SiyasetDTP: 'Bütçede Kürtler yok'

DTP: 'Bütçede Kürtler yok'

27.12.2008 - 14:02 | Son Güncellenme:

.

DTP: Bütçede Kürtler yok

DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, Türkiye’nin kadın erkek eşitsizliği, sermaye emek eşitsizliği, bölgeler arası eşitsizlik gibi temel eşitsizlik alanlarında oldukça adaletsiz bir ülke olduğunu söyleyerek, “Ve önümüze getirilen bu bütçede de bu adaletsizliği hiç değilse azaltmaya dönük hiçbir yaklaşım göremediğimiz gibi; aksine arttıran bir yaklaşım var. Bu bütçede yoksullar yok, bu bütçede emekçiler, işsizler, emekliler yok. Bu bütçede kadınlar yok, bu bütçede Kürtler yokö dedi.

TBMM Genel Kurulu Meclis Başkanı Köksal Toptan başkanlığında toplandı. 2009 Mali Yılı Bütçe görüşmelerinin son gün görüşmelerinde, 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı üzerine grup adına yapılan konuşmalarla başladı. İlk konuşmayı DTP Grubu adına söz alan Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan yaptı ve dünyada yaşanan ekonomik krize değindi. Türkiye’nin İMF ile anlaşmasını da eleştiren Kaplan, “Enflasyon iki haneli oldu, işsizlik arttı, geçim zorlaştı. AKP iktidarının ekonomiyi yönetemediği ortaya çıktı. Türkiye son yıllardaki büyümesini de, yine son yıllarda dış kaynak girişimleriyle gerçekleştirdi. Aileler icra iflas eşiğine geldi .Boşanma oranları arttı. Bu da beraberinde sosyal patlamaları getiriyorö dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’de yaşanan başta ekonomik kriz olmak üzere siyasi parti liderlerini bilgilendirmediği eleştirisini getiren Kaplan, “Türkiye’de yaşanan ekonomik krizi teğet geçen Sayın Başbakan muhalefet partilerine ‘gelin konuşalım, sorunları birlikte çözelim’ demiyor.

-DOKUNULMAZLIKLAR-

Meclis’te bekleyen dokunulmazlık dosyalarına da değinen Kaplan, “274 dokunulmazlık dosyası var. Bu dosyaların en fazlası bana ait. Buradan Sayın Başbakanı kürsüye davet ediyorum. Kendisi ve partisinin milletvekilleri neyle suçlanıyor. Bunu açıklarsa seviniriz çünkü bir milletvekili ekonomik suçlamalarda dokunulmazlığını arkasına saklanmaz. Gelin dokunulmazlıkları kürsüyle sınırlandıralımö çağrısında bulundu.

-KRİZ TEĞET GEÇMİYOR, HALKIN CİĞERİNİ DELİYOR-

Kaplan, Başbakan Erdoğan’ın, “Kriz Türkiye’yi teğet geçtiö sözlerini hatırlatarak, “Gelin Türkiye krizi nasıl teğet geçti, kredi kart mağdurlarına, doğalgaz mağdurlarına, sorun. Kriz teğet geçmiyor, vatandaşın ciğerini deliyor. AKP bunun farkında değilö dedi.
AKP iktidarının özelleştirme politikalarını da eleştiren Kaplan, “özelleştirme diyeceksin satacaksın, yap-işlet diyeceksin satacaksın, enerji piyasaları diyeceksin satacaksın, ormanları yakanları seyredecek 2B yasalarını çıkaracaksın, sizden öncekilerini satacaksın. Talih kuşu milli piyangoyu satacaksınö diye konuştu.

-"İMF TALİMAT VERDİ HARCAMALAR KISILDI"-

DTP Grubu adına konuşan Gültan Kışanak da, Hükümetin, krizin başından beri tüm muhalefet partilerinin “ekonomik kriz var önlem alalımö uyarılarını dikkate almadığını söyledi. Dünyada yaşanan ekonomik kriz için batının önlem aldığını belirten Kışanak, AKP hükümetinin ise “kriz Türkiye’yi teğet geçecekö söylemiyle halkı uyutmaya çalıştığını öne sürdü.
Kışanak, “Ancak IMF ‘teğet geçecek’ söylemine itibar etmedi ve iki gün önce kamu harcamalarını azaltma talimatı verdi. Hükümet de hemen iki değişiklik önergesi vererek kamu harcamalarında % 16,5’lik bir kısıtlama yaptı. Ve başladı küresel krizin arkasına sığınmayaö dedi.
AKP hükümeti krizin faturasını emekçilere, yoksullara, kadınlara, gençlere ödetmeye çalıştığını öne süren Kışanak, “Ama yanılıyor; halk krizin sorumlularını çok iyi biliyor ve onlara gereken dersi 29 Mart’ta vermeye hazırlanıyorö diye konuştu. .

