20.08.2008 - 01:06 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda ‘Kayıp Trilyon’ olarak bilinen davada aldığı 2 yıl 4 aylık hapis cezasını, AKP hükümetinin çıkardığı yasayla cezaevine girmeden evinde çekme şansına kavuşan kapatılan Refah Partisi’nin eski Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın kalan cezasını da affetti. Erbakan’ın cezası, 26 Mayıs 2008’de Altınoluk’taki konutunda infaz edilmeye başlanmıştı. Aynı dava nedeniyle kendisi hakkında da soruşturma dosyası bulunan, ancak milletvekili ve ardından cumhurbaşkanı olduğu için yargılanmayan Gül, eski genel başkanını affederek, 25 ay daha evde hapis yatmasının önüne geçti.
Erbakan, kapatılan RP’ye 1997’de yapılan 1 milyon YTL’nin üzerindeki Hazine yardımını iade etmeyerek, sahte evrakla harcanmış gibi gösterildiği iddiasıyla Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan ‘Kayıp Trilyon’ davasında yargılandı. Erbakan, ‘resmi evrakta sahtecilik’ suçundan 2 yıl 4 ay hapse mahkûm edildi. Erbakan’ın bu cezası Yargıtay tarafından da onandı.
‘Erbakan Yasası’
Erbakan, kesinleşen kararın ardından iki kez sağlık raporu alarak, cezasının infazını erteletirken, yeni Türk Ceza Kanunu’nda “sahtecilik” suçunun unsurlarının değiştiği ve beraat etmesi gerektiği gerekçesiyle yeniden mahkemeye başvurdu. Bu sırada AKP hükümeti de kamuoyunda ‘Erbakan Yasası’ olarak nitelendirilen bir yasa değişikliği yaptı.
Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın girişimleri sonucu Ceza İnfaz Kanunu’nda yapılan değişiklikle 75 yaşını bitirenlerin mahkûm oldukları 3 yıl veya daha az süreli hapis cezalarını evlerinde çekebilmelerine olanak sağlandı.
Cezaevinden kurtulduErbakan’ın durumunu yeniden değerlendiren Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, ilk yargılamada olduğu gibi ‘resmi evrakta sahtecilik’ suçundan 2 yıl 4 aylık hapis cezası hükmü kurdu, ancak değişen Ceza İnfaz Kanunu uyarınca cezasını evinde çekmesine karar verdi.
Yargıtay 11. Ceza Dairesi de kararı onadı. Cezaevine girmekten kurtulan Erbakan, ev hapsini Balıkesir Altınoluk’taki yazlığında çekmek için Burhaniye Başsavcılığı’na başvurdu. Savcılık, bu talebi kabul etti ve Erbakan 26 Mayıs 2008’de 2 yıl 4 aylık ev hapsini yazlığında çekmeye başladı.
‘Sürekli hastalık’ gerekçesi
Bu süreçte avukatları, Erbakan’ın sürekli hastalığı bulunduğu gerekçesiyle Cumhurbaşkanlığı’na af talebinde bulundu. Erbakan’ın bu başvurusuna dün beklenen yanıt geldi. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Adli Tıp Kurumu 3. Adli Tıp İhtisas Kurulu’nca muayene edilen Erbakan’a sürekli hastalığı nedeniyle mahkûmiyetinin devam etmemesi yönünde rapor verildiği ve bu raporun dosyayla birlikte Adalet Bakanlığı’ndan 15 Ağustos 2008’de Cumhurbaşkanlığı’na intikal ettirildiği belirtildi. Açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımız, Adli Tıp Raporu’nda ifade edilen durumun, Anayasa’nın 104. maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde sözü edilen ‘sürekli hastalık’ kapsamında olduğunu dikkate alarak, ilgilinin kalan hapis cezasını, söz konusu madde uyarınca kaldırmıştır” denildi.
Erbakan, Gül tarafından affedilmiş olmasına rağmen faiziyle birlikte 1 milyon YTL’nin üzerinde tutan Hazine zararını ise ödemek zorunda kalacak.
Bildirim yapıldı
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu’nca hazırlanan raporda yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve henüz ilk aşamasında olan böbrek yetmezliği tespit edilen Erbakan’a, Cumhurbaşkanı Gül tarafından “sürekli hastalık” nedeniyle hapis cezasının kaldırıldığına ilişkin resmi bildirimin dün 18.30’da yapıldığı öğrenildi.
CHP: Gül bir anlamda kendisini de affetti
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, bir zamanlar genel başkanı olan ve Milli Görüş hareketine uzun süre önderlik eden Necmettin Erbakan’ı affederek “Kayıp Trilyon” davasından aldığı mahkûmiyeti ortadan kaldırmasını, milletvekilleri şöyle değerlendirdi: CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek: Erbakan özel düzenlemeyle evinde ve yazlığında hapis dönemini geçiriyordu. Sağlığına zarar verecek bir durum yok. Aynı davadan Sayın Cumhurbaşkanı’nın da sanık olması önemli. Bu kararla bir anlamda Sayın Gül kendisini de affetmiş oluyor. Dokunulmazlık nedeniyle Sayın Gül’ün durumu karara bağlanamamıştı. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay: Söz konusu davadan Cumhurbaşkanı Gül de yargılanıyordu. Cumhurbaşkanı bu davada yargılanan eski genel başkanına bir borcunu ödemiş oldu.