06.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
ŞEBNEM HOŞGÖR Ankara
AK Parti’nin, anayasa değişikliklerine uyum düzenlemeleri kapsamında, resmi seçim ittifakı, milletvekili seçimi sistemi değişikliği ve yüzde 10’luk seçim barajında değişiklik yapıp yapmayacağı merakla bekleniyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin resmi seçim ittifaklarına imkan tanınması yönündeki ısrarlı talebine karşın, bu konuda şimdilik net mesaj vermemeye özen gösteren AK Parti’de, barajın yüzde 10 olarak aynen korunması eğiliminin ağırlık kazandığı belirtiliyor.
Her seçim bölgesinden bir milletvekilinin seçileceği yani Türkiye’nin toplam milletvekili sayısı kadar seçim çevresine ayrılacağı barajsız, “dar bölge” seçim sistemine de AK Parti içinde, “sıcak” bakılmıyor. MHP’nin de karşı çıktığı belirtilen “dar bölge” sistemini gündeminden düşürmüş görünen AK Parti kulislerinde, “sistem değişikliği 2019 seçimleri sonrasına bırakılabilir” kanaati bulunmasına karşın “daraltılmış bölge” sistemi üzerine çalışmalar sürüyor.
Simülasyon çalışması
Bu kapsamda parti kurmaylarının, 7 Haziran ve 1 Kasım seçim sonuçlarını baz alarak, sayısı 550’den 600’e yükseltilen milletvekilliklerinin, mevcut sistemle seçime gidilmesi ve her biri beş milletvekili çıkaracak şekilde “daraltılmış bölge” sistemine geçilmesi halinde nasıl paylaşılacağına ilişkin iki ayrı simülasyon çalışması yaptıkları öğrenildi.
AK Parti kaynaklarından edindiği bilgiye göre, 7 Haziran ve 1 Kasım seçim sonuçları üzerinden, 600 vekillik için mevcut sistemle seçime gidilmesi ya da 5’li daraltılmış bölge sistemine geçilmesi halinde vekil dağılımının nasıl şekilleneceğine ilişkin son yapılan iki ayrı simülasyon çalışması da “daraltılmış bölge” sisteminin MHP’yi vuracağını bir kez daha gözler önüne serdi.
Parti kurmaylarının aktardığı bilgilere göre, 1 Kasım seçimlerinde mevcut sistemle, ancak 550 yerine 600 milletvekili için seçim yapılsaydı AK Parti +50 milletvekilinin yaklaşık 29-30’unu alacak milletvekili sayısı da 345-346 civarında olacaktı. MHP’ye ise +50 vekillikten beş ya da altısı düşecekti.
330’a yükseliyor
Beşli daraltılmış bölge sistemiyle 600 vekillik için yapılan simülasyon ise “daraltılmış bölge”nin MHP’ye vekillik kaybettireceğini, AK Parti’ye ise artı yüzde 10 daha fazla vekillik kazandıracağını ortaya koydu. Bu sistemle vekil sayılarını 350 üzeri olarak hesapladıklarını belirten parti kurmayları, “Daraltılmış bölge sistemi ile seçime gidilirse, mevcut sistemle çıkaracağımız milletvekili sayısının yüzde 10 fazlasını alabiliyoruz. Yani mevcut sistemle diyelim ki 300 milletvekili çıkartıyorsak, daraltılmışya bu 330’a yükseliyor” görüşünü dile getirdi.
Bu arada Erdoğan’ın, ittifak tartışmalarına ilişkin “Her önüne gelenin konuşmaması lazım. Sürece limon sıkma yanlışını kimse yapmamalı” çıkışının ardından konuyla ilgili sessizliğe bürünen AK Parti’de, MHP ile ittifakın sonuçlarına ilişkin farklı görüşler dillendiriliyor. Parti içi değerlendirmelerde bir grup referandumdaki tablonun aksine MHP ile ittifakın bir sinerji yaratabileceğini savunurken, bu görüşe karşılık “MHP ile ittifak yaparsak, tepkili MHP seçmeninin İYİ Parti’ye kayışını artırırız” tezini dile getirenler de bulunuyor.
Sistem, baraj ve ittifak konusunda 2019 öncesi adım atılmaması gerektiğini savunan bazı parti kurmayları ise “Cumhurbaşkanlığı seçiminde hiçbir sıkıntımız olmaz. Çünkü ‘hayır’da birleşebilen muhalefetin Erdoğan’a karşı bir isim üzerinde uzlaşması zor. Şu anki anketlere göre HDP ve İYİ Parti zaten baraj altı. MHP de baraj sınırında. Seçimlerle ilgili hiçbir değişikiğe gitmesek dahi 2002’deki gibi sadece AK Parti ve CHP’li bir meclis tablosu ortaya çıkabilir” görüşünü dile getiriyor.