SiyasetCHP seçime gidiyor, Öymen aday

CHP seçime gidiyor, Öymen aday

15.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

CHP seçime gidiyor, Öymen aday

CHP seçime gidiyor, Öymen aday


Öymen'in Merkez Yürütme Kurul lstesi seçilemedi. 30 Eylül'de Olağanüstü Kurultay toplanıyor. Öymen genel başkanlığa yine aday. Baykal yorum yapmıyor


CHP 30 Eylül'de Olağanüstü Kurultay'ı topluyor. CHP Genel Başkanı Altan Öymen, parti içi iktidar kavgasının erken başladığını belirterek, "Seçimli kurultaya gidiyoruz. Parti içindeki sorunu, en yetkili kurul olan kurultayda çözeceğiz. Adaylığımı koymak durumundayım" dedi.
Deniz Baykal da aday olup olmayacağı sorularına, "Açıklamam, değerlendirmem yok" karşılığını vermekle yetindi.
Öymen, dünkü basın toplantısına, "En güç toplantı, parti içi sorunları toplantıda dile getirmem" diye başladı. Öymen, önceki günkü MYK seçimlerine, "Listem 30 oy aldı, 31 oy alması gerekiyordu. Benim sunduğum liste kabul görmedi. MYK'nın bazı üyeleriyle benim aramdaki görüş ayrılığı, Parti Meclisi'nde (PM) çoğunluğu temsil eden arkadaşlarla görüş ayrılığına dönüştü" diye tepki gösterdi.
PM üyeleri ile kendisinin kurultayda seçildiğini vurgulayan Öymen, "Seçimli kurultaya gidiyoruz. Parti içindeki sorunları kurultayda çözeceğiz. Adaylığımı koymak durumundayım" diye konuştu.

"Çiçekli bahçe istiyorum"

Öymen, seçilecek yeni genel başkanın yeni seçilecek PM ile uyum içinde çalışması gerektiğini kaydederken, "Oluşmazsa, tavrınız ne olacak?" sorusu üzerine "Kurultay'a, onu baştan söyleyeceğim. Olmazsa ayrılırım" dedi.
"Dikensiz bir gül bahçesi mi istiyorsunuz?" sorusuna Öymen, "Hayır. Ben çok çiçekli bir bahçe istiyorum" yanıtını verdi.
Öymen, MYK genel sekreterliği tercihi hakkında, "Genel Sekreterim Tarhan Erdem'dir. Onunla beraber göreve geldik. Zaten çok kısa bir süre var. Öyle bir tercihim yok" diye konuştu.
Öymen, "Geriye dönüp baktığınızda bir yanlış yaptığınızı düşünüyor musunuz?" sorusuna da "Elbette her insanın özeleştiri ihtiyacı vardır. Ben göreve geldiğimde bu partide uzun bir süre barış dönemi yaşadık ve bunun sonuçlarını da elde etmeye başladık. Ama son dönemlerdeki gruplaşmalar ve olağan kurultay için başlayan erken yarış, partiye zarar veriyor. Benim derdim bu. Bu meseleyi halletmeliyiz" karşılığını verdi.

"Baykal bilir"

Basında yer alan "Yarış başladı", "Baykal'ın ayak sesleri" başlıklı haberlere tepki gösteren Öymen, "Adı resmen konmasa da yarış var. Nisan - Mayıs'ta seçimli kurultay yapacaktık. Yarış erken başladı" diye konuştu.
Öymen, Baykal'ın adaylığıyla ilgili sorulara, "Bilmiyorum. Herkes kendi açısından düşünür" yanıtını verirken, partinin iki başlı gibi gösterildiğini de ifade etti.

Baykal: İlgim yok

Öymen'in toplantısını evinden izleyen Deniz Baykal, Öymen'in açıklamalarına, "Tartışmalarla ilgili değilim" diye karşılık verdi. Tepkili olduğu gözlenen Baykal, aday olup olmayacağı yönündeki sorulara, "Açıklamam, değerlendirmem yok, teşekkür ederim" demekle yetindi.

CHP ANALİZİ

Mersin krizi "hizbi" hortlattı
18 Nisan seçimlerinde Meclis dışı kalan CHP'de, başkanlık koltuğuna Altan Öymen'in oturmasıyla durulan sular, Mersin il örgütündeki usulsüz üye yazılımı nedeniyle tekrar hareketlenmeye başladı.
Mersin'de 1900 üye yazılımının usulsüz olduğu ortaya çıkınca Öymen, "skandalı" Merkez Yönetim Kurulu'na (MYK) taşıdı. Öymen, MYK'dan "naylon" üyeliklerin düşürülmesini, usulsüzlüklere neden olanların disiplin kuruluna sevk edilmesini ve Mersin İl örgütünün görevden alınmasını istedi.
Üyeliklerin düşürülmesi ve usulsüzlüklere karışanların disiplin kuruluna sevki konusunda anlaşan MYK'da, Mersin il örgütünün görevden alınması konusunda görüş ayrılığı oluştu. Baykalcılar olarak bilinen Öymen'e muhalif kanat, il örgütünün görevden alınmasına karşı çıktı.