-BU BÜTÇEDE KÜRTLER YOK-

Türkiye’nin kadın erkek eşitsizliği, sermaye emek eşitsizliği, bölgeler arası eşitsizlik gibi temel eşitsizlik alanlarında oldukça adaletsiz bir ülke olduğunu vurgulayan Kışanak şöyle devam etti:
“Ve önümüze getirilen bu bütçede de bu adaletsizliği hiç değilse azaltmaya dönük hiçbir yaklaşım göremediğimiz gibi; aksine arttıran bir yaklaşım var. Bu bütçede yoksular yok, bu bütçede emekçiler, işsizler, emekliler yok. Bu bütçede kadınlar yok, bu bütçede Kürtler yok. Oysa bölgesel eşitsizlik Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri. Hem de sadece ekonomik değil, beraberinde sosyal ve siyasal sorunlar da üreten bir sorun."

AKP döneminde hız verilen özelleştirme politikaları ve kamunun ekonomiden çekilmesi sürecini de değerlendiren Kışanak, “bölgede yoksulluğu ve eşitsizliği arttırdığı tartışma götürmez bir gerçektir. Bölgeye aktarılan kaynakların da büyük çoğunluğunu savunma-güvenlik harcamaları ile sonuçları bölge insana yansımayan enerji yatırımları olduğu bilinmektedir. Bölgede yaşanan yoksulluk artık rakamlarla ifade edilemeyecek, insan yüreğini ve vicdanını yaralayan boyutlara gelmiştirö diye konuştu.

Kışanak, “Bölgeler arası eşitsizliğe neden bu kadar vurgu yapıyoruz? Çünkü ülkemizin en temel sorunu olan Kürt sorununu çözme senaryoları içerisinde; bölgenin kalkındırılmasına yönelik öneriler sıkça gündeme gelmektedir. Doğu ve Güneydoğu’nun ekonomik olarak geri bırakılması, Kürt sorunun en önemli sonuçlarından biridir. Bölge halkı yoksul olduğu için Kürt sorunu ortaya çıkmamıştır. Tam tersine Kürt sorunu olduğu için bölge geri bırakılmış, halka yoksulluk reva görülmüştürö şeklinde konuştu.

-KÜRTÇE YAYIN-

Kışanak, TRT 6’da başlayan “Kürtçe yayınıö yatırlatarak, devletin artık ‘Ey yurttaşlar ben sizin hakkınızı teslim ediyorum. Kamusal yayıncılığın bir gereği olarak Kürt yurttaşlarımın ihtiyaçlarını karşılamak benim görevim, bu görevimi yerine getirmek için Kürtçe yayın yapıyorum’ demesi gerekir. TRT’den Kürtçe yayın yapılmasının sosyal, kültürel, psikilojik ve hukuksal sonuçlarının olması gerekirö dedi.
Kışanak, TRT’nin Kürtçe yayın yapmasının bir heyecan yaratacağını, hatta Kürt sorunun çözümüne önemli bir katkıda bulunacağını ifade etti.

Haberin Devamı


-KÜRTÇE MECLİS TUTANAKLARINA BİLİNMEYEN DİL OLARAK GECİYOR-

Kışanak, Türkiye hukuk sistemi içerisinde hala hiçbir yasada, yönetmelikte, hiçbir hukuki belgede Kürtçe dilini kabul eden bir tek cümle, hatta “Kürtçeö kelimesinin kendisi yer almadığı eleştirisini getirerek, “Bu ülkede hala Kürtçe Meclis tutanaklarına “bilinmeyen bir dilö olarak yazılıyor. Hala AKP hükümetinin İçişleri Bakanlığı Müfettişleri bayram kartına ‘cejna ve pirozbe’ yani ‘bayramınız kutlu olsun’ yazdı diye DTP’li belediye başkanları hakkında soruşturma açıyor. Gerekçesi de ne biliyor musunuz? Kamuyu zarara uğratmak. Belediyenin parası ile basılan bayram kartlarında Kürtçe kullanmakö eleştirilerini getirdi.

-KÜRT SORUNU PSİKOLOJİK DEĞİL-

“TRT bir kamu kurumu değil mi? Kamu hizmeti üretmiyor mu? TRT’de neden serbest de Sur belediyesinde çöp toplama saatlerini gösteren duyuruların Kürtçe olması yasakö diye soran Kışanak şöyle dedi:

“Neden belediyenin parklara Kürtçe çiçek ismi vermesi yasak. Neden Diyarbakır’da bir parka ‘berfin’ ismi verilemiyor. Neden sadace TRT Kürtçe yayın yapabiliyor da bu hak özel kanallara tanınmıyor? Ortada bir samimiyet varsa öncelikle bu komediye bir son vermek gerekir. Kürt sorunu psikolojik bir sorun değildir. Kürt sorunu bir hak ve özgürlükler sorunudur. Çözümü de hak ve özgürlüklerin, hukuksal temelde güvenceye kavuşturulmasından geçer.