SiyasetBakanlara yaptırım karşılıklı kaldırıldı

Bakanlara yaptırım karşılıklı kaldırıldı

03.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Rahip Brunson davası nedeniyle ilişkilerdeki gerginlik doruğa çıkınca ağustos ayında ABD ve Türkiye’nin ikişer bakanla ilgili aldığı yaptırım kararı karşılıklı olarak kaldırıldı.

Bakanlara yaptırım karşılıklı kaldırıldı

ABD Hazine Bakanlığı, 1 Ağustos’ta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül hakkında aldığı yaptırım kararını kaldırdı. Türkiye de mütekabiliyet çerçevesinde ABD’li iki bakana yönelik yaptırım kararını kaldırdığını açıkladı.

Haberin Devamı

Yaptırımların kaldırılmasına ilişkin ilk açıklama ABD cephesinden geldi. ABD Hazine Bakanlığı, İçişleri Bakanı Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e yönelik yaptırımları kaldırdığını, Bakanlığın internet sitesinde duyurdu. Açıklamada, Soylu ve Gül’ün yaptırım listesinden çıkarıldığı bildirildi.

‘Aynıyla mukabele’

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy da mütekabiliyet çerçevesinde ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions ile ABD İç Güvenlik Bakanı Kirsjten M. Nielsen’e getirilen yaptırımların kaldırıldığını açıkladı. Yaptırımların kaldırılmasına ilişkin soruya dün yazılı yanıt veren Aksoy, ABD Hazine Bakanlığı’nın 1 Ağustos’ta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül hakkında aldığı yaptırım kararına, diplomatik teamüllerin esasını oluşturan mütekabiliyet ilkesinin gereği olarak aynıyla mukabele edildiğini anımsattı.

Haberin Devamı

Aksoy, şu ifadeleri kullandı: “ABD Hazine Bakanlığı’nın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e yönelik yaptırım kararını kaldırmasına paralel olarak, ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions ile ABD İç Güvenlik Bakanı Kirsjten M. Nielsen’e uygulanan; Türkiye’ye giriş yasağı, ülkemizdeki malvarlıklarının bloke edilmesi ve ülkemizdeki gerçek ve tüzel kişilerin adı geçenlerle her türlü mali işlem gerçekleştirmesinin ve ticari ilişkide bulunması yasağı kaldırılmıştır.”

Bir yıllık gerginlik

Türkiye - ABD ilişkileri; son bir yıl içinde terör örgütü FETÖ’nün korunması, bazı konsolosluk çalışanları ile ABD vatandaşlarının tutuklanması, Halk Bankası davası, PKK’nın Suriye uzantısı YPG’nin askeri açıdan eğitilip donatılması nedeniyle gerilmiş ve Zeytin Dalı Harekatı ile Menbiç sorununun etkisiyle krize dönüşme eğilimi içine girmişti. Geçen yıl gerilen ilişkilerin normalleştirilmesi için diplomatik süreç, dönemin ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un 15 - 16 Şubat tarihlerinde Ankara’ya yaptığı ziyaret ile başlamıştı. İlişkilerin normalleşmesi için Suriye, Irak ve FETÖ konularında üç ayrı çalışma grubu kurulmuştu. Çalışma grubu toplantılarında özellikle Menbiç konusunda önemli mesafeler alınırken, Temmuz ayı sonu ile Ağustos ayı başında ilişkiler ABD’li Rahip Andrew Craig Brunson’ın yargılanması nedeniyle yeniden gerilmişti.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump ve Yardımcısı Mike Pence’in, ABD’li Rahip Andrew Craig Brunson’ın serbest bırakılmaması halinde Türkiye’ye yaptırım uygulayacakları şeklindeki tehditkar söylemlerde bulunmuşlardı. ABD, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e yaptırım uygulama kararı almıştı. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ABD’nin içişleri ve adalet bakanlarına yaptırım uygulanacağını duyurmuştu. ABD’nin bu kararına mütekabiliyet esasına göre karşılık verilmişti. Rahip Brunson’un tahliye edilmesinin ardından ilişkilerdeki tansiyonu düşürücü yeni adımların atılması dikkat çekti.