SiyasetErgenekon’u başlatan 2 mektup

Ergenekon’u başlatan 2 mektup

09.05.2009 - 00:49 | Son Güncellenme:

Ergenekon davasının ek dosyalarında yer alan ve Başbakan Erdoğan ile dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Özkök’e gönderilen iki imzasız mektubun, soruşturma sürecini başlatan belgeler olduğu iddia edildi

Ergenekon’u başlatan 2 mektup

Habertürk gazetesi, Ergenekon davasının ek dosyalarında yer alan ve ordu içinde darbe hazırlıklarına ilişkin olarak yazılan ihbar mektuplarının soruşturma sürecini başlatan belgeler olduğunu iddia etti.
 İmzasız mektuplardan biri, 2004 yılında dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’e, diğeri 2005 veya 2006 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a gönderilerek, darbe girişimleri hakkında detaylı bilgi verilmiş.
Delillerin yer aldığı ek klasörlerden çıkan iki mektubun zabıtları özetle şöyle:

1. mektup Başbakan’a
“Ekteki belgeler Zat-ı Âlinizin asla ifşa etmeyeceğine dair yeminler ve garantiler verilerek büyük güçlüklerle elde edilebilmiş birinci el bilgilerdir. Dolayısıyla da Zat-ı Âlinizin dışında kim olursa olsun ikinci bir kişinin daha muttali olması, tahmin edilmesi zor durumlara sebebiyet verme riski taşımaktadır. En kötüsü de bu planı hazırlayanlar, planlarının deşifre olması halinde ikinci bir planı devreye sokmayı planlamaktadırlar. Bu bakımdan belgenin ifşa edilmeden önleyici tedbirlerin alınmasının uygun olacağı düşünülmektedir. Hareketi planlayanlar, planlarını üç temel unsura dayandırmıştır.
A) Genelkurmay Başkanı’nın ikna veya zor kullanarak emekli edilmesi,
B) AKP’nin parçalanarak ikinci bir parti kurdurulması, böylece gücünün zayıflatılması,
C) Cumhurbaşkanı’nın size karşı mukavemet unsuru olarak kullanılması amacıyla ikna edilmesi; eğer ikna edilemezse, zor kullanılarak yerinde kalmasının sağlanması.” 

2. mektup Genelkurmay Başkanı’na
“TSK’nın teamüllerine aykırı olarak uzun süredir devam eden olumsuz faaliyetlerin Genelkurmay Başkanlığı makamını yıpratıcı mahiyete büründüğü görülmektedir. Bir kısım komutanlarca yürütülen faaliyetler, sadece Ankara ile sınırlı kalmamış, bu faaliyetleri yurt sathına yayma ve taban oluşturma gayretlerinde fark edilir bir artış olmuştur.
KK Komutanımız ve Jandarma Gn. Komutanımız, hükümete yönelik kullanabilecekleri argümanları oluşturmak maksadıyla; Kasım ayında başlattıkları bir proje ile kendilerine yakın Ordu ve Kolordu Komutanları vasıtasıyla yoğun bir çalışma içerisine girmişlerdir.
Bu kapsamda; Jandarma Gn. K.lığında Cumhuriyet Çalışma Grubu kurulmuş ve hazırlanan eylem planını J. Gn. K.nın da onayını alarak uygulamaya koymuşlardır. Başta milletvekilleri, eski komutanlar, rektörler ve gazeteciler olmak üzere seçilen kişilere mektuplar gönderilerek kamuoyu oluşturulmaya çalışılmaktadır.  Çok gizli bir şekilde hazırlanan mektup ve bildiriler elden ele aktarılmak sureti ile birliklerde güvenilir kişiler arasında dağıtılarak subay ve astsubaylar yönlendirilmeye çalışılmaktadır.”