Siyaset Erdoğan’dan AB Liderler Zirvesi mesajı: Yaptırım kararı bizi ırgalamaz

Erdoğan’dan AB Liderler Zirvesi mesajı: Yaptırım kararı bizi ırgalamaz

10.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün başlayacak AB Liderler Zirvesi’nden çıkacak olası bir yaptırım kararının ‘Türkiye’yi çok fazla da ırgalamayacağını’ belirterek “Resmi olarak 1963’ten bu yana AB bize zaten sürekli yaptırım uyguluyor” dedi

Erdoğan’dan AB Liderler Zirvesi mesajı: Yaptırım kararı bizi ırgalamaz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zafer Günü kutlamaları için Azerbaycan’a gitti. Erdoğan, Esenboğa Havalimanı’nda düzenlediğ basın toplantısında  “Kendi topraklarında verdiği 44 günlük destansı bir vatan muhaberesi sonucunda, Azerbaycan Ordusu, Dağlık Karabağ’ı işgalden azad eyled” dedi. Erdoğan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

BORALTAN UTANCINI KURTARDIK: Ortak tarih, kültür, inanç ve dil birliğimizin gereği neyse onu yaparak, Karabağ’ın ve işgal altındaki Azerbaycan topraklarının özgürlüğüne kavuşmasına katkı sağladık. Böylece milletimizi tek Parti CHP’sinin 1944 yılında Boraltan Köprüsü’nde ülkemize yaşattığı utançtan da kurtarmış olduk. Can Azerbaycan’a olan desteğimiz, bundan sonra da devam edecektir. Bakü’de düzenlenecek zafer törenlerine iştirak ederek, Azerbaycan halkının haklı sevincine birlikte ortak olacağız. Ziyaretim sırasında gerçekleştireceğimiz görüşmelerde önümüzdeki süreçte atılacak adımlara ilişkin fikir alışverişinde bulunacağız.

KARABAĞ’IN İNŞASI: Azerbaycan ile savunma sanayii alanındaki iş birliğinden güvenliğe, terörle mücadeleye, enerjiden, ekonomi ve ticarete kadar çok geniş bir yelpazede ilişkilerimiz mevcuttur. Azerbaycan’ın kazandığı zafer ikili ilişkilerimizi ve iş birliğimizin daha da ilerletilmesine zemin hazırlamıştır. İşgal edilen topraklarının yeniden imarı sürecinde de Azerbaycanlı kardeşlerimizin gerek altyapı gerek üst yapıya yönelik çalışmalarda yanında olacağız.

Haberin Devamı

AB DÜRÜST OLMADI: (AB Liderler Zirvesi’nden yaptırım kararı çıkması olasılığı) Türkiye’ye yönelik yapılacak herhangi bir yaptırım kararı, Türkiye’yi çok fazla da ırgalamaz. Resmi olarak 1963’ten bu yana AB bize zaten sürekli yaptırım uyguluyor. Hiçbir zaman AB dürüst davranmamıştır, verdiği sözün arkasında durmamıştır. Ama biz o günden bugüne hep sabrettik. Hâlâ da sabrediyoruz. Şu anda atacakları adımlar, verecekleri kararlar nedir bunların hepsini göreceğiz ama samimi olan, dürüst olan liderler zaten bu sürece yönelik gayet dik duruyorlar ve Türkiye’ye karşı yapılacak bu tür yaklaşımlara da sıcak bakmıyorlar.

MASADAN KAÇIYORLAR: (Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in açıklamaları) Aslında sürekli masadan kaçanlar bunlar. En son NATO Genel Sekreteri Stoltenberg çağırdığı halde, bunlar orada da masadan kaçtılar. Ondan önceki süreçte de kaçtılar. Doğu Akdeniz’le alakalı haklarımızı korumaya devam edeceğiz. Kuzey Kıbrıs’ın haklarını korumaya devam edeceğiz.              

