SiyasetGenel Kurul’da ittifak gerginliği

Genel Kurul’da ittifak gerginliği

13.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti ve MHP’nin, partilerin seçimlerde ittifak yapmasını sağlayan ortak yasa teklifinin görüşmeleri sırasında tansiyon yine yükseldi. MHP ve CHP arasında polemiklere sahne olan görüşmeler sırasında Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop eleştirilere yanıt verdi

Genel Kurul’da ittifak gerginliği

Genel Kurul’da ittifak gerginliği
Ak Parti ve MHP’nin siyasi partilerin seçimlerde ittifak yapmasına olanak sağlayan yasa teklifinin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmesi, gergin başladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, teklif görüşmelerinin tamamını izledi. CHP ve HDP, teklife ilişkin anayasaya aykırılık görüşlerini dile getirdi. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, “Bu, bir kirli ittifaktır” diyerek şöyle devam etti: “Bu yasayla barajın altında kalacağı belli olan bir partiye destek vererek siz işin içinden sıyrılamazsınız.”

MHP’den CHP’ye tepki

Haberin Devamı

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Gök’ün sözlerine “’Kirli ittifak’ diyor, siz gizli ve örtülü bir ittifak peşindesiniz. Şimdi, kirli ittifak veya kirli koalisyon görmek isteyenler Güneş Motel rezaletine bakacaklar” tepkisini gösterdi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay “Siyasette bunlar subjektif kavramdır; kimine göre temiz olan, kimine göre kirlidir. Siyasi kirden bahsettik biz, ahlaki ya da başka kirden bahsetmedik” karşılığını verdi. Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmelerde, CHP ve HDP milletvekillerince maddelerin tekliften çıkarılması isteği dışında, teklife ilişkin hiçbir katkı sunulmadığını söyleyen MHP’li Mustafa Kalaycı, “MHP olarak Ak Parti ile kurduğumuz birliktelik milli hislerin tezahür ve tebliğidir. Kurdukları örtülü ittifaklarla milletin huzuruna çıkmaktan korkanlar, seçim güvenliği bahanesiyle seçim ittifaklarına giden süreci sabote etmek için ortalığı velveleye vermektedir” dedi. Altay, CHP’nin komisyona katkı vermediği iddiasının doğru olmadığını kaydederek, “Biz, demokrasinin katledilmesine yönelik olarak büyük bir refleks sunduk. AK Parti ile MHP arasında ittifak yapmasında bana göre bir sakınca yok. Başka partiler de 600 üyeli parlamento için milletle ittifak yapma noktasında olabilir. AK Parti artı MHP eşittir Türkiye demek değil. Bu paranoyadan kurtulun” karışılığını verdi.

Haberin Devamı

Genel Kurul’da ittifak gerginliği
Pusulayla kürsüye çıktı

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, oy pusulasında ittifaka dahil partilerin bulunduğu bölümün diğer partilere oranla daha büyük olacağı yönünde iddialar üzerine kürsüden örnek oy pusulası gösterdi. Şentop, “Böyle bir şey mümkün değil. Siyasi partilere ayrılan sütunların hepsi eşit, ittifak içindekiler de ittifak dışındakiler de. Farklılık sadece ittifak yapan partilerin üstünde ittifaka dair, ittifakın ismiyle beraber bir bölümün bulunmasıdır. Yani, ittifak içindeki partilerin sütunlarının diğerlerinden daha geniş olduğuna dair bir yaklaşım yanlıştır. Bunun hiçbir temeli yok. Kanunlara da aykırı bu” diye konuştu.

Sandık kurulunca mühürlenmemiş oy pusulaları ve zarfların geçerli sayılması hükmüne ilişkin Şentop, “Zarflar da oy pusulaları da filigranlı olarak imal ediliyor. Filigran bir basım tekniği değil, kağıdın imalatı sırasında eklenen özel bir doku. Dolayısıyla taklidinde yüzde 100’e varan imkansızlık olduğunu ifade edeyim. 84’ten bu yana bütün siyasi partilerimizin bunların geçerli sayılması yönünde talepleri var, Yüksek Seçim Kurulunun da istikrarlı kararları var. O kararları buraya derç etmiş oluyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Sandığa gitme oranı artacak’

Teklif üzerine hükümet adına konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Teklifle Türkiye’de, seçimlerin gizlilik ve dürüstlük ilkesine uygun, daha demokratik ve şeffaf bir şekilde yapılmasına yönelik şartları tahkim ettiriyoruz. Bu değişiklikle artık bu hükümet sisteminin adı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olmuştur. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde krizler, koalisyonlar asla görülmemektedir. Bu sistemin garantörü bürokrasi aygıtı değil, bizzat milletin kendisi olan bir Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmiştir” dedi.

Haberin Devamı

Gül şöyle devam etti: “Bizim ittifakımızın adı Cumhur İttifakı’dır. Cumhur, halk demektir. Bu ittifakın merkezinde halk vardır, millet iradesi vardır, milletin rızası vardır. Sandığa gitme oranı, demokrasiye sahip çıkma oranı, seçimlere katılma oranı bu teklifle daha da fazla artacaktır. İttifakta milletin tercihine, kabulüne, rızasına sunulan bir araya geliş vardır. İttifakta siyaset mühendislerine, kaos ve kriz tüccarlarına asla yer yok.” Teklifin “AK Parti ve MHP’nin geleceği daha iyi olsun diye değil, Türk demokrasisinin geleceği daha zengin olsun diye” hazırlandığını söyleyen Gül, “Seçimler geldiğinde partiler ittifak yapıyor ama bir partiye mecbursun, mahkûmsun ve hazine yardımı alamıyorsun, parti amblemini alamıyorsun ve demokratik katılımıyla sandığa gidişi olumsuz etkiliyordu. Sandığa gitme oranı bu teklifle artacaktır. Çünkü partiler ittifak yaparak kendi varlıklarını sağlayabileceklerdir” dedi.

Komisyona iade talebi

Düzenlemenin görüşmelerine başlanmadan önce CHP, Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasıyla teklifin komisyona iade edilmesini istedi. TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, böyle bir yetkisi olmadığını belirterek usul tartışması açtı. Ak Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, teklif yasalaşırsa muhalefetin Anayasa Mahkemesi’ne başvurabileceğini kaydetti.