17.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yapılan duyuruda, bazı sandık kurullarının seçmene oy pusulası ve zarflarını sandık kurulu mührüyle mühürlemeden verdikleri yolundaki yoğun şikâyetler üzerine Kurul üyelerinin toplandığı belirtildi. Duyuruda, YSK tarafından sandık kurulu mührü taşımayan oy pusulası ve zarfların dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına karar verildiği, sayım döküm işleminin buna göre yapılması gerektiği bildirildi.
YSK, bu kararıyla 2014 öncesine dönmüş oldu. YSK, Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçildiği 10 Ağustos 2014’te yapılan seçimlerde ‘Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu’ filigramlı zarf, farklı renkte kullanılan evet-hayır ve oy pusulasının kullanılmasına karar vermişti.
‘Evet’ de geçerli
YSK, üzerinde “Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu” filigramı ve sandık kurulu mührü bulunmayan oy pusulalarının geçerli sayılmamasına karar vermişti.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven de YSK önünde bekleyen gazetecilere yaptığı açıklamada, kendilerine yansıyan bazı bilgiler bulunduğunu, genelgelerle oy pusulalarında ‘Tercih’ mührü kullanılmasını öngörmelerine rağmen, bazı ilçe seçim kurullarının sandık kurullarına ‘Tercih’ mührü yerine, ‘Evet’ mührü verdiğini öğrendiklerini söyledi.
Bazı yerlerde kısmi de olsa bu şekilde oy kullanıldığını belirten Güven, “Yüksek Kurul biraz önce toplandı. Vatandaşın iradesinin sandığa doğru tecelli edebilmesi açısından, 298 sayılı yasa da buna izin verdiğinden ‘Tercih’ mührü yerine, ‘Evet’ mührünün basıldığı oy pusulalarının da geçerli olmasına karar vermiştir” dedi.
Güven, “Bazı sandık kurullarımızın da oy pusulalarının arka yüzlerini mühürlemeleri gerekirken ön yüzlerine mühür bastıkları anlaşılmıştır. Yüksek Kurul, bu oy pusulalarının da geçerli olmasını kararlaştırmıştır” diye konuştu.
Mühürler toplatıldı
- Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde oy kullanma sırasında, vatandaşlara tercihlerini yapması için verilen mührün üzerinde ‘Evet’ yazdığının fark edilmesi üzerine durum İlçe Seçim Kurulu’na bildirildi. Harekete geçen İlçe Seçim Kurulu, bazı sandıklardaki üzerinde ‘Evet’ yazan mühürleri toplattı. Bir süre duran oy verme işlemi, üzerinde ‘Tercih’ yazan mühürlerin dağıtılmasıyla tekrar başladı.
- Antalya Muratpaşa’daki Merkez Ortaokulu’ndaki
2406 numaralı sandıkta oy verme işlemi bir saat durduruldu. 2 bin 406 numaralı sandıktaki tüm zarfların üzerine sandık kurulu görevlileri tarafından YSK mührü vurulması gerekirken ‘Tercih’ mührünün basıldığı müşahitler tarafından fark edilerek itiraz edildi. Yeni zarfların arkasına YSK’nın mührü vurularak yaklaşık bir saat sonra oy verme işlemine devam edildi.
Yasaklar 18.01’de kalktı
YSK, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasına yönelik yayın yasağını 18.01 itibariyle kaldırdı. YSK’nın yayın yasağı kararını öne çekmesinin bağlayıcılığı bulunmadığı daha önceden açığa çıkmıştı. Böylece yasak kalkmadan sonuçlar verilmeye başladı. YSK’nın, oy verme işleminin seçim çevrelerinde sona ermesi üzerine, Anayasa ve seçim yasalarının verdiği yetkiye dayanarak yayın yasağı süresinin 21.00’den 18.01’e çekilmesini uygun gördüğü bildirildi. Bu nedenle seçim sonuçlarının basın ve yayın kuruluşlarınca 18.01’den itibaren yayınlanabileceği belirtildi. YSK’nın yayın yasağı kararını öne çekmesinin, basın yayın kuruluşları uyarınca bir bağlayıcılığı bulunmadığı daha önceden açığa çıkmıştı. YSK, belirlenen ilkelere aykırı yayın yapan TV’lere idari yaptırım yetkisini kaldıran OHAL KHK’sını uygun bulmuştu.
‘Bu karar ilk değil’
YSK Başkanı Güven, ‘Maç oynanırken kural değiştirmedik. Bu karar ilk kez bizim YSK’nın aldığı karar değil’ dedi
YSK Başkanı Sadi Güven, “Saat 23.00 itibariyle açılan sandıklardaki seçmen sayısının 56 milyon 147 bin 506 olduğu, sisteme girilmeyen toplam 594 bin 76 seçmenin olduğu, evet oyları toplamının 24 milyon 763 bin 516 olduğu, hayır oyları toplamının da 23 milyon 511 bin 155 olduğu anlaşılmıştır. Bu sonuca göre halk oylamasında evet çıkmıştır” dedi. Güven, ‘Tercih’ mührü yerine ‘Evet’ mührü basılan, arka yüzlerine ise sandık kurulu mühürü basılmayan oy pusularının geçerli
sayılmasına ilişkin muhalefetin büyük tepkisine yol açan YSK kararını savunurken, siyasi parti temsilcilerini suçladı.
‘Kural değiştirmedik’
Güven, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Maç oynanırken kural değişti” eleştirisine “Maç oynanırken kural değiştirmedik. Sandık kurulu başkan ve üyeleri siyasi partilerden oluşuyor. Onların yapmış olduğu bir hata nedeniyle seçmenimizin anayasal oy verme hakkını engellememe yönünde YSK böyle bir karar almıştır. Bu karar ilk kez bizim YSK’nın aldığı karar değildir. Biraz önce 3, 5 karar okudum. Onlarca bu şekilde siyasi partiler isterse kararları da kendilerine vermeye hazırız” yanıtını verdi.
Mühürsüz olup geçersiz sayılan oy pusulası sayısının kaç olduğuna ilişkin bir soru üzerine Güven, “Şu anda onları bilmemiz mümkün değil” diye konuştu.
167 bin 829 seçmen
Güven, YSK’da yaptığı açıklamada, anayasa değişikliği halk oylamasının sonuçlandığını söyledi. Yurt içi seçimlerin tamamlandığını, yurt dışı seçmen kütüğünde kayıtlı seçmenlerin kullandığı oyların daha önce getirilerek güvenli şekilde muhafaza edildiğini ve yurt içi seçmenlerin kullandığı oylarla birlikte sayıldığını belirten Güven, yurt dışında seçmenlerin farklı sandıklarda oy kullanabilmesi uygulamasının ilk kez uygulandığını, oylarını bu şekilde kullanan seçmen sayısının 167 bin 829 olduğunu açıkladı. Seçim torbalarının saat 05.00’te teslim edildiğini kaydeden Güven, böylece seçim torbalarının dağıtımı esnasında daha önceki seçimlerdeki istenilmeyen görüntülerin de önüne geçtik” dedi.