SiyasetBozdağ: Kabul edilebilir bir yaklaşım değil

Bozdağ: Kabul edilebilir bir yaklaşım değil

20.01.2013 - 17:25 | Son Güncellenme:

.

Bozdağ: Kabul edilebilir bir yaklaşım değil

İki günlük ziyaret için Berlin'e gelen Başbakan yardımcısı Bekir Bozdağ, Berlin'den ayrılırken bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Bozdağ, yükselen pasaport ve bedelli askerlik harçlarında iyileştirilmeye gidilmesi konusunu ele alacakların söyledi. Ziyareti sırasında vatandaşlardan da bu konular hakkında yoğun talep geldiğine değinen Bozdağ, konuları maliye bakanı ile ve ilgili diğer bakanlarla görüşeceklerini belirtti.

Haberin Devamı

2014 senesinde gerçekleştirilecek cumhurbaşkanı seçimlerinde de yurt dışındaki vatandaşların ilk kez oy kullanabileceğini kaydeden Bozdağ, “Yurt dışında yaşayan seçme ve seçilme hakkına sahip yaklaşık 2,5 milyon vatandaşımız ilk defa kendi yaşadıkları bölgelerdeki konsoloslukların çevrelerinde kurulacak seçim sandıklarında oy kullanma imkanı bulacaklar. Bu bir ilktir; çünkü 2011 yılında yapılan milletvekili seçimlerinde 2,5 milyon vatandaşımızdan sadece 129 bini oy kullanabilmişti ki bu çok az bir sayı” dedi.

Bekir Bozdağ ayrıca yurt dışında yaşayan ve Türk pasaportu olan bütün vatandaşlarımızın da istedikleri takdirde bir sonraki siyasi seçimlerde herhangi bir partiden milletvekili adayı olabileceklerini sözlerine ekledi. Almanya'da yaşayan Türk gençlerine yönelik 21 yaşından itibaren iki vatandaşlıktan birisini seçmesini öngören opsiyon modelinin sorulması üzerine ise Bozdağ, bu uygulamanın yanlış olduğunu ve kaldırılması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bozdağ, “Bir yandan Alman makamları uyum için çaba sarf ederken öte yandan doğumla Almanya'da vatandaşlık kazanmış Türkiye kökenli insanları ilgili vatandaşlıktan birisini tercih etme zorunda bırakıyor. Açıkçası bu bir ayrımcılıktır, çifte standarttır, bir insan hakkı ihlalidir ve anlaşılabilinir bir uygulama değildir” ifadelerini kullandı.

Başbakan yardımcısı Bozdağ, HÖH partisi olağan kurultayında parti lideri Ahmet Doğan'a yapılan saldırının da bir an önce aydınlatılması gerektiğini de söyledi. Bu girişimin başarısızlıkla sonuçlanmasının memnuniyet verici olduğunu vurgulayan Bozdağ, varsa bu faili azmettirenlerin de ortaya çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.

Fransa'da öldürülen 3 PKK'lı cinayeti ile ilgili Fransa'da iki kişinin gözaltına alındığı ile ilgili bir soruya Bozdağ, “Fransız soruşturma makamları soruşturmalarını sürdürüyor. Basında birkaç kişinin gözaltına alındığına ilişkin yazılar çıktı ama resmi olarak bu doğrultuda herhangi bir açıklama yapılmadı.

Fransız makamları bu olayla ilgili sis perdelerini ortadan kaldıran, kesin sonuçlar ortaya koyan bir sonuca umarım bir an önce ulaşırlar” cevabını verdi. Fransa Devlet Başkanı'nın öldürülen PKK militanlarının bazılarıyla ara sıra görüştüğünü açıklaması üzerine Fransa'dan konuyla ilgili olarak resmi bir açıklama talep edilip edilmediği sorusu üzerine ise Bozdağ

Haberin Devamı

“Terör örgütünün militanı olduğu bilinen kişilerle ülkelerin cumhurbaşkanlarının, devlet başkanlarının görüşmesi kabul edilebilinir bir yaklaşım değildir. Çünkü hiçbir hukuk devletinde uluslararası toplumun terör örgütü ilan ettiği örgütün militanlarıyla seçilmiş hükümetlerin görüşmesi hoş karşılanmaz. Sayın başbakanımız da yaptığı açıklamada uluslararası hukuka aykırı yapılmış olan bir görüşmenin nedenini sormaktır ve nedenini sormak da bizim hakkımızdır. Umarız bunun gerçeği de ortaya çıkar” dedi.