SiyasetErdoğan milletvekilleriyle kahvaltıda bir araya geldi: Diplomatik açıdan anahtar ülkeyiz

Erdoğan milletvekilleriyle kahvaltıda bir araya geldi: Diplomatik açıdan anahtar ülkeyiz

03.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milletvekilleriyle gruplar halinde görüşmeler yapan Erdoğan bu çerçevede dün de yaklaşık 50 vekil ile bir araya geldi. AK Parti Sözcüsü Çelik buluşmanın ardından yaptığı açıklamada Türkiye'nin diplomatik açıdan önemine değindi.

Erdoğan milletvekilleriyle kahvaltıda bir araya geldi: Diplomatik açıdan anahtar ülkeyiz

ANKARA Milliyet Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin bir grup milletvekiliyle dün genel merkezde kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, kapalı toplantının ardından yaptığı açıklamada, Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili olarak Montrö Sözleşmesi hükümlerinin uygulanacağını belirterek, Türkiye’nin diplomatik açıdan anahtar ülke olduğunu söyledi. Çelik, “Bütün haksız girişimlere sonuna kadar karşıyız” dedi.

Haberin Devamı

AK Parti Genel Merkezi'nde gerçekleşen kahvaltılı buluşmada yaklaşık 50 milletvekilinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile bazı AK Parti genel başkan yardımcıları da katıldı.

Toplantıda, milletvekillerinin görüş ve önerileri dinlendi, iç ve dış gelişmeler değerlendirildi. Toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen Çelik, özetle şunları kaydetti:

'Montrö uygulanacak'

"Cumhurbaşkanımızın Ukrayna ile ilgili yoğun bir mesaisi var. Bugün de görüşmeler olacak. Haksız girişimlere sonuna kadar karşıyız. Tarafımız prensiplere dayanıyor. Meşru egemen devletin egemenlik haklarının gasp edilmesine karşıyız. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün hedef alınmasına karşıyız. Türkiye’nin diplomatik olarak anahtar olmasının altı çizilmiştir. Buna destek verilmediğini görüyoruz. Türkiye’nin bütün taraflarla konuşabildiğini ifade ediyorlar. Barış için müttefiklerimiz Türkiye’ye destek vermediğini görüyoruz. Biz hem batı ile hem doğu ile görüşebilen bir ülkeyiz. Cumhurbaşkanımız 'işgale ve darbeye karşıyız' derken 'ne Ukrayna’nın ne de Rusya’nın zarar görmesini istemeyiz' diyor. Cumhurbaşkanımızın diplomatik girişimleri ateşkesin sağlanmasına yöneliktir."

Haberin Devamı

Ülkemizde bazı marjinal grupların Ukraynalı göçmenler ile ilgili olarak ahlaksız yaklaşımlarda bulunduğuna dikkat çeken Çelik, "Herkesin üslubuna dikkat etmesinde büyük fayda var. Rusya’nın müzakere masasını oyalama masası olarak görmeyeceğini düşünüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti kurumları bunu 'savaş' olarak tanımladı. Montrö’nün savaş hükümleri neyi içeriyorsa net bir şekilde uygulanacaktır. Türkiye savaşı derinleştirecek tutum içine girmeyecektir. Vatandaşlarımızdan büyükelçiliğin açıklamalarını takip etmesini rica ediyoruz. Bu konuyu yakından takip ediyoruz. Üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz." dedi.

Haberin Devamı

'Türkiye'siz olmaz"

Türkiye'nin tarihi boyunca bir tarafıyla Avrupa devleti olduğunu hatırlatan Çelik şöyle devam etti: "AB’deki muhataplarımızın hakkıyla değerlendiremediğini gördük. Bugün AB ülkesi olan pek çok ülkeden daha çok kriterleri gerçekleştirmiş durumdayız. Türkiye ile fasıl açmayı bile müzakere konusu yapıyorlar. Bugün hangi kriteri getirseler getirsinler Türkiye bunu birkaç ay içerisinde gerçekleştirebilecektir. Birkaç sene önce bazı ülkeler Türkiye’nin NATO üyeliğini tartışmaya açmak istiyordu. NATO, Türkiyesiz olmaz. Gerçeklerle tanışmanız için ağır bir insani kriz mi çıkması gerekiyor? Barışa katkı vermeye bütün kurumlarımız açık. Ukrayna etkisi olabilecek ülkelere mesaj gönderiyor. Türkiye’nin birikimi barış için önemli rol oynayacaktır."