Siyaset Kalın: ABD, Türkiye’yi tamamen kaybetme riskiyle karşı karşıya

Kalın: ABD, Türkiye’yi tamamen kaybetme riskiyle karşı karşıya

12.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “ABD, Türkiye’yi tamamen kaybetme riskiyle karşı karşıyadır. Türkiye kamuoyunun tamamı, meşru güvenlik endişelerimizi yok sayan Amerikan politikalarına karşıdır. Türkiye’ye yönelik tehditler, yaptırımlar veya kabadayılıklar hiçbir işe yarmaz” dedi.

Kalın: ABD, Türkiye’yi tamamen kaybetme riskiyle karşı karşıya

Kalın, Daily Sabah gazetesinde, “Türkiye-ABD ilişkilerindeki krize dair” konulu yazısında, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından birçok uluslararası yorumcunun, Türk devletinin ve ekonomisinin çökeceğini öngördüğünü, ancak Türkiye’nin bu karanlıktan daha güçlü çıktığını vurguladı. Kalın, bu olayın üzerinden iki yıl geçmişken, Trump yönetimiyle bir papaz yüzünden yaşanan mevcut kriz ve döviz piyasalarında yaşanan dalgalanmaların Türkiye’nin kararlılığını azaltmayacağını vurguladı.

Haberin Devamı

‘İyi niyeti itildi’

TL’nin Amerikan dolarına karşı değer kaybetmesinin bir sınama olarak karşılarında bulunduğuna dikkati çeken Kalın şöyle devam etti:

“Ancak Türkiye, bu zorluklarla mücadele etmeye hazırdır. Esasen bu konu, bir kur savaşının ötesindedir. Trump yönetiminin terör suçundan ev hapsinde bulunan Papaz Brunson meselesi sebebiyle iki bakanımıza yaptırım uygulama kararı, Türk-Amerikan ilişkilerinin dip yapmasına neden oldu. Türk tarafının meseleyi diplomatik kanallardan çözme girişimleri, ABD tarafından reddedildi. Türkiye’nin iyi niyeti ve sonuç almaya yönelik yaklaşımı, Trump yönetiminin ideolojik tutumu ve uzlaşmaz tavrı nedeniyle bir kenara itildi.”

Türkiye’nin güvenlik endişelerinin, NATO müttefiki tarafından ciddiye alınması isteğinde sonuna kadar haklı olduğunun altını çizen Kalın, “Ancak ABD hem Obama hem de Trump döneminde, terör örgütü PKK’nın Suriye kolu olan PYD/YPG ile iş birliği konusunda Türkiye’nin itirazlarını dikkate almadı. ABD’deki FETÖ yapılanması konusunda adım atmadı” dedi. Kalın, ABD’nin Türkiye’yi tamamen kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğuna işaret ederek, şu görüşe yer verdi:

Haberin Devamı

“Türkiye kamuoyunun tamamı, meşru güvenlik endişelerimizi yok sayan Amerikan politikalarına karşıdır. Türkiye’ye yönelik tehditler, yaptırımlar veya kabadayılıklar hiçbir işe yaramaz. Ancak Türkiye’nin kararlılığını artırır ve ABD’yi hem Türkiye’de hem de uluslararası camiada yalnızlaştırır. Trump yönetimi şimdiye kadar Kanada, Meksika, Küba, Çin, Rusya, NATO, Almanya ve birçok ülkeyle iç gündem sebebiyle kavga etti. Bu durum ABD’nin güvenilir bir dost ve müttefik olarak itibarına zarar verdi. Türkiye’deki algı da farklı değildir. Türkiye tehditlere, baskılara, yaptırımlara veya finansal operasyonlara boyun eğmeyecek.”