22.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Yüksekdağ’ın, “terör örgütü propagandası yapmak suçundan çarptırıldığı 10 ay hapis cezasını” 22 Eylül 2016’da onadı. Adalet Bakanlığı, 3 Şubat 2017’de Yargıtay’ın onama kararını Başbakanlık’a iletti. Başbakanlık ise 8 Şubat’ta onama kararını TBMM Başkanlığı’na bildirdi. TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, anayasanın 84. maddesine göre Yüksekdağ’ın kesin hüküm giydiğine dair kesinleşen mahkeme kararı hakkında Başbakanlık tezkeresi olduğunu belirterek Genel Kurul’da okuttu. Böylece Yüksekdağ’ın vekilliği düştü.
HDP’den tepki
Kararın okutulmasının ardından HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, “Kabul etmiyoruz. Böyle bir şey olabilir mi? Böyle kolay mı?” diye tepki gösterdi. HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, bu kararın kendileri için yok hükmünde olduğunu savunarak, “Okunan kararın savcıları, hâkimleri şu anda içeride” dedi. Tepki üzerine, Bahçekapılı, grup başkanvekillerini toplantıya çağırarak birleşime ara verdi. Aranın ardından yeniden başlayan görüşmelerde Yıldırım, anayasaya aykırı olan bu kararın geri çekilmesini ve usul tartışması açılmasını istedi. Bahçekapılı ise okunan kararı geri alma yetkisi olmadığını belirterek, usul tartışması açtı. Tartışmanın ardından Bahçekapılı tutumunda bir değişiklik olmadığını belirtti. Böylece HDP’nin sandalye sayısı 59’dan 58’e düşmüş oldu.
Dava 2012’de açıldı
İstanbul’da 2012’de el yapımı bombanın patlaması sonucu MLKP terör örgütü üyesi Yasemin Çiftçi öldü. Aralarında Yüksekdağ’ın da bulunduğu 40 kişi mezar başında Çiftçi’yi anma etkinliği düzenledi. Yüksekdağ ile birlikte yedi kişi hakkında “terör örgütü propagandası”ndan dava açıldı. Yüksekdağ, “Cenazeye kendisinin herhangi bir terör örgütü üyesi olduğunu bilmeden, sadece sosyalist kimliği nedeniyle katıldım” dedi.