13.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
AYDIN HASAN Ankara
Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirvesi’nin yedinci toplantısı, dün, Çankaya Köşkü’nde yapıldı. Toplantı öncesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, önceki akşam Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ile Pakistan Cumhurbaşkanı Asif Ali Zerdari onuruna Çankaya Köşkü’nde bir akşam yemeği verdi. Cumhurbaşkanları dün sabah saatlerinden itibaren Köşk’te yapılan bir dizi zirvenin ardından üçlü zirve toplantısı düzenledi.
Gül, Karzai ve Zerdari, zirvenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Gül, zirve çerçevesinde dışişleri bakanlarının, Orgeneral Özel’in ev sahipliğinde en üst düzeydeki askeri yetkililerin, istihbarat teşkilatları başkanlarının ve içişleri bakanlarının görüştüklerini söyledi. Gül, toplantıda, hangi somut kararların alındığına ilişkin soruya, şu yanıtı verdi:
“Eğer genelkurmay başkanları, istihbarat teşkilat başkanları, içişleri bakanları bir araya gelip bu konuları uzun uzun konuştuysa sizin tahmin etmeniz gerekir. Aslında Cumhurbaşkanları arasında bir özel telefon bağlantıları hazırlandı ama henüz faaliyete geçmedi. Bu yakında faaliyete geçecek.”
Karzai de, “Radikallere karşı verdiğimiz mücadele sonuca ulaşacak, meyvelerini verecektir” dedi. Zerdari ise terör cinayetlerinin işlendiği bir ortamda bir araya geldiklerini dile getirerek, “Bizim bir araya gelmemizi istemeyenler var. Ama biz ortak mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.
Bildiride ‘Malala’ vurgusu
Zirvenin ardından yayımlanan ortak bildiride ise “Terörizm, aşırıcılık ve uyuşturucu madde kaçakçılığı gibi ortak sınamaların bölgesel barış, güvenlik ve istikrara yönelik büyük bir tehdit olduğunun farkında olarak ve bu bağlamda özellikle Esadullah Halid’e ve Pakistan’da kız çocuklarının eğitimi konusunda bir simge olan Malala Yusufzai’ye yönelik terör saldırıları şiddetle kınanmış ve her ikisinin de bir an önce sağlıklarına kavuşmaları dilenmiştir” denildi.
ÖZEL DE YEMEKTEYDİ
Köşk’ün kapısında karşıladığı Zerdari ile gazetecilere poz veren Gül, içeri giriş sırasında ‘Şeref Kapısı’ geç açılınca bir süre bekledi. Gül’ün konukları onuruna verdiği yemeğe Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de katıldı.
Fotoğraf: YAVUZ ÖZDEN