14.03.2008 - 03:18 | Son Güncellenme:
İSTANBUL Milliyet
AKP’ye yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesi yazarlarından ilahiyat profesörü Hayrettin Karaman, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Katili affetme yetkisi maktulün vârislerine aittir” sözüne “itiraz” edenlerin İslami açıdan doğru olmadıklarını yazdı.
Karaman, Bakara Sûresi’ne dayanarak, “kısâs” hukukunun “dinin korumayı hedeflediği temel değerlerden hayatın korunmasıyla ilgili bir tedbir” olduğunu belirtti. Karaman, “kısâs hukukunun cezayı şahsileştirmekten” çıkardığını da öne sürerken, “meşhur Hanefi Fıkıhçı” diye nitelediği Zevzeni’nin bu hukukun Müslüman ve Müslüman olmayanlar arasında da geçerli olduğu yolundaki görüşüne temas etti.
Karaman, dünkü Yeni Şafak’ta “Kısas” başlığıyla yayınlanan yazısına şu girişi yaptı:
“Başbakan ‘katili affetme yetkisi maktûlün varislerine aittir’ deyince siyasi ve İslami muhalefetten itiraz sesleri yükseldi; ‘bu söz laikliğe aykırıdır, bu ancak şeriata düzeninde olur, bu kabile ve aşiret düzeninde geçerlidir’ gibi sözler edildi.”
Karaman Bakara Sûresi’nin konuya ilişkin ayetlerini “tefsirini” yaparak şöyle yorumladı: “Ey iman edenler! Öldürülenler hakkında kısas size gerekli kılındı. Hüre hür, köleye köle, kadına kadın. Ancak her kime, kardeşi tarafından bir şey bağışlanırsa artık ona hakkaniyetle uymalı ve kalan diyeti ona güzellikle ödemelidir. Bu, rabbinizden bir hafifletme, bir rahmettir. Bundan sonra kim haddi aşarsa ona elem verici bir azap vardır. / Kısasta sizin için hayat vardır, ey akıl sahipleri, umulur ki sakınırsınız. (Bakara: 2/178-179).
‘Hayatın korunması’
Bu iki âyette, dinin korumayı hedeflediği temel değerlerden biri olan hayatın korunmasıyla ilgili bir tedbir olarak kısas ele alınmaktadır. Gerek kısasın diyete (kan bedeli, tazminat) çevrilmesi ve bunun güzellikle ödenmesi ve gerekse kısasın uygulanması konularının -önceki âyette geçen- bir ahlâkıyla ilgisi vardır.”
Karaman’ın 1982’de yayımlanan “Fıkıh Usûlu” adlı kitabının 206. sayfasında, “kısas, geride kalan akrabanın teselli ve huzurunu sağlar. Ölünün velisi dilerse kısası affedebilir” yolundaki görüşü haznevi.net adlı sitede yer alıyor.