milyon Suriyeli daha gelecek. Siz sanmayın sadece Siteler’de böyle bir sorun var. 81 ilde de var. Bu Suriyeli sorununun acilen ve insan haklarına saygılı olarak çözülmesi lazım. Artık kutuplaşmak değil, bir araya gelmemiz lazım.”

Dış politika milli olmalı’

Haberin Devamı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün akşam Haber Global televizyonunda katıldığı programda özetle şu mesajları verdi:

40 MİLYAR DOLAR FATURA: Dış politika milli olmak zorundadır. Yanlış nereden başladı? Dış politikanın kişisel çıkar üzerine inşa edilmesiyle başladı. 40 milyar dolarlık bir fatura ödedik.

KAYBEDEN BİZ OLDUK: Doğu Akdeniz’de kaybeden biz olduk. Mısır, Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan, İsrail oturdular Doğu Akdeniz’de ‘biz doğalgaz ve petrol arayacağız’ dediler. Biz ne yaptık? Gemi gönderdik. Ne oldu gemi gönderdin de? Sonra baktılar gerçekten kaybediyoruz, ‘Libya ile bari anlaşalım’ dediler. Biz de destek verdik. Arkasından ‘oraya asker göndereceğiz’ dediler. Karşı çıktık.

ÖSO’YU GÖNDERDİLER: Libya’ya niye asker gönderiyoruz? Fizan çöllerinde bizim askerimizin ne işi var? Erdoğan, ‘başka güçleri göndereceğiz’ diyorsa, o güçleri açıklasın. ÖSO dediğimiz bir sürü insan var orada. Şimdi bunların bir kısmını alacaklar, hatta gönderdiler bir kısmını da oraya.

Haberin Devamı

MAVİ VATAN’I KAYBEDERİZ: Hafter’in savaşı kazandığını düşünelim. Türkiye’yi düşman ilan edecek. ‘İmzaladığımız sözleşmeyi iptal ediyorum’ dediğinde neyi kaybedeceğiz biliyor musunuz? Mavi Vatan’ı kaybedeceğiz.

BAHÇELİ’YE ÇAĞRI: (MHP lideri Bahçeli’nin FETÖ’nün siyasi ayağına yönelik açıklaması) Sayın Bahçeli doğru söylüyor. FETÖ’nün siyasi ayağı belli değil. Buradan Sayın Bahçeli’ye açık ve net bir çağrım var. Samimiyse bu konuda Sayın Bahçeli, FETÖ’nün siyasi ayağını ortaya çıkarmak için kendileri bir Meclis araştırma önergesi versinler biz de destek verelim.