SiyasetErdoğan'dan Trump'a tarihi çağrı

Erdoğan'dan Trump'a tarihi çağrı

22.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kudüs tasarısının BM Genel Kurulu’ndaki oylamada ezici bir çoğunlukla kabul edilmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Trump yönetiminin, bu talihsiz kararından bir an evvel dönmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı

Erdoğandan Trumpa tarihi çağrı

Erdoğan, tarih alanında Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya, müzik alanında Göksel Baktagir’e, sinema alanında Yavuz Turgul’a, geleneksel sanatlar alanında Ali Toy’a, resim alanında Selahattin Kara’ya ve vefa ödülüne layık görülen Nurettin Topçu adına yeğeni Ayşe Nermin Topçu’ya ödüllerini takdim etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kudüs tasarısının BM Genel Kurulu’nda kabul edilmesine ilişkin olarak, “Kudüs konusunda BM Genel Kurulu’na sunulan karar tasarısının ezici bir çoğunlukla kabul edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz” dedi. Erdoğan, Kudüs tasarısının BM Genel Kurulu’nda 128 oyla kabul edilmesinin ardından ilk değerlendirmesini sosyal medya platformu twitter üzerinden yaptı. Erdoğan, “Kudüs konusunda BM Genel Kurulu’na sunulan karar tasarısının ezici bir çoğunlukla kabul edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Trump yönetiminin, BM Genel Kurulu tarafından gayrı hukukiliği en sarih şekilde ortaya konulan bu talihsiz kararından bir an evvel dönmesini bekliyoruz. Filistin ve Kudüs davasına destek veren herkese şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan oylamadan önce yaptığı konuşmada ise “Temenni ediyorum ki bugün (dün) Amerika oradan beklediği neticeyi alamaz ve bu konuda dünya, Amerika’ya çok güzel bir ders verir” dedi. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen 2017 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni’ne katıldı. Ödüle layık görülen isimleri ve onların temsilcilerini tebrik eden Erdoğan, “Cumhurbaşkanlığı ödüllerini, milletimizin ve devletimizin kültür sanat imkanlarımıza teşekkürünün, takdirinin bir nişanesi olarak veriyoruz. Her fırsatta ifade ettiğim gibi, bir ülke şayet kültür sanat alanında zirveye çıkamamışsa, diğer alanlardaki başarılarının hiçbirini kalıcı hale getirme, tarihe altın harflerle nakşetme imkanı da yoktur” dedi.
BM Genel Kurulu’ndaki Kudüs oylamasına da değinen Erdoğan, Trump’a şu tepkiyi gösterdi:
‘Satın alamazsınız’
“ABD’nin başkanı tehdit sallıyor. Nedir bu tehdit? Diyor ki, ‘Biz yüz binler, yüz milyonlar, milyarlar veriyoruz, bizim düşüncemizin aksine hareket edenler var. Bunların hepsini tek tek kaydediyoruz’. Peki, Amerika’ya ne diyorlar, ‘demokrasinin beşiği’. Demokrasinin beşiği, dünyada dolarla satın alınacak iradeler arıyor. Sayın Trump, siz Türkiye’nin demokrasi iradesini dolarlarınızla satın alamazsınız, bizim kararımız bellidir. Tüm dünyaya da sesleniyorum. Sakın ha, böyle ufak tefek dolarlarla demokrasi mücadelenizde iradenizi birilerine asla satmayın. O dolarlar gelir ama satılan irade bir daha geri gelmez. Onun için duruşunuz çok önemli.”



‘ABD dersini alır’
Erdoğan, “Şu yapılanları gördüğümüz zaman, ‘bu nasıl bir demokrasidir’ demek durumundayız. Demokrasi mücadelesi verilecekse böyle kalkıp iradeleri dolarla satın almak suretiyle engelleyerek değil, bırakın, herkes iradesini özgür bir şekilde kullansın, özgür bir şekilde ortaya koysun. Temenni ediyorum ki bugün (dün) Amerika oradan beklediği neticeyi alamaz ve bu konuda dünya, Amerika’ya çok güzel bir ders verir, beklentim bu” diye konuştu.

‘Petrolün şımarığı’

Fahreddin Paşa’ya yönelik iddialarla ilgili tepkisini dün de sürdüren Erdoğan “Fahreddin Paşa’yı ve Medine müdafaasını bilmezsek, işte bir kendini bilmez çıkar, bize, ‘Erdoğan’ın ecdadı işte böyledir’, adeta ‘hırsızdır’ diyecek kadar adileşir, alçaklaşır, ileri gider. Bu adam neyin şımarığıdır? Petrolün, elindeki paranın şımarığıdır. Benim ecdadım Medine’yi müdafaa ederken be terbiyesiz, senin ecdadın neredeydi? Üç yıla yakın Fahreddin Paşa orada görev yaptı ve o mukaddes emanetleri biliyordu ki İngilizler gelip orada bir işgal hareketine girerse o zaman oradaki emanetler acaba nereye gider, bunun bilinci içerisinde, ufku o kadar geniş, ne yapıyor, oradan o emanetleri 2 bin civarında askerle İstanbul’a gönderiyor” dedi. İstanbul’a gönderilen emanetlerin Topkapı Sarayı’nda,olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Ama bu saygısızlığı yapan kişi, bu emanetler nedir diye sorsanız bilmez” dedi.

‘Kıvanç duydum’

Erdoğandan Trumpa tarihi çağrı


Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Birkaç sene evvel böyle bir ödülün bana lütfedilmesi beni bu derece onurlandırmazdı. Cumhurbaşkanlığı ödülünün verdiği onur başka bir şey ama onu alanın kıvanç duyması başka bir şey” dedi.
Ortaylı, BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed’in tepki çeken paylaşımına değinerek, şu değerlendirmede bulundu: “Birinci Cihan Harbi’nde, üç zaferimizin üstüne dördüncüsünü mütarekeden sonra yaptık. Medine-i Münevvere’yi namusu ve şerefiyle savunarak sahneden çekilen bir kolordumuz var. Fahrettin Paşa’yı ve şühedayı anıyoruz. Bunun ne olduğunu anlamayanlar sadece bu kültüre yabancı kalanlar değiller. İçimizde de anlamayanlar var ama anlamaları lazım.”

Haberin Devamı