SiyasetBan Ki-moon: Bölgesel çatışma riski artıyor

Ban Ki-moon: Bölgesel çatışma riski artıyor

05.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin önceki gün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde başvuran daimi büyükelçisi Ertuğrul Apakan “Bu Türkiye’ye karşı Suriye’nin saldırganca hareketidir” dedi

Ban Ki-moon: Bölgesel çatışma riski artıyor

İngiliz haber ajansı Reuters’in ele geçirdiği mektubunda Apakan, ‘uluslararası hukukun ihlaline’ dikkat çekerken BM diplomatları Konsey’den bağlayıcılığı olmayan bir kınama kararının çıkmasının muhtemel olduğunu belirttiler. Adları açıklanmayan diplomatler açıklamanın çarşamba günü yapılmasının beklendiğini fakat Rusya’nın erteleme istediğini aktardılar. Uluslararası toplum gün içerisinde krize ilişkin şu açıklamalar geldi:
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon: Bütün ilgili taraflar şiddet kullanımın bırakmalı, azami kısıtlama uygulamaya ve siyasi bir çözüme bütün çabayı sarf etmeye çağırıyorum. Suriye’deki durum kötüleştikçe bölgesel çatışma riski ve uluslararası barışla güvenliği olan tehdit artıyor”.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov: Burada, doğrudan bir iletişim kurulması çok önemli. Türkiye ve Suriye’deki durum gün geçtikçe kötüleşiyor. Bu bizim için önemli bir endişe kaynağı”.
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius: Akçakale’ye saldırıyı en güçlü biçimde kınıyorum. Uluslararası hukukun bu ihlali uluslararası güvenlik ve barışa tehdit oluşturuyor. Uluslararası toplum Suriye’nin sınırları içinde ve dışında şiddet uygulamasını kabul edemez.
Fransa da Türkiye’nin yanında.
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Jean-Claude Mignon: Bu son saldırı, Türk egemenliğinin, kabul edilemez ihlalinin en son ve en kötü örneğidir.İstikrarsızlığın yayılması, tüm bölge için çok ciddi sonuçlara yol açabilir.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague: Türkiye’nin karşılık vermesini anlıyoruz ama gerginlik tırmandırılmamalı. Olay Suriye’deki çatışmaya barışçıl bir çözümün ve rejim değişikliğinin aciliyetini ortaya koyuyor.
İtalya Dışişleri Bakanı Giulio Terzi: Türkiye’nin kendi toprakları dışına asker göndermesi, kendi değerlendirmesidir ve bu gayet meşru bir istektir.
Almanya Dışişleri Bakanlığı: Bu şiddeti sert bir şekilde kınadık. Suriye Hükümeti’nden bu şiddetten dolayı özür dilenmesi, sorumluların ortaya çıkarılarak hesap sorulması ve hayatlarını kaybedenlerin ailelerine de tazminat ödenmesi gerekiyor.
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan: İki tarafı itidalli olmaya, konunun ivedi olarak araştırılmasına davet ediyoruz. Radikal, terörist ve sorumsuz silahlı gruplar ile düşmanların bölgedeki oyunlarına dikkat edilmesi zaruri.