Siyaset Prensipte anlaştılar görüşmeler sürecek

Prensipte anlaştılar görüşmeler sürecek

09.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

AK Parti ve MHP’nin heyetler arası ilk görüşmesinden “görüşlerin olgunlaştırılarak sürecin devam ettirilmesi” kararı çıktı. Heyetlerin teknik çalışmayı tamamlamasının ardından yerel seçimde Cumhur İttifakı’nın sürdürülüp sürdürülemeyeceği konusunda son kararı liderler verecek...

Prensipte anlaştılar görüşmeler sürecek

AK Parti ve MHP kurmayları, yerel seçimde ittifak konusunu değerlendirmek için dün Meclis’te masaya oturdu. AK Parti’den Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ve Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, MHP’den Genel Başkan yardımcıları Semih Yalçın ve Sadir Durmaz’ın katıldığı heyetler dün öğlen Meclis’te bir araya geldi. TBMM’de AK Parti grubunda basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 1.5 saat sürdü. Toplantının ardından Kurtulmuş ve Yalçın, ortak basın açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

‘Verimli bir görüşme’

Kurtulmuş, kamuoyundaki beklenti ve iki partideki görüşler çerçevesinde heyetler olarak bir araya geldiklerini belirterek, şunları söyledi:

Son derece verimli, yapıcı ve açık sözlü bir görüşme ortamından sonra bu toplantıların bundan sonraki süreçte de devam etmesi ve bu konuda atılacak adımlarla ilgili her iki partinin de görüşlerini olgunlaştırarak sürecin devam ettirilmesi şeklinde bir prensip kararına vardık. Cumhur İttifakı, sadece seçime dönük bir işbirliği çalışması değildir. Geçtiğimiz dönemde MHP ve AK Parti arasında Türkiye’nin temel meseleleri konusunda Cumhur İttifakı hakikatten milli bir siyaset çizgisi ve ekseni oluşturmak bakımından önemli adımlar atmıştır. FETÖ’ye karşı mücadelede, bölücü terör örgütlerine karşı yurtiçi ve yurt dışındaki mücadelede, emperyalist güçlerin Türkiye üzerindeki saldırılarına karşı müşterek tepki gösterme konusunda Cumhur İttifakı şimdiye kadar olan süreçlerde, fikri, siyasi anlamda belli müşterek konular üzerinde odaklanmış ve hareket etmiştir.

Haberin Devamı

‘Taban genişletilmeli’

Bu şu anlama gelmiyor; MHP ve AK Parti öncelikleri, siyasi hedefleri, stratejileri farklı olan partilerdir. Her iki partinin hitap etmiş oldukları sosyolojik tabanları her ne kadar bir çok konuda müştereklikler olmakla beraber iki farklı tabandır. Cumhur İttifakı’nın eğer yerel seçimlerde de buradan istifade edeceksek, bu tabanın genişletilmesi ve Türkiye’nin bundan sonraki siyasi süreçlerinde de olumlu sonuç vermesi konusunda ortak, mutabık görüşlerimiz oldu.

‘Bismillah’

İşin bundan sonra teknik kısmı var. Yani şunu açık yüreklilikle ifade etmek isterim ki, genel seçimlerde olduğu kadar rahat bir yerel seçimdeki ittifaktan söz etmiyoruz. Çünkü genel seçimlerde ittifakın yasal altyapısı vardı. Burada böyle bir yasal altyapı olmadığı için zorluk var. İki parti heyetler olarak görüşerek, bazı konularda teknik çalışmalarımızı sürdürerek tekrar bir araya geleceğiz. Nihayetinde bizlerde oluşan ortak kanaati her iki parti heyeti kendi genel başkanlarına arz ederek burada bir sonuç alınması yolunda hareket edeceğiz. Hayırlı uğurlu olsun. Her işin başı bismillahtır diyerek bu işe başladık. İnşallah milletin hayrına olacak bir sonuç ortaya çıkar.”

Haberin Devamı

El sıkışıp ayrıldılar

Kurtulmuş ve Yalçın, açıklamalarının ardından tokalaşarak basına poz verdi. İki kurmay, gazetecilerden gelen, “Çalışma başlıklarının ne olacağı, bir sonraki toplantının ne zaman yapılacağı ve Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın af konusundaki son açıklamalarına” ilişkin soruları “soru almıyoruz” diyerek yanıtsız bıraktı.

Kurtulmuş, özellikle af konusuyla ilgili soruların devam etmesi üzerine, “Cumhur İttifakı ana başlıktır. Af konusu olsun, seçim ittifakı olsun diğer konular ise başka konulardır. Cumhur İttifakı ile bunları bir şekilde karıştırmamak gerekir. Bizim heyetimizin üzerinde odaklandığı önümüzdeki seçimde bir iş birliği imkanı var mıdır? Bugün ilk görüşmemizi yaptık. İnşallah olgunlaştırıp o sonuçları da kamuoyu ile paylaşacağız” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Prensipte anlaştılar görüşmeler sürecek

MHP’Lİ YALÇIN: TEKLİF METNİ LİDERLERE İLETİLECEK

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın da çok faydalı bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek şunları söyledi:

“Bundan sonraki süreçte heyetlerimiz görüşmeye devam edecek. Bugün tespit ettiğimiz çalışma başlıkları üzerinden faaliyetlerini sürdürerek Genel Başkanlara teklif metnini veya görüşmelerin sonucunu iletecekler. Bunların sonuçlarına göre de yerel seçimlerde her iki partinin nasıl tavır alacakları o andan itibaren ortaya çıkmış olacak. Temennimiz Cumhur İttifakı ruhu dediğimiz hususun yerel seçimlerde de canlı şekilde bölgelerde yaşanması ve yeni geçtiğimiz Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin yerli yerine oturmasının sağlanmasıdır. Bugünkü görüşmelerde olumlu sonuçlara ulaştığımız kanaatindeyim. Böyle devam etmesini MHP olarak temenni ediyoruz.”