‘Biden beni evimde ziyaret etmişti’

(ABD ile ilişkiler yeni dönemde nasıl ilerleyecek?) Biden ile yabancı bir isim değilim. Obama döneminde de gayet iyi tanışan birisiyim. Hatta evime kadar gelmiş olan birisidir. Rahatsızlığımda beni evimde ziyaret etmiştir. Partimizin Sözcüsü Ömer Çelik Bey de o ziyarette vardı. Dünyada siyaset çok çirkin ilerliyor. Aklına herhangi bir şey gelen hemen masaya yaptırımı getiriyor. Türkiye ile ABD arasında nasıl bir süreç var? Biz NATO’da beraber değil miyiz? Bunu kendileri de hep itiraf etmişlerdir. Şu anda ise maalesef bizim silah alımlarıyla alakalı konularda attıkları adımları veya ifadeleri şık bulmuyoruz. Özellikle de Suriye’nin kuzeyinde, Fırat’ın doğusunda yaklaşımları doğru bulmuyoruz.

KONUŞACAĞIZ: Şu anda yaptığımız, yapacağımız açıklamaları da erken buluyorum. Sayın Biden görevi üstlensin, sonra oturup bazı şeyleri konuşacağız. Özellikle siyasette çatışma olmaz. Diplomaside özellikle bu konular görüşülerek, anlaşarak bir yol bulunur. Ülkenizden birileri oralara negatif bazı şeyler sufle edebilir. O önemli değil, onlar siyasetin acemileridir zaten. Biz ABD ile bu süreci çok farklı şekilde işleteceğimize inanıyorum.

‘Aday olması isabetli olur’

Kılıçdaroğlu’nun adaylık çıkışı) Kılıçdaroğlu’nun nasıl bir adım atacağı konusu bizim derdimiz değil. Bu onun kendi derdidir. Yapmış olduğu açıklama da verdiği cevap da zaten çok sulandırılmış bir cevaptır. Eğer aday olacaksa gerçekten böyle bir şey düşünüyorsa bu, partisi için de ülkemiz için de isabetli olur.

TERÖRİSTİN HAKKINI KORUYACAK DEĞİLİZ:
(Yargı reformuyla Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılacağı söylemleri) Yargının işine müdahale etmek benim haddime değil. Ama herkesin şunu bilmesi lazım. Özellikle Selahattin Demirtaş gibi bir teröristin bu noktada varsa sözde hakkını koruyacak değiliz, ki böyle bir şey yok. Ben inanıyorum ki bizim yargımız Demirtaş gibi bir teröriste böyle bir imkan hazırlamaz. Kaldı ki Kobani’nin, Diyarbakır’ın, Yasin Börü’nün faili odur. Bunları görmezden mi geleceğiz? Yargımız bunları görmezden mi gelecek? Biz ne gerekiyorsa sonuna kadar mücadeleyi verir, böyle bir teröristin asla önünün açılmasına yol vermeyiz.

MÜLKİYET HAKLARI YOK: (FETÖ üyelerinin mülkiyet hakkı söylemleri) Bunların mülkiyet hakkı diye bir şeyi yok ki. Bunların, bu millete, bu garip gurabaya, bu fakir fukaraya, ödemesi gereken çok büyük hesapları var. Bunca insanlar öldürüldü, onların mülkiyet hakları ne olacak?

Erdoğan’ın Bakü heyeti

Haberin Devamı

Erdoğan’ı, Esenboğa’dan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ankara Valisi Vasip Şahin ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş uğurladı. Erdoğan ile beraberinde eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun da Bakü’ye gitti. Erdoğan, Bakü’de bugün yapılacak Zafer Geçidi Töreni’ne katılacak.

Aliyev ile akşam yemeği

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile akşam yemeğinde bir araya geldi. Yemeğe, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile İlham Aliyev’in eşi Mihriban Aliyeva da katıldı. 

Erdoğan’dan AB Liderler Zirvesi mesajı: Yaptırım kararı bizi ırgalamaz