Öymen'den "hodri meydan"

Gerek Mersin krizi, gerek eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın adının tekrar başkanlık için geçmesi üzerine Öymen, 30 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasında yapılacak tüzük kurultayının seçim kurultayına dönüşmesi çağrısında bulundu. "15 ay sonra hizip hortladı" diyen Öymen, olağan veya olağanüstü kurultay olması durumunda adaylığını her zaman ortaya koyacağını söylerken, Baykal, "Şimdilik aday olmayacağım" açıklamasını yaptı.

MYK'nın tümü istifa etti

12 - 13 Eylül'de toplanan PM'de, Öymen, MYK üyelerinin istifasını istedi. PM'nin ikinci günkü toplantısı istifa ve liste kriziyle sonuçlandı. Toplantının sabahki bölümünde Öymen'e yakın 14 isim, öğlenden sonraki bölümünde Baykalcılar ve Günaycılar olarak adlandırılan 6 isimden oluşan muhalif kanat istifa etti.
MYK'nın yeniden seçimi için akşam saatlerinde oylama yapıldı. Öymen'in listesi ilk tur seçimde yeterli oy alamadı. PM'de yapılan 2. tur oylamada, parti içindeki farklı grupların Öymen'in listesine karşı hazırladığı liste ile Öymen'in listesi birleştirilerek çarşaf liste oluşturuldu.
İnal Batu ve Mahmut Yıldız her iki listeden de aday oldu. Çarşaf listede, Murat Karayalçın - Deniz Baykal - Hasan Fehmi Güneş - Ertuğrul Günay cephesi isimleri ezici üstünlükle seçimi kazandı. Yapılan oylama sonucu Öymen'in listesinden 3 kişi seçilirken, Öymen karşıtı cephe 15 oy aldı. Öymen, sonucu "saygıdeğer karar" olarak nitelendirdi.

İşte yeni MYK

Öymenciler:
Nihat Matkap
Orhan Veli Yıldırım
Tarhan Erdem

Muhalif Cephe:
Mehmet Moğultay
Cevdet Selvi
Deniz Pınar Atılgan
Sinan Yerlikaya
Demet Işık
Ali Dinçer
Algan Hacaloğlu
Oya Araslı
Bülent Baratalı
Mehmet Ali Özpolat
Abdülkadir Ateş
Veli Aksoy
Mesut Değer
İbrahim Tez
Esin Fatma Temel

İnal Batu ve Mahmut Yıldız iki listeden de seçildi.

Saat saat MYK krizi

CHP'nin önceki günkü PM toplantısında yaşananlar:
10.00: PM toplantısı başladı.
10.45: Toplantıya ara verildi. Öymen'e yakınlığıyla bilinen 14 üye istifa etti.
11.00: Öymen ve partililer Halk Partisi eski genel başkanlarından Necdet Calp'in ölüm yıldönümü nedeniyle Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki kabrini ziyaret ettiler.
13.30: PM'ye devam edildi.
17.00: PM sona erdi. Muhalif kanat da istifa etti.
19.30: MYK'nın yeniden seçimine gidildi.
03.00: Liste tartışmaları nedeniyle PM toplantısı sabaha kadar sürdü.

Kurultaylar partisi

CHP Genel Başkanı Altan Öymen'in MYK ile arasında ortaya çıkan anlaşmazlık sonrasında CHP, 11. olağanüstü kurultayını 30 Eylül'de yapacak.
CHP'nin 12 Eylül 1980 harekatıyla kapatılmasının ardından kurulan SODEP'de 1 yıl içinde bir olağan, bir küçük ve bir olağanüstü kurultay yaşanırken, SODEP'in SHP ile birleşmesinin ardından 1986'dan 1995'e kadar üç olağan, sekiz olağanüstü, beş küçük bir de tüzük kurultayı gerçekleştirildi.
1992'de yeniden açılan CHP'de ise bugüne kadar dört olağanüstü, iki de olağan kurultay yapıldı. CHP, 30 Eylül'de yapacağı 11. olağanüstü kurultayla, sekiz yıldan bu yana 5. olağanüstü kurultayını yapmış olacak.
Cumhuriyetin kurucusu Atatürk'ün kurucu genel başkan olduğu ve 1938'e kadar yürüttüğü genel başkanlık görevini, CHP'de daha sonra sırasıyla şu isimler sürdürdü:
İsmet İnönü 1938-1972
Bülent Ecevit 1972-1983
Deniz Baykal 1992-1995
Hikmet Çetin 1995
Deniz Baykal 1995-1999
Altan Öymen 1999