Siyaset'BM Genel Sekreteri Başbakan Erdoğan'ın liderliğini takdir ediyor'

'BM Genel Sekreteri Başbakan Erdoğan'ın liderliğini takdir ediyor'

05.04.2011 - 22:15 | Son Güncellenme:

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, New York’ta, TRT ile BM Televizyonu arasında BM Genel Merkezinde düzenlenen işbirliği protokolü imza törenine katıldı.

BM Genel Sekreteri Başbakan Erdoğanın liderliğini takdir ediyor

Arınç, daha sonra düzenlediği basın toplantısında, BM Genel Sekreteri’nin, Türkiye’nin önemini ve Başbakan Tayip Erdoğan’ın güçlü liderliğini takdir ettiğini söyledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, New York’ta, TRT ile BM Televizyonu arasında BM Genel Merkezinde düzenlenen işbirliği protokolü imza törenine katıldı. TRT ile BM Medya Departmanı arasındaki işbirliği protokolünü TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un iletişim ve enformasyondan sorumlu yardımcısı Kiyotaka Akasaka, BM’de, Dag Hammorskjold Salonunda imzaladı. Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Washington Büyükelçisi Namık Tan, BM Daimi Temsilci Yardımcısı Fazlı Çorman, BM’nin Haber ve Medyadan Sorumlu Daire Başkanı Stephane Dujarric’inde katıldığı törende, Akasaka, Şahin ve Arınç birer konuşma yaptı. Konuşmasında, Bülent Arınç’a törene katılımından dolayı teşekkür eden Akasaka, TRT’nin, dünya olaylarını ve BM çalışmalarını izleyicilere aktaran önemli bir kurum olduğunu anlattı. İbrahim Şahin de, TRT ile BM televizyonunun kendileri için çok önemli olduğunu söyledi. Şahin, iki kurumun birbirinin arşivinden ve güncel görüntü, ses ve öteki materyallerinden yararlanmasının TRT’ye sınıf atlatacağını sözlerine ekledi.

Bülent Arınç da konuşmasında, TRT ile BM televizyonu arasında imzalanan işbirliği protokolünden memnuniyet duyduklarını belirtti, bu duyguları BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un da paylaştığını söyledi. BM’nin çok prestijli bir kurum olduğuna değinen Arınç, "BM bütün dünya toplumlarının buluştuğu bir merkez, dünyanın barışının korunması, toplum meselelerinin çözülmesi için ideal bir platform, tam bir diyalog ve uzlaşma merkezi. Türkiye, BM’nin gücüne, önemine inanıyor ve BM ile aynı amaca hizmet etmekten büyük memnuniyet duyuyor. Bugün de yayıncılık alanında BM Televizyonu ile yaptığımız anlaşmanın TRT tarafından çok iyi şekilde değerlendirileceğine inanıyorum" dedi.

GENEL SEKRETER, ERDOĞAN’IN LİDERLİĞİNİ TAKDİR EDİYOR

Bülent Arınç daha sonra düzenlediği basın toplantısında, GM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile olan görüşmesinin içeriğine ilişkin gazetecilere bilgi verdi. Arınç, Genel Sekreterin, Türkiye’nin önemini ve Başbakan Tayip Erdoğan’ın güçlü liderliğini takdir ettiğini belirtti. Arınç, "Türkiye hakkında çok olumlu düşüncelere sahipler. Bugün yaptığımız bu anlaşmada, onun da katkıları olması sebebiyle teşekkürlerimizi sunduk" dedi. İstanbul’da 9-13 Mayıs tarihleri arasında yapılacak 4’üncü BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı’na Ban Ki Moon’un da katılacağını bildirdi.Türkiye’nin BM’de yürüttüğü çalışmalara da değinen Arınç, Türkiye ve İspanya’nın eş başkanlığını yaptığı Medeniyetler İttifakı’nın da BM’nin bir projesi olduğuna değindi ve Türkiye’nin bu kapsamda yaptığı çalışmaların dünya barışı ve diyalog için ne kadar önemli olduğunu Genel Sekreterin de söylediğini ve Türkiye’ye teşekkür ettiğini belirtti. BM Genel Sekreteri’nin, Amerikalı bir rahibin ABD’de Kuran-ı Kerim’i yakması karşısında, İslam aleminde meydana gelen tepkiler ve bunların çok aşırılıkla sürmesinden duyduğu kaygıyı dile getirdiğini anlatan Arınç, "Biz de bu İttifak ve diyalog çerçevesinde İslam’ın daha iyi tanınması, anlaşılması, bütün dinlerin birlikte ve bir arada yaşamak, birbirlerine saygı göstermek, medeniyetlerin, kültürlerin birbirlerine düşman olmadıklarını, birbirlerini desteklediklerini ortaya koyan çalışmalar yapmak gerektiğini ifade ettik" diye konuştu.

Arınç, Ban Ki Moon’un, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da gelişen olaylar karşısında gösterdiği çabaları da takdir ettiğini belirterek, "Biz de aynı coğrafyada yüzlerce yıldan beri yaşayan ve aynı kültürün, inancın, medeniyetin ortakları olan bu ülkelerle ilişkilerimizin çok güçlü olduğunu, oralarda demokrasiye geçiş noktasında, bir değişim noktasında şiddetli bir arzu olduğunu, Türkiye’nin de bu değişimin mutlaka barışçı yöntemlerle demokratik yöntemlerle gerçekleşmesi gerektiğini, sivillere masumlara asla zarar verilmemesi gerektiğini hem yönetimdekilere telkin ettiğimizi hem de halklara bu konuda insanlara, mala, cana zarar vermeden demokratik yöntemlerin benimsenmesi gerektiğini telkin ettiğimizi ifade ettik" dedi.

Arınç, Türkiye’nin Libya konusunda NATO çerçevesinde alınacak kararlara insani amaçlı olarak Türkiye’nin her koşul altında uyacağını da söyledi.