Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan sitem etti: Hangi delili arıyorsun daha?

Cumhurbaşkanı Erdoğan sitem etti: Hangi delili arıyorsun daha?

30.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

FETÖ üzerinden Avrupa’ya yüklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Hala stratejik ortaklarımız ‘delil’ diyor. İşte Türkiye’nin yargısı her türlü kararı verdi. Hangi delili arıyorsun daha?” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sitem etti: Hangi delili arıyorsun daha

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya ziyaretinin son gününde Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ikinci kez bir araya geldi. Görüşmenin ardından Köln’e geçen Erdoğan, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) ait merkez caminin açılışını yaptı. Açılışta konuşan Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

- İŞBİRLİĞİMİZİ GÜÇLENDİRECEĞİZ: Kritik bir dönemde son derece verimli, başarılı bir ziyaret yaptık. Gerek Sayın Steinmeier gerek Sayın Merkel ile iki ülkeyi ilgilendiren konuları samimiyetle ele aldık. Almanya ile bazı fikir ayrılıklarını bir kenara koyarak bundan sonra ortak menfaatlerimize odaklanmamız gerektiğini vurguladım. Terör örgütleriyle mücadeleden mülteci krizine, Suriye’deki çatışmalardan ticaret savaşlarına kadar her alanda işbirliğimizi güçlendireceğiz.

- ALMANYA’YA GÜZEL BİR HEDİYE: Buradaki kardeşlerimiz marjinal çevrelerden gelen tehditlere boyun eğmeden Almanya’ya güzel bir eseri hediye ettiler. Bu caminin sahibi, Müslim veya gayri Müslim, barışa inanan herkestir. Çocuklarımızı camilerimize daha çok getirmeliyiz. Hanım kardeşlerimize “Cuma namazına, bayram namazına gidemezsin” diyorlar. Ya niye gitmesin? Gidecek.

Haberin Devamı

- İSLAMİ TERÖR KAVRAMI YANLIŞTIR: Bugüne kadar en çok Müslümanlara zarar vermiş terör örgütleri, İslamist ve cihadist gibi ifadelerle yine Müslümanlara yamanmak isteniyor. Adı, iddiası, ideolojisi ne olursa olsun teröre bulaşan hiçbir yapının İslam ile bağı yoktur. Hıristiyan, Musevi, Budist terörü gibi sıfatlar nasıl yanlışsa, İslami terör kavramı da yanlıştır. Bu tür kavramları kullananlar iyi niyetli değildir. Biz terör örgütleri arasında asla ayrım yapmadık. Bizim nazarımızda Berlin’de pazar yerindeki sivilleri katleden DEAŞ’lı caniler neyse 2 ay önce Bedirhan bebeği annesiyle beraber şehit eden PKK’lı katiller de odur.

- YARGIMIZ HER TÜRLÜ KARARI VERDİ: 15 Temmuz gecesi 251 vatandaşımızı şehit eden FETÖ’cülerin Avrupa’da da ABD’de de barınamaması gerekir. Hala bizim stratejik ortaklarımız ‘delil’ diyor. Ya ne delili? İşte Türkiye’nin yargısı, mahkemeleri her türlü kararı verdi. Sizin yargılarınızda verilen kararlar geçerli, Türk yargısının verdiği kararlar geçerli değil. Hangi delili arıyorsun daha? Demokrasi düşmanlarının Avrupa’nın demokratik kurumlarını istismar etmesine daha fazla göz yumulmamalıdır. Avrupa başkentlerinin caddeleri ve meydanları terör örgütünün paçavralarıyla daha fazla kirletilmemelidir. PKK’lı terör ağaları, Suriye ve Irak’ta insanları zorla topraklarından kopartıp etnik temizlik uygulamakla kalmıyor, 14-15 yaşındaki çocukların eline silah verip savaştırıyor. Bölgemizi kana bulayan demokrasi katillerinin buralarda ellerini kollarını sallayarak gezmelerine müsaade edilmemelidir.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan sitem etti: Hangi delili arıyorsun daha

‘IRKÇILIĞA KARŞI ORTAK TAVIR ALINMALI’

Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: Biz terörün acısını çok iyi bilen bir ülke olarak, Avrupalı dostlarımızdan terör örgütlerine karşı daha yoğun bir mücadele bekliyoruz. Avrupa’daki siyaset ve medya kuruluşlarından Müslümanları ötekileştirecek beyanlardan sakınmalarını istiyoruz. Bu ırkçılık bitmeli diyoruz.

BİR FOTOĞRAF ÇEKTİRDİK DİYE: Almanya’da doğup büyümüş Mesut Özil’imiz, İngiltere’de bir fotoğraf çektirdik diye kendisini bu toplumda dışladılar. Alman milli takımına kadar yükselmiş bu iki gencimizin dışlanmasını ben cumhurbaşkanı olarak hazmedemedim. Bir keresinde Münih’te Türkiye-Almanya milli maçını seyrediyoruz şansölye ile birlikte; o gün Mesut Türkiye’ye bir gol attı. Şansölyeyle birlikte alkışladık. Mesut Türkiye’ye benim takımıma gol attı ama ben de alkışladım; sporun güzelliği bu zaten. ‘Ya mesut ne yapıyorsun, kendi takımına gol attın’ demedik. Ama bu yapılan şık değil. Tabi burada Mesut’umuzun yanında yer alanlar da oldu; ama isterdik ki bu ırkçılık savrulmasına düşenlere karşı bir ortak tavır alınsın.

Haberin Devamı

DİKKATE ALMIYORUZ: Türk toplumunun başarılarıyla gurur duyuyoruz. Hayata ideolojilerin at gözlüğünden bakan kimi çevrelerin kimi zaman lince varan eleştirilerini dikkate almıyoruz. FETÖ ve PKK sempatizanı bir avuç kifayetsizin insanımızın huzurunu kaçırmasına, Türk-Alman dostluğunu zedelemesine fırsat vermeyeceğiz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sitem etti: Hangi delili arıyorsun daha

‘Bu fakir ikinci vatandaşlığı verir’

Erdoğan, “57 yıl önce Almanya’ya belki ‘Birkaç yıl çalışayım sonra dönerim’ diye gelmiş olabilirsiniz. Ama şimdi artık öyle değil. Bir çoğunuz çifte vatandaş oldunuz. Gerçi bu işin önünü kestiler. Bunu ilgililerle birkaç kez görüştük. ‘Bu işin önünü yeniden açmalısınız’ dedik. 3,5 milyon soydaşımız var; önlerini açsalar onlar da çifte vatandaş olarak Almanya’da bulunsa ne olur sanki. Alman gelse biraz bizde kalsa, bizden vatandaşlık istese bu fakir ona ikinci vatandaşlığı verir. Sicili bozuk olmadıktan sonra niye vermeyelim?” dedi.

Haberin Devamı

Gurbetçilerden coşkulu karşılama

- Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ı, havalimanında Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Başbakanı Armin Laschet karşıladı. Erdoğan’a, cami açılışında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Ak Parti Genel Başkan Yardımcıları Cevdet Yılmaz ile Lütfi Elvan eşlik etti.

- Caminin avlu bölümünde VIP davetlisi 500 kişi için özel bir alan oluşturuldu.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışa katılan gurbetçilere seslenerek, “Şu anda dışarıda 10 bine yakın insan var onları gönülden selamlıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sitem etti: Hangi delili arıyorsun daha

Merkel ile 2.5 saat görüşme

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakanlık binasında Almanya Başbakanı Angela Merkel ile çalışma kahvaltısında dün ikinci kez bir araya geldi. Basına kapalı yapılan ve yaklaşık 2,5 saat süren görüşmede, Merkel’in Erdoğan ile yine hukuk devleti ve basın özgürlüğü konularında değerlendirmelerini paylaştığı; Türkiye’de tutuklu Alman vatandaşları ile ilgili çözüm yolu arayışlarını ilettiği öğrenildi. Ekimde Suriye ile ilgili Türkiye, Fransa, Almanya ve Rusya liderlerinin katılacağı zirve ile ilgili de fikir alışverişi yapan iki lider, AB destekli mülteci projelerini de masaya yatırdı. Almanya ile ilgili ekonomik ilişkilerle, ileri teknoloji, dijital dönüşüm, savunma sanayine yönelik atılacak adımların da konuşulduğu kahvaltıda, ticari yaptırım konusu da gündeme geldi. Erdoğan’ın görüşmede, Türk ekonomisinin sağlam olduğunu, Alman firmaların yatırımları için Türkiye’nin hala en güvenilir ülke olduğunu söylediği öğrenildi. Almanya’da yaşayan FETÖ’cülerin iadesi de Erdoğan’ın dünkü görüşmeden sonra tekrar gündeme getirdiği konulardan oldu. Merkel’in kahvaltıdan sonra Erdoğan ve beraberindeki heyete bahçeye çıkarak etrafla ilgili bilgi verdiği öğrenildi.