Siyaset‘Sözler tutulmazsa NATO’ya giremezler’

‘Sözler tutulmazsa NATO’ya giremezler’

26.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

NATO’ya üyelik talebinde bulunan İsveç ve Finlandiya ile Türkiye arasında Haziran ayındaki NATO Madrid Zirvesi’nde imzalanan Üçlü Muhtıra çerçevesinde kurulan Daimi Ortak Mekanizma toplantıları kapsamında görüşme yapmak üzere Finlandiya Adalet Bakanlığı heyeti Ankara’ya geldi.

‘Sözler tutulmazsa NATO’ya giremezler’

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara  - Dünkü görüşme 6 saat sürerken Türkiye’ni talepleri konuk heyete bir kez daha iletildi.  

Haberin Devamı

Teröristleri iade şartı 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, önceki günkü kabine toplantısı sonrası basın mensuplarının Türkiye’nin terör suçlularının iadesiyle ilgili taleplerini görüşmek üzere Finlandiya’dan gelen heyetle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bozdağ, “Siyasi bir konuşma değil. Teknik düzeyde istişare yapıyorlar, değerlendiriyorlar. NATO’ya girmek istiyorlarsa sözlerini tutacaklar. Bize verdiğiniz sözleri yerine getireceksiniz. Biz de sizin NATO’ya girişle ilgili sürecinizi tamamlayacağız. Süreç başladı, ama tamamlanmadı. Onlar sözlerini tutarsa, Türkiye zaten sözünde duran bir ülke” dedi. 

Dün Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve AB Genel Müdürü Kasım Çiçek’in başkanlık ettiği Türk heyeti ile konuk heyet arasında bakanlıkta yapılan görüşme yaklaşık 6 saat sürdü. Toplantıda Adalet Bakanlığı, Finlandiya’dan iadesini talep edilen PKK ve FETÖ terör örgütü mensuplarına ilişkin iade dosyalarını gündeme getirerek, terör örgütü mensuplarının iki ülke arasındaki adli yardımlaşma anlaşmaları kapsamında Türkiye’ye iade edilmesini talep etti. 

Haberin Devamı

Bakan Bozdağ, anayasa değişikliği teklifi çalışmalarında gelinen aşamaya ilişkin de bilgi verdi. Bozdağ, “Anayasa çalışmamız nihayete erdi. Sayın Cumhurbaşkanımıza arzı yapıldı. Takdir beyefendinin. Muhtemelen grupta açıklayabilir” derken, üzerinde durulan farklı alternatiflerin de tek seçeneğe indirildiğini açıkladı. Anayasa değişikliği teklifinde aile yapısıyla ilgili düzenlemenin nasıl yapıldığına ilişkin soruya Bozdağ, “41. maddenin birinci fıkrası değiştiriliyor. 24. maddeye iki fıkra ekleniyor. Hem başı açık olan hem başı örtülü olan herkes için anayasal teminat getiriyoruz” yanıtını verdi.