SiyasetClinton'dan Ecevit'e mektup

Clinton'dan Ecevit'e mektup

12.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Sevgili kardeşim Bülent...' diyerek Başbakan'a sürpriz bir mektup gönderen ABD Başkanı, Türkiye'nin Avrupa ordusunu veto etmemesini istedi

Clintondan Ecevite mektup

Clinton'dan Ecevit'e mektup

'Sevgili kardeşim Bülent...' diyerek Başbakan'a sürpriz bir mektup gönderen ABD Başkanı, Türkiye'nin Avrupa ordusunu veto etmemesini istedi

İSTANBUL Milliyet

Görevi devretmesine sayılı günler kalan ABD Başkanı Bill Clinton, Başbakan Bülent Ecevit'e çok özel ve önemli ifadelerinin yer aldığı bir mektup gönderdi.
Çok yumuşak bir üslupla kaleme alınan mektuba Clinton, "Sevgili kardeşim Bülent" diye hitap ederek başladı. "Rica"larını Başbakan Ecevit'e ilettiği mektupta ABD Başkanı, Türkiye'nin Avrupa Birliği için oluşturulan yeni düzenlemelere karşı çıkmamasını ve çekince koymamasını istedi.
Clinton, önceki gün Ankara'ya ulaşan mektubunda, Avrupa Birliği'nin özellikle oluşturmak için uzunca bir süredir Türkiye ile pazarlıklarını yürüttüğü Avrupa Silahlı Kuvvetleri ve NATO ilişkilerini kapsayan yeni düzenlemelerle ilgili isteklerde bulundu. Clinton, bu isteklerinde Türkiye'nin Avrupa ordusu bazında NATO destekli oluşuma hayır dememesini ve bu konudaki veto yetkisini kulanmamasını talep etti.

'İttifakta çatlaklar oluşur'
Clinton'un mektubunda, böyle bir çekince konulması durumunda Batı ittifakında önemli çatlakların oluşacağı ve bunun doğuracağı zaafiyetlerin etkilerinin Türkiye'de de olumsuz yönde görüleceğini vurguladı. Clinton'un Avrupa Birliği- Türkiye ilişkilerinde ortaya çıkan pürüzlerin giderilmesi noktasında ABD'nin elinden gelen bütün ağırlığı hissettireceğini kaydettiği mektupta, yeni konseptin NATO şemsiyesi altında güçleneceği ve Türkiye'nin de bu anlamda etkinliğinin devam edeceğini dile getirdiği belirtildi.
Clinton mektubunda, Türkiye'nin AB'nin vazgeçilemez unsurlarından ve Batı ittifakının önemli bir merkezi olarak kalacağından bahsederek, Türkiye'nin gelecekte Avrupa Silahlı Kuvvetleri içerisinde yer almasının kaçınılmaz olacağını bildirdi.

Avrupalı dostları rica etti
AB ülkelerince oluşturulan Avrupa ordusu içinde Türkiye karar mekanizmalarına alınmamıştı. Bundan doğan rahatsızlığın NATO içinde önemli bir unsur olacak Avrupa Ordusu'nun oluşumunu etkileyeceği uzunca bir zamandır biliniyordu.
Türkiye'nin, karar mekanizmalarına alınmadığı yeni ordu düzeni içinde kendisinden habersiz, savaşa dahil olma fikri mümkündü. Türkiye'nin, bu gerekçeyle NATO içinde yeni Avrupa ordusunu veto yetkisini kulanarak engellemeye çalışması olasılığı, Avrupalı dostlarının ricası üzerine ABD'yi harekete geçirdi. Clinton'un Ecevit'e hitaben yazdığı mektup, bu vetoyu engellemeye dönük bir çalışma olarak değerlendirildi.

Liderler zirvesi toplanacak
Başbakan Ecevit, Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay yetkilileriyle bir araya gelerek, mektupla ilgili ön değerlendirmeleri yaptı. Bugün saat 14.00'te AB ile ilişkilerin gözden geçirileceği ve ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ile Devlet Bakanı Bahçeli'nin katılacağı üçlü zirvede mektubun ele alınacağı da öğrenildi.
Üç lider, Clinton'un mektubuyla ilgili olarak son kararı verecek ve ardından Clinton'ın mektubuna Türkiye'nin cevabi mektubu ABD'ye iletilecek.
Geçmişte Kıbrıs konusunda ABD Başkanı Johnson, Türkiye'yi sert bir dil kullandığı meşhur mektupla uyarmıştı. Johnson'un mektubunda Türkiye'ye karşı tehdit de yer alıyordu. Ancak Clinton, AB açısından hayati önem taşıyan mektubunda oldukça yumuşak ve nazik bir dil kullanmayı ve isteklerini samimi bir havada nazik cümlelerle anlatmayı yeğledi.




SİYASET