Siyaset‘Pandemi adaletsizliğin görülmesini sağladı’

‘Pandemi adaletsizliğin görülmesini sağladı’

11.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen konferansta konuşan UNESCO Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, “Pandeminin herkesçe görülmesini sağladığı başka bir insan hakları sorunu da ülkelerarası adaletsizliktir” dedi.

‘Pandemi adaletsizliğin görülmesini sağladı’

Pandemi ile birlikte yeni hak ihlallerinin ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, şunları kaydetti: “Kovid-19 pandemisinin onları ‘kör kadı’nın bile görmesini sağladığı iki soruna parmak basmak istiyorum. Bir tanesi, temel hak olarak görülen özgürlüklerin yaygın bir şekilde yanlış anlaşılmasıdır. Devletlerin pandemiye karşı aldığı bazı önlemleri protesto etmek için, dünyamızın bir ucundan diğer ucuna kadar, ‘özgürlük’ isteyen kalabalıklar, ellerinde ‘bu beden benimdir’ yazan pankartlarla, kırıp dökmeye kadar varan mitingler düzenliyor. Oysa şu anda mevcut olduğu kadarıyla bilgiye dayanarak alınan bu önlemler, insan eliyle yaratılmış bir doğa olayıyla savaşmanın tek yolu olarak görünüyor. Şimdilik, biz insanlar ancak bunları yaparsak, pandeminin başını alıp gideceği umulabilir.”

Haberin Devamı

Aşı imkanı

Bir diğer insan hakları sorununun da ülkelerarası adaletsizlik olduğu vurgulayan Kuçuradi, şöyle devam etti: “Her gün binlerce insan pandemiden ölürken ve yurttaşları için aşı satın alamayacak devletler varken, şu anda bu insanlara aşı sağlamak yerine Mars’a gidip gelmek yadırganmıyor. Bu ve bu gibi olaylar, bir yandan ulusal ve uluslararası insan hakları kuruluşlarının rolüne daha çok yer açmayı gerektirdiğini düşündürüyor. Ama ondan da çok, insan haklarının örgün ve yaygın eğitiminin, amacını daha çok gerçekleştirmesine yardımcı olacak şekilde insan hakları ihlallerini önlemeyi daha çok sağlayacak şekilde kesintisiz yapılmasını gerekli kılıyor.”

TİHEK devrede

Konferansta konuşan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç da “TİHEK, Türkiye’nin insan hakları alanındaki kurumsallaşmasının önemli dönüm noktalarından birisini oluşturmaktadır” dedi. Kılıç, TİHEK’in çalışmalarını şöyle sıraladı: “İnsan hakları ihlallerini resen incelemek, araştırmak, karara bağlamak ve sonuçlarını takip etmek. Ayrımcılık yasağı ihlalleri nedeniyle mağdur olduğu iddiasıyla Kuruma başvuranlara mağduriyetlerinin giderilmesi için kullanabilecekleri idari ve hukuki süreçler konusunda yol göstermek ve başvurularını takip etmelerini sağlamak amacıyla yardımcı olmak